Nález letadla v Tichém oceánu: Možná patřilo Amelii Earhartové

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.02.2024 (09:00)     Sekcia zajímavosti

Amelie Earthartová byla první ženou, která v roce 1928 přeletěla Atlantský oceán. V roce 1937 se vydala na další let s cílem obletět svět kolem rovníku. Během něj zmizela nad Tichým oceánem. Tým průzkumníků se nyní domnívá, že se jim pod hladinou podařilo objevit vrak jejího letadla. První pokus o let kolem světa jí nevyšel, celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Umění dávných taterů

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.09.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Archeologům se podařilo najít části nejstarších tetovacích nástrojů v historii. Zajímavostí je, že byly vyrobeny z lidských kostí. Artefakty pocházejí z ostrova Tonga v Tichém oceánu. Ty ale nejsou jediné skutečně staré. Nástroje s podobným stářím a ze stejného „materiálu“ používali také američtí indiáni. Hřebeny určené k tetování byly jednoduché čepele vyrobené z naostřených kostí,

 

Artefakt z doby bronzové: Když se podaří nález století

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.10.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Českem v posledních dnech hýbe případ zemědělce z Opavska, který na poli při sklizni řepy objevil něco, co archeologové bez přehánění označují za nález století. Ačkoliv se původně domnívali, že jde o zlatý diadém, to se brzy ukázalo jako omyl. Ve skutečnosti jde o nález ještě vzácnější – zlatý opasek z doby bronzové. Vzácný nález učinil zemědělec na

 

OBRAZEM: Vítězové i poražení. Jak obyvatelé oceánů bojují o existenci

Zdroj Zdroj: idnes.cz     03.04.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Masivní rybolov, znečištění, klimatické změny. To jsou tři hlavní příčiny vymírání mnoha druhů obyvatel moří a oceánů. Potvrzují to dvě aktuální studie Exeterské univerzity. Naštěstí však existují i dobré zprávy.

 

Brutální řež. Nález křižáckých koster dokládá realitu středověkých výbojů

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.09.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Množství bodných a sečných ran, od mečů i seker, též poškození tupými údery. Násilí bylo bezuzdné. A většinou směřovalo proti prchajícím křižákům, zbraně se jim zakusovaly do zad. Unikátní nález masového hrobu v Libanonu odhaluje surovou realitu dobyvačných středověkých válek.

 

Létající obr své doby

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.02.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Skotsko je krásný, avšak nehostinný kraj, přežít v něm nebylo v minulosti nic snadného, to ostatně naznačuje i nedávný nález. V místech, kde se dnešní Skotsko nachází, žil největší pterosaurus své doby.   Dnes je možná známý pro své vydry a papuchalky, ale před 170 miliony let byl ostrov Skye domovem obrovského létajícího příbuzného dinosaurů

 

Komická scéna v USA: Policisty při dopravní kontrole překvapilo prázdné sedadlo autonomního vozu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.04.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

V některých státech a některých městech je zařazování pokročilé technologie možná až příliš ukvapené. Dokazovat to má příběh ze San Franciska, kde muži zákona zastavili vůz bez rozsvícených světel. A následně byli bezradní…   Když se podívali do vozu a nespatřili žádného řidiče, absolutně netušili, jak mají postupovat. Vozidlo, na které policisté narazili, patřilo společnosti

 

Voda nás nezastaví! Americký kosmolog se chystá vyzvednout ze dna oceánu záhadný meteorit

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.08.2022 (14:04)     Sekcia zajimavosti

Harvardský astrofyzik a kosmolog Avi Loeb už pár měsíců plánuje odvážnou operaci. Rád by vyzvedl ze dna Tichého oceánu úlomky mezihvězdného meteoritu, který na místo dopadl zhruba před osmi lety.   Loeb se unikátním objektem zabývá už delší dobu a před čtyřmi lety o něm dokonce spolu se svými studenty publikoval odborný článek. V něm

 

Chřástal bělohrdlý: Létat přestal hned dvakrát

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.03.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Nelétavý pták obývá Aldabru, druhý největší korálový atol na světě, který se nachází jihovýchodně od afrického kontinentu. Před 136 000 let chřástal vyhynul, když se atol potopil pod hladinu oceánu. Když se vynořil, létavý druh chřástal ho znovu osídlil, aby se postupem času stal opět nelétavým. Atol Aldabra leží v západní části Indického oceánů, asi

 

Nový objev naznačuje, že vodní světy v naší Galaxii nejsou výjimkou

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.10.2022 (14:12)     Sekcia zajimavosti

Naší Galaxii sice nazýváme Mléčnou dráhou, ale možná by nebylo od věci jí říkat Mokrá galaxie. Nejnovější výzkumy naznačují, že vody je v ní více než dost. Oceánské světy, nebo také aquaplanety, jsou třídou planet se značným množstvím vody v podobě oceánů. Ten může být jak pod povrchem, tak na povrchu. Takový svět zatím známe

 

Nově objevené exoplanety: Jedna z nich je možná vodním světem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.08.2021 (16:22)     Sekcia zajimavosti

Planeta o hmotnosti poloviny Venuše či planeta, která by mohla být světem oceánů. To jsou výsledky čerstvých pozorování mezinárodního týmu astronomů. Mezinárodní tým astronomů použil dalekohled ESO/VLT v Chile, aby osvětlil povahu planet připomínajících dobře známá tělesa Sluneční soustavy ale obíhajících v planetárním systému kolem nedaleké hvězdy L 98-59. Pozorování přineslo hned několik objevů. Vědcům

Mord v hospodě U Dvou koček. Zloději odnesli cigarety, víno a ruce oběti

Nízkonákladovky degradují létání, říká pilot největšího dopravního letadla světa

Nizozemští farmáři v 19. století užívali kokain i heroin, zjistili vědci

Ženy na lovu. Obstarávání masa nebylo vyhrazeno mužům, tvrdí studie

Spasitel, nebo dobyvatel? Důvtipné sochy na dně moří chrání oceány

Vikingové bojovali v transu. Jejich útok byla síla, říká historik Polách

OBRAZEM: Tlama na pět lidí. Potápěči se setkali se žralokem obrovským

Země s nejvíce duševními poruchami

Vznikla mapa velrybích superdálnic. Má pomoct chránit kytovce

Mystérium Rohonského kodexu. Nerozluštěné dílo je možná obrozenecký podvod

Návrat plejtváků do jejich původní domoviny

Bod Nemo: Místo posledního odpočinku ISS

Kyselé oceány

Meč a zrcadlo vydaly tajemství. Patřily válečnici, vládla boji i magii

Co vidět na Mauriciu a kdy se sem vydat?

Sny v troskách, čiré zoufalství. Nakonec zardousila vlastní dítě

Střevní mikroflóra překvapuje

Trojici výletníků čekal morbidní nález. Odhalil se tím léta starý zločin

Mělo Slunce své dvojče?

Mělo Slunce o své dvojče?

E-recept na přírodu? Jednou možná ano…

Ztracená a znovu nalezená

Země hicuje – oceány se oteplují

Trichromatická teorie: Jak vlastně vnímáme barvy?

Moře vydalo starověký poklad

Roboti inspirovaní medúzami vyčistí oceány

Lidé mohli vzejít z vodní opice, spekuloval slavný biolog

Uctívali v Egyptě Dia?

„Fujtajblík“ již nebude kráčet po mořském dně

Znečištěná voda v oceánech rozpouští žraloky zaživa

Oceán jako pole. Pěstovala by se tam mořská rýže, plánuje šéfkuchař

Poklidné město vyděsila ubodaná těla. Idaho zažilo vraždění jako z filmu

Stovky žraloků a halucinace. Po potopení zažili námořníci peklo

Vědecká záhada: Proč se Atlantský oceán v jednom místě ochlazuje?

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy