Vodní energie v českých zemích: Trochu opomíjená, ale stále kouzelná

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.02.2024 (16:50)     Sekcia zajímavosti

„Teče voda, teče, ces velecký majír, nehal si ma, nehal, starodávný frajír,“ zpívá se v lidové písničce. Nechme teď stranou žal dívky, kterou opustil její milý. Tekoucí voda totiž není důvodem ke smutku, ba právě naopak. Nabízí zajímavé možnosti, jak získávat energii, ale zdaleka nejen to. Vodní energie, je jedním z nejstarších a nejúčinnějších způsobů celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Merkur: Tak trochu opomíjená planeta

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.02.2024 (14:43)     Sekcia zajimavosti

Zatímco Venuši a zejména Marsu věnovaly vědecké týmy po dobu kosmického věku velkou pozornost, Merkur stál tak trochu stranou. První planeta Sluneční soustavy a nejmenší z terestrických planet je přitom přinejmenším stejně pozoruhodná její sourozenci. Dosud Merkur zkoumaly jen tři sondy. V sedmdesátých letech kolem něj prolétla americká sonda Mariner, pak až v roce 2011

 

Nejlepší „vedlejšáky“, kterými si trochu přilepšit

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.11.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Všichni si v současné době přijdeme trochu ve stresu. Téměř tři roky pandemie, válka na Ukrajině a navíc následky sankcí, které vlády celého světa uvalily na Rusko, způsobily, že zejména v Evropě dramaticky vzrostly náklady na život. Navíc se blíží zima, což obvykle znamená větší výdaje za energie –⁠ což je jedna z věcí, která

 

Jak vyrobit vodu ze vzduchu?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.06.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Již od nepaměti se lidé snažili zajistit co nejvhodnější podmínky pro život a rozvoj. Vznikaly tak nejrůznější nástroje pro zisk energie, vzduchu a vody. V současné době se populace potýká se stále menším množstvím vody, tento problém by mohl vyřešit systém S.A.W.E.R. Projekt českých vědců z Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT a Fakulty strojní

 

Vědci poprvé získali z jaderné fúze víc energie, než do ní dodali

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.12.2022 (18:34)     Sekcia zajimavosti

Američtí vědci dosáhli klíčového milníku v úsilí o získání velkého množství energie s nulovými emisemi uhlíku pomocí jaderné fúze. Jedná se o zásadní krok k produkci čisté a levné energie. Cílem výzkumu jaderné fúze je napodobit jadernou reakci, při níž vzniká energie uvnitř Slunce. Naše mateřská hvězda je totiž jedním velkým reaktorem, ve kterém fúzuje

 

VIDEO: Zkřížili jízdní kolo s letadlem. Testovali jsme ho na Lipně

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.07.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Nový vodní sport dorazil do České republiky. V kempu Jestřábí I na Lipně si mohou lidé půjčit stroj Manta5. Je to kříženec jízdního kola a letadla, který jezdí po vodní hladině. Reportér Matěj Smlsal vyrazil novinku otestovat.

 

Klidná síla Jiřího Prskavce. Konflikty neuznávám, říká olympijský vítěz

Zdroj Zdroj: idnes.cz     28.10.2021 (11:00)     Sekcia zajimavosti

Kdyby někdo sestavil žebříček nejsympatičtějších sportovců, bude vodní slalomář Jiří Prskavec, olympijský vítěz z Tokia, figurovat na jedné z předních příček. Nikdy se nepral, nikdy se nehádá, a pokud hrozí konflikt, skryje se před ním ve své samotě. „Nadávat neumím, ale občas jsem trochu vzpurný,“ směje se.

 

Detekce plastového odpadu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.06.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Zdá se, že vodní hyacinty hrají důležitou roli při shromažďování a přepravě makroplastického odpadu v říčních ekosystémech. Tyto rychle rostoucí a volně plovoucí invazní sladkovodní rostliny mají tendenci tvořit velké skvrny na vodní hladině, což umožňuje jejich detekci a mapování na volně dostupných snímcích shromážděných družicemi Evropské vesmírné agentury (ESA). Ve znečištěných řekách tak může

 

Lidé mohli vzejít z vodní opice, spekuloval slavný biolog

Zdroj Zdroj: idnes.cz     22.05.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Vstoupily do vody kvůli potravě, sžily se s ní, uzpůsobily se jí. Staly se z nich vodní opice a díky její opoře se naučily stát vzpřímeně. A z prehistorických moří a oceánů již naši předci vyšli po dvou. Biolog Alister Hardy, který zemřel před 35 lety, zdůrazňoval, že to je pouhá spekulace, hypotéza. Avšak fascinuje dosud.

 

Města potřebují i modř: Vodní plochy zlepšují duševní zdraví

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.09.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

O významu parků a stromů na ulicích odborníci na městský rozvoj již vědí. Jenže kromě zeleně potřebujeme i modř. Vodní plocha, jezírka, řeky nebo kanály jsou vzpruhou a podporou duševního zdraví obyvatel. Města by je měla podporovat, obnovovat, udržovat, doporučuje studie. Zahrnovala přes 132 tisíc lidí.

 

Nový objev naznačuje, že vodní světy ve vesmíru nejsou výjimečné

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.03.2023 (13:21)     Sekcia zajimavosti

Snímek Vodní svět byl kasovním hitem roku 1995. Astronomové nyní objevili planety, pro které by byl název tohoto filmu více než příhodný. Jistě, Kevin Costner je pravděpodobně na svém plavidle nebrázdí, ale voda tvoří značnou část jejich hmoty. Zhruba 218 světelných let od nás, tedy téměř za humny, vesmírem putuje hvězda Kepler-138. Jedná se o

Stane se AI žroutem elektrické energie?

Kterak metr poslal sáhy do historických expozic

Opomíjená parazitární nemoc zasahuje až do Evropy

Příběh Titaniku znovu ožívá

Extrémním suchem k vodní apokalypse

Gerty Coriová: Zapomenutá nobelistka z Prahy

Temná energie v pankrácké sekyrárně. Badatel o bestiích i českých kanibalech

Když energii vládne vítr

Nové technologie pro budoucnost jaderné energetiky

Z českých měst mizí herny. V tomto století hraje prim online hraní

Danajský dar planetě Zemi: Energie z 25 miliard atomových bomb

Spalovači energie: Jsou děti super druh?

Podle nové studie by temná energie mohla vznikat uvnitř černých děr

Účet za energie nemusí být nutně noční můrou aneb kde najít energetické rezervy

Další problém světa: Syndrom hromadného vymírání včel

Honda a JAXA vyvinou systém oběhu obnovitelné energie

Proč se v bohatých zemích zastavuje růst populace? Vysvětlení přinášejí biologové z Přírodovědecké fakulty UK

Profesorka Jitka Rychtaříková: Proč je rodina vymírající druh a Češi jako národ nikdy nevymřou?

Chemický koktejl v našich vodách: Budou rybí populace tvořeny jen samicemi?

Umožní umělá inteligence hovory ze záhrobí?

Zombie virus starý 50 000 let je stále infekční

Může za vznik depresí skutečně nedostatek serotoninu?

Zhrzení muži se radikalizují. Incelové stále víc souhlasí s násilím

VIDEO: Freestyle na Vltavě. Létalo se až 16 metrů nad hladinou

V lesích jižní Moravy je víc housenek než v tropech

Sex ve třech je pozitivní zkušenost. Více si ho však užijí stále páry. A muži

Dárců krve je stále nedostatek

Evropou koluje vysoce nakažlivá varianta viru HIV, léky proti ní jsou však stále účinné

Neznámé sporty: dřevorubecký logrolling prověří sílu středu těla

Nová analýza počtu ptáků: které druhy jsou u nás nejčastější?

Římská loď vydala své poklady

Hydrolog Václav Šípek: Voda je. Rozhodují ale extrémy, ne průměr

Vědci postavili ostrov z bahna

Nelétá vše, co křídla má!

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy