Dálkové bruslení na přírodním ledu, aneb Vranovská přehrada na ostří nože

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.02.2021 (13:00)     Sekcia zajímavosti

Když jsem si někdy zašel s dětmi na zimní stadion zabruslit a nemohl se přitom, aspoň zpočátku, od nich hnout na krok, toužil jsem se občas na bruslích přímo rozlétnout tak, že by mi ani zimák nestačil. Prostě jsem si někdy přál jet v širou dál po nekončícím ledě. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Novinka z říše sci-fi: Dálkově ovládaný šváb-kyborg

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.10.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Výzkumníci z institutu RIKEN v Japonsku navrhli dálkově ovládaného a ​​dobíjecího kyborgského švába, kterého lze použít pro pátrací a záchranné mise v nebezpečných oblastech a pro monitorování životního prostředí. Ne všechny vědecké objevy musí být „cool“ a líbivé, některé projekty vypadají lehce děsivě. Ale třebaže šváb-kyborg je to poslední, co si chcete představit nebo vidět

 

Historie bruslí: v pravěku sloužily k lovu, později uchvátily šlechtu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.03.2021 (17:00)     Sekcia zajimavosti

Na tenkém i pevnějším ledě se lidé pohybují od pravěku. Ne pěšky, na bruslích! Bruslení není novinka, ovšem ne vždy se jezdilo po zamrzlých řekách pro zábavu. Klouzavý pohyb dostával naše předky i na lov!

 

Roztomilí, drzí a nebezpeční. Makakové okupují Floridu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.03.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Měli být atrakcí ve floridském přírodním parku. Tlupa makaků z Asie se tam však zařídila podle svého. A prosperovala. A při hurikánech se k ní přidávaly skupiny opic, které prchly z poničených laboratoří a zoo. Dnes jsou jejich početné kolonie ožehavým problémem. I proto, že mohou přenášet nebezpečný virus.

 

3D pracemi spojuje fikci a realitu. Český tvůrce zaujal Samsung i Adobe

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.09.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Hranice mezi realitou je často velmi tenká a balancovat na jejím ostří není snadné. Filip Hodas aka Hoodass se však nebojí jít se svou tvorbou dál než ostatní. V jeho 3D ilustracích, které zveřejňuje zejména na sociálních sítích, nacházejí lidé odrazy vlastních myšlenek. Nebo i nočních můr. Je dalším z kandidátů na ocenění Esquire Man, v kategorii Art.

 

Silné a smrtící… Toxiny servírované přírodou!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.12.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Základní premisa toxikologie zní, že všechny látky jsou potenciálními jedy – rozdíl je pouze v dávkování. Zatímco v malém množství může botulotoxin vyhladit pleť, ve větším zabíjet… Smrtící ostří, hořké koktejly, ale také otrávené paruky nebo napuštěné košile… V minulosti patřily přírodní substance k nejnebezpečnějším zbraním, – zpětně je totiž nebylo možné vystopovat. S rozvojem

 

Parazit manipulátor: Jen silnější přežije…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.11.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Po celém světě žije svým vlastním životem na 900 000 různých druhů hmyzu. Zatímco většina jich je přírodě prospěšných, existují i zlovolné výjimky – krutí hmyzí manipulátoři, kteří své hostitele vysávají nebo proměňují v živé mrtvoly. V přírodním světě je kudlanka nábožná (Mantis religiosa) známá jako poměrně sebestředná „lady“. Své partnery dokáže bez milosti zakousnout, v

 

Vlkodlaci, kyklopové, mořské panny. Báje mají základ ve zvířatech i nemocech

Zdroj Zdroj: idnes.cz     14.08.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Tváří v tvář různým přírodním jevům, které si lidé nedokázali vysvětlit, se zrodilo nemálo mytických bytostí. Původ pověstí o vlkodlacích či Kyklopech se v moderní době snažili vypátrat odborníci z řad antropologů či paleontologů. V Kyklopech vidí odraz trpasličích slonů, vlkodlaci „ožívali“ kvůli vzteklině, píše týdeník 5plus2.

 

10 netušených zajímavostí o vejcích

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.04.2021 (22:07)     Sekcia zajimavosti

Vejce je nejen jedním ze symbolů Velikonoc, ale především skvělým přírodním vynálezem, který pomáhá k udržení života na planetě Zemi. Jaká všemožná tajemství v sobě vajíčka ukrývají? KRMENÍ MLÁĎAT V DĚLOZE Velmi originální způsob péče o vajíčka byste našli u pravěké lalokoploutvé ryby, latimérie podivné. To je vejcoživorodá ryba, jejíž vajíčka se vyvíjejí v těle samice

 

Šest jizev na tváři naší planety, které způsobili nezvaní návštěvníci z vesmíru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.12.2022 (13:18)     Sekcia zajimavosti

Náš nejbližší vesmírný souputník Měsíc má svou tvář výrazně zjizvenou krátery. To není nijak výjimečné, nějaký ten kráter si z kosmických karambolů odnese každé pevné těleso. A i když na naší planetě kvůli erozi a přírodním podmínkám nejsou tak patrné, i zde je spousta památníků na nedobrovolné schůzky Země s nezvanými kosmickými návštěvníky. A kdyby

 

Jak si plave robodelfín?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.10.2020 (12:35)     Sekcia zajimavosti

Plavání s živými delfíny již dnes není nic výjimečného, v době, kdy pokročilá technologie provází člověka na každém jeho kroku, je in zaplavat si s robodelfínem. Tvůrci zařízení, americká společnost Edge Innovations ze San Francisca, tvrdí, že robodelfín na dálkové ovládání je prakticky k nerozeznání od skutečného zvířete. Robotický delfín v životní velikosti by podle

Jizvy na tváři planety i vzpomínky na vášnivá rande s cizími tělesy. To jsou pozemské krátery

VIDEO: Smrtící hravost. Šikovný Čech postavil model tanku, který uměl zabít

Virem proti mravencům. Američtí vědci našli unikátní způsob boje s hmyzem

Dálková výuka komplikuje rozvoj talentovaných žáků

V karanténě sice učili online, ale nezměnili postup ani obsah, kritizuje pedagog

Stopy po dávné megatsunami na Marsu

Ztracená a znovu nalezená

Obří zásoby ledu na rovníku Marsu

Zabíjí mrože balvanem? Lední medvědi používají při lovu nástroje

Ledovce v Alpách mizí před očima

Ledolezkyně Hrozová: Spadla jsem do trhliny. Prostě krok a zmizela jsem

Jak Saturn přichází o své prstence?

„Zpráva“ v lahvi odstartuje vstříc vesmíru

Češi vyvinuli nový kompozitní materiál. Rozpustí led i sníh

I děvčička nejmenší musela smilniti aneb jak to chodilo mezi adamity v Táboře

Největší technologické přešlapy roku 2023 aneb co se opravdu nepovedlo

Co se skrývá za pojmem kreacionismus aneb jak je to s tím stvořením

Jogurt, sex a transfúze, aneb jak prodloužit život diktátorům

Fenomén mašíbl aneb skuteční Cimrmani na hraně vědy

Šaty dělají člověka aneb odkdy se člověk obléká

Síla vůle aneb Co všechno v psychologii nefunguje

Novověké hledání věčného života aneb střípky z dějin alchymie

Velký útěk aneb vzpoura vězňů v Sobiboru

Když má obr tajemství aneb Co jsme dosud nevěděli o hrůzných megalodonech?

Celiakie aneb nesnášenlivost lepku

Ach, ta láska aneb Co se děje s vaším tělem, když jste zamilovaní

Jezte společně aneb Benefity rodinné večeře

Smrtka a hurikán Katrina aneb proč personifikujeme nemoci či nebezpečí

Zimní válka aneb vylámané zuby ruského medvěda

První slunné dny bezpečně aneb předejděte sluneční alergii

Slunce nebo kolize černých děr aneb kdo poslal na Zemi dávku záření gamma?

Slunce nebo kolize černých děr aneb kdo poslal na Zemi dávku záření gama?

Voděodolnost vs. vodotěsnost: Není ochrana jako ochrana

Jak své rostliny zbavit škůdců okamžitě, účinně a snadno?

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy