Fascinoval ho rasismus. Černošský pianista se tak seznamoval se členy KKK

Zdroj Zdroj: idnes.cz     10.01.2024 (00:00)     Sekcia zajímavosti

Hrál s Chuckem Berrym, B. B. Kingem, Little Richardem. Kromě muzikantů má však černošský pianista Daryl Davis ještě docela jinou partu kamarádů. Kdysi nosili bílé hábity, zapalovali kříže, pracovali na zažehnutí rasové války proti „negrům“. Pan Davis si je vyhlédl právě proto. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Filipínská cesta do pravěku. Kmen z doby kamenné vymyslel byznysmen

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.01.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Onen fantastický objev téměř šest let fascinoval západní společnost. Sepisovaly se o něm etnografické i antropologické studie, natáčely dokumenty. Jenže slavný kmen, který měl být od pravěku nedotčený vývojem, byl jen dobře sehraným divadlem.

 

Sci-fi v Arizoně: ambicióznímu projektu Biosféra 2 došel kyslík

Zdroj Zdroj: idnes.cz     28.07.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Měl prokázat, že lidstvo může kolonizovat jiné planety. Že dokáže přežít v uzavřeném ekosystému, neprodyšně odděleném od okolí. Že v něm zvládne najít harmonii. Arizonský projekt Biosféra 2 v roce 1990 fascinoval, byl směsicí sci-fi i ekologie, reality show, vědy, hippie sentimentu i konzervatismu. Ztroskotal.

 

VIDEA ROKU 2021: Matěj Smlsal i tělesné modifikace Černého mimozemšťana

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.12.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Bylo jich 199 a leckteré reportáže autora opravdu prověřily. Reportér Matěj Smlsal podstupoval výzvy fyzické i psychické, prováděl nás zajímavými místy a seznamoval se zajímavými lidmi. Dvousté video shrnuje jeho nejadrenalinovější zážitky z natáčení.

 

KVÍZ: Jak dobře znáte Sherlocka Holmese, jeho život a případy?

Zdroj Zdroj: idnes.cz     26.08.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je jednou z nejvýraznějších literárních postav. Geniální mozek, břitký smysl pro humor, posedlost pro záhady, neúnavný elán, svérázné návyky. Sherlock Holmes čtenáře fascinoval, jeho detektivní pátrání je napínala. Otestujte, jak dobře ho znáte.

 

OBRAZEM: Hororové mořské panny byly podvodem, který fascinoval

Zdroj Zdroj: idnes.cz     23.12.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Vytřeštěné oči, rozevřená ústa, obličej, jako by umíraly v agonii. Uzounké ručky, malé tělíčko zakončené rybí ploutví. Mumie mořských pan děsily, byly opakem krásných vodních bytostí z bájí. A všechny byly, ve všech svých verzích, podvodem. Fantaskní hybridy vznikaly z hlav malých opic, částí rybích těl, zvířecích chlupů, papíru. Říká se jim „mořské panny z Fidži“.

 

Zhrzení muži se radikalizují. Incelové stále víc souhlasí s násilím

Zdroj Zdroj: idnes.cz     03.10.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Stále silněji tolerují znásilňování a pedofilii, stále výrazněji propagují masové vraždy. Subkultura incelů, mužů v nedobrovolném celibátu, se podle aktuální studie stává militantnější. V jejím repertoáru přitom najdeme antisemitismus, rasismus, nenávist k LGBTQ+ komunitě, též sebepoškozování.

 

Incelové jsou stále větší hrozbou, varuje americká tajná služba

Zdroj Zdroj: idnes.cz     21.03.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Žijí v nedobrovolném celibátu, protože nedokážou navázat vztah s ženami. Incelové však nejsou pouhými nešťastníky k politování. Spojuje je nenávist k ženám i sexuálně úspěšným mužům, též rasismus. A jsou stále větší násilnou hrozbou, uvádí zpráva americké tajné služby.

 

Armáda USA přivezla do Anglie rasismus a konflikty. Země fandila černochům

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.11.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Přišla s nimi naděje, že se boj s fašismem dá vyhrát. Jenže kromě toho americká armáda přivezla do Velké Británie v roce 1942 i rasovou segregaci namířenou proti černošským vojákům. A namyšlenost. Británie přitom stála na straně Afroameričanů. Byli vychovaní, slušní a kulturní. Stranila jim i při krvavé přestřelce v Bamber Bridge.

 

OBRAZEM: Muhammad Ali, Národ islámu. Fotografie ukazují Chicago 70. let

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.08.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Chudoba, síla, hrdost. Nezaměstnanost, rasismus, houževnatost. John. H. White fotil Chicago sedmdesátých let dvacátého století v rámci projektu DOCUMERICA, který měl být obrazovým záznamem Spojených států své doby. Jeho snímky vnímavě spojily město s jeho obyvateli a staly se vlastně milostným dopisem jejich symbióze. Prošel jím i ikonický boxer Muhammad Ali.

 

Vést mafii jako spolek se v Japonsku přestalo vyplácet. Jakuza vymírá

Zdroj Zdroj: idnes.cz     30.05.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Kdysi se o ní hovořilo jako o nejsofistikovanější kriminální organizaci světa. To už je minulost, reputace se rozplynula. Syndikáty jakuzy přestaly být pro mladé atraktivní, poté co japonská vláda uvalila na její členy diskriminační zákony. Staří bossové se bojí důchodu a těší se do vězení.

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy