Zbavujeme se fragmentace s Librem 5

Zdroj Zdroj: root.cz     16.12.2020 (00:00)     Sekcia it, počítače

[5 minut čtení] Fragmentace je zásadní problém ve světě vývoje počítačového softwaru, který se jen zhoršil s příchodem mobilních počítačů. Fragmentací se myslí nekompatibilní platformy, které nutí vývojáře spravovat oddělené větve jejich kódu. Článek je volně přeložen z blogu Purism. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Distribuční věstník: Sabayon oznámil spolupráci s Funtoo, Librem 5 jde do sériové výroby

Zdroj Zdroj: root.cz     30.11.2020 (00:00)     Sekcia it-pocitace

[1 minuta čtení] Sabayon oznámil vzájemnou spolupráci s projektem Funtoo. Společnost Purism zahájila sériovou produkci telefonu Librem 5. Tvůrci balíčku Debianu ignorují alternativní init software. Haiku podporuje jak souborový systém XDF, tak UFS. Sabayon je linuxová distribuce, která má svůj základ v Gentoo. Teď ale jeho vývojáři zahájili spolupráci s týmem kolem distribuce Funtoo a chtějí Sabayon přepracovat právě na jeho základě. Chtějí tak spojit síly a vzájemně přispívat do svých projektů. Tým kolem Sabayonu zároveň začal pracovat na novém projektu s názvem MocaccinoOS a novém správci balíčků s názvem Luet.

 

Co se chystá pro Linux 5.16: rychlejší Xen i podpora Raspberry Pi CM4

Zdroj Zdroj: root.cz     12.11.2021 (00:00)     Sekcia it-pocitace

Xen bude rychleji spouštět hosty, lepší kód pro Retpoline, práce na Intel CXL, raná podpora FGKASLR, Raspberry Pi Compute Module 4, sondování vypnutého hardwaru, záměrná fragmentace disku s F2FS.

 

Purism představil Librem Server v2, Red Hat nebude balit LibreOffice

Zdroj Zdroj: root.cz     13.06.2023 (00:00)     Sekcia it-pocitace

Red Hat Display Systems už nebude vytvářet a spravovat RPM balíčky kancelářského balíku LibreOffice. Byl oficiálně vydán Debian 12 s kódovým označením „Bookworm“. Vývojáři ArchLabs Linuxu oznámili ukončení projektu.

 

Linux na telefonech, radioamatérem ve 21. století a Rust na ESP32

Zdroj Zdroj: root.cz     29.09.2022 (00:00)     Sekcia it-pocitace

Zápisky z druhého dne konference OpenAlt. Také o tom, jak běží Linux na telefonech, jak se vyvíjí v Rustu pro ESP32, co je uvnitř telefonu Librem 5, kam směřuje Ubuntu a co dělá radioamatér ve 21. století.

 

Librem 14 je notebook pro pravověrné linuxáky. Jde lehce upgradovat a myslí na soukromí

Zdroj Zdroj: zive.cz     03.07.2020 (08:55)     Sekcia it-pocitace

Zatímco Dell nebo Lenovo se linuxovým počítačům věnují jen okrajově, řada malých firem se na ně vysloveně specializuje. System76, Slimbook nebo Purism dodávají na trh notebooky či desktopy s předinstalovaným Linuxem a často také zvláštním hardwarem. Poslední zmiňovaná firma představila novinku ...

 

Purism nabízí vlastní SIMku Librem AweSIM, první kandidát na PHP 8.0

Zdroj Zdroj: root.cz     04.10.2020 (00:00)     Sekcia it-pocitace

[3 minuty čtení] Linux má počáteční patche pro hybridní CPU Intel, vyšlo FreeBSD 12.2-BETA3, Samsung prezentoval technologii vrstvených 65nm/14nm CMOS snímačů. Vývojáři společnosti Intel připravili úvodní sadu patchů pro linuxové jádro, které zavádějí podporu budoucích CPU s hybridní architekturou, která Intel připravuje. Jde o procesory, které budou kombinovat úsporná jádra typu Atom s „plnohodnotnými“ jádry architektury Core. Podobné práce probíhají i na úrovni kompilátoru GCC.

 

Softwarová sklizeň (23. 12. 2020)

Zdroj Zdroj: root.cz     23.12.2020 (00:00)     Sekcia it-pocitace

[1 minuta čtení] Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na obchod s Flatpak aplikacemi, řekneme si o otevřené platformě pro řízení procesů, seřadíme si své oblíbené recepty a vyzkoušíme linuxového klienta pro MS Outlook a Office 365. Obchod s Flatpak aplikacemi napsaný od nuly v GTK4 a Rust. Samotné jméno „souk“ pochází z arabštiny a znamená „tržiště“. Nabízí klasické prostředí, ve kterém na pár kliků můžete procházet, instalovat, odstraňovat a aktualizovat aplikace. Kromě linuxových počítačů funguje i na mobilních platformách jako PinePhone, PineTab nebo Librem 5.

 

PureOS umožní šifrovat data, JingOS spustíte i na x86

Zdroj Zdroj: root.cz     05.04.2021 (00:00)     Sekcia it-pocitace

[2 minuty čtení] Nadcházející verze PureOS umožní zašifrovat data v zařízení. Linuxová distribuce pro tablety JingOS byla portována na x86. Fedora 34 beta je první distribuce s GNOME 40. Linux Mint chce donutit uživatele aktualizovat. Společnost Purism oznámila řadu změn a vylepšení své mobilní platformy. V příštím vydání PureOS pro telefon Librem 5 přibude možnost zašifrovat všechna data v zařízení. Tento systém bude postaven na nejnovější testovací větvi Debianu Bullseye. V plánu je i podpora pro GPS a aplikaci Gnome maps. Kromě toho se uživatelé dočkají i možnosti nainstalovat si do telefonu i jiná grafická prostředí.

 

Distribuční věstník: Arch Linux instaluje jádro 5.9, Ubuntu vylepšuje výkon Snapu

Zdroj Zdroj: root.cz     08.11.2020 (23:31)     Sekcia it-pocitace

[2 minuty čtení] Arch Linux je první distribuce, která má instalační obraz s nejnovějším jádrem 5.9. Vývojáři Ubuntu zrychlují načítání instalačních balíčků Snapu. Společnost Purism ohlásila nový jednodeskový počítač Librem Mini V2. Nezávislá distribuce Arch Linux je první, která nabízí instalační obraz s nejnovějším linuxovým jádrem 5.9. Ve své nové verzi 2020.11.01 tak uživatelům kromě jádra 5.9.2 nabídne také jednodušší přístup pro lidi se zvláštními potřebami. První z nich se objeví hned v bootovacím menu, kde přibyla volba spuštění instalátoru s mluveným slovem.

 

Distribuční věstník: NetBSD mění výchozího správce oken, první veřejná beta verze Ubuntu 20.10 je tady

Zdroj Zdroj: root.cz     12.10.2020 (00:00)     Sekcia it-pocitace

[2 minuty čtení] NetBSD se rozhodlo po více než 20 letech vyměnit výchozího správce oken. První veřejná beta verze Ubuntu 20.10 je k dispozici. Notebook Librem 14 s PureOS jde v prosinci do prodeje. Vývojářský tým distribuce SolydXK prochází reorganizací. Velké změny se dějí kolem operačního systému NetBSD. Ten se rozhodl po více než dvaceti letech vyměnit výchozího správce oken TWM. Tom's Window Manager, který se od roku 1988 téměř nezměnil, bude ve výchozí instalaci nahrazen jeho forkem CTWM. Do NetBSD je samozřejmě možné nainstalovat i alternativní správce oken, takže se to nejspíš většiny uživatelů nijak nedotkne. Aby ale těch převratných změn nebylo málo, objevily se zprávy o tom, že se pracuje na implementaci Waylandu pro tento operační systém.

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy