V liberecké zoo se narodil pásovec kulovitý

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.04.2021 (23:15)     Sekcia zajímavosti

Přestože je pásovec kulovitý (Tolypeutes matacus) chován ve více než 65 evropských zoologických zahradách, jeho odchovy bývají spíše vzácné. V Zoo Liberec se poprvé v její téměř stosedmnáctileté historii podařilo tohoto živočicha odchovat.   Zahrada začala s chovem pásovců na jaře roku 2020 a již po necelém roce se dočkala prvního prospívajícího mláděte. To přišlo celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Do liberecké zoo přicestovaly nové šelmy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.10.2020 (11:24)     Sekcia zajimavosti

Koncem září 2020 přicestoval z německé zoologické zahrady v Magdeburgu do Zoo Liberec transport se samicí levharta čínského a párem margayů. Margaye neboli oceloty dlouhoocasé mohou návštěvníci liberecké zoo pozorovat její stopatnáctileté historii úplně poprvé. Čtyřletá levhartí samice by měla utvořit chovný pár s původním desetiletým samcem, který v liberecké zoo pobývá již od roku

 

Stá zebra Chapmanova v liberecké zoo

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.01.2021 (14:01)     Sekcia zajimavosti

Zebry Chapmanovy (Equus quagga chapmani) mohou návštěvníci v liberecké zoo obdivovat již od roku 1970. Koncem loňského roku tedy uplynulo jubilejních padesát let od počátku jejich chovu a za tu dobu přišlo v Liberci na svět rovných sto mláďat. To poslední, sté, se narodilo na první svátek vánoční, 25. prosince. Chov zeber Chapmanových má v

 

V liberecké zoo mají mladé

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.05.2021 (21:26)     Sekcia zajimavosti

V období jara přichází mláďata na svět jak ve volné přírodě, tak zpravidla i v zoologických zahradách. Ta liberecká hlásí dvě mláďata ve výběhu koní Převalského a jedno mládě hned v sousedící expozici sobů karelských. Všechna tři přišla na svět v průběhu května.   V liberecké zoologické zahradě se v posledních čtrnácti dnech narodila dvě

 

V liberecké zoo jsou prvně k vidění kriticky ohrožení gekoni modří

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.06.2021 (07:00)     Sekcia zajimavosti

Zoo Liberec začala s chovem vzácných gekonů modrých. Dvojice těchto kriticky ohrožených plazů pochází z německé zoologické zahrady v Lipsku a nový domov našla v nově vybudovaném teráriu v přízemí pavilonu tropů. Je to vůbec prvně v celé historii, kdy mají návštěvníci možnost tento živočišný druh v liberecké zoo pozorovat.   Liberecká zoo i nadále

 

V Zoo Liberec truchlí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.04.2021 (07:00)     Sekcia zajimavosti

Liberecká zoo se v pondělí 26. dubna 2021 rozloučila se samicí slona indického Rání. Z důvodu vážných zdravotních problémů spojených s nadprůměrně vysokým věkem se zoologové a veterináři rozhodli přistoupit k jejímu utracení. Rání bylo 58 let a v liberecké zoo žila od roku 1963. Byla tak jejím nejstarším obyvatelem a zároveň druhým nejstarším slonem

 

V Liberci poprvé v historii odchovali zoborožce šedolícé

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.11.2020 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Výjimečný chovatelský úspěch zaznamenali ošetřovatelé z pavilonu tropů. Poprvé v historii liberecké zoo se tam rozmnožili zoborožci šedolící (Bycanistes brevis). Přestože je Zoo Liberec chová již od roku 2012, prvního mláděte se dočkala až letos. „Je to pro nás obrovská radost, protože přirozený odchov zoborožců v lidské péči je náročný a nedochází k němu často.

 

Liberecký orlosup vypuštěn ve Španělsku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.06.2021 (07:30)     Sekcia zajimavosti

V sobotu 5. června 2021 bylo slavnostně vypuštěno mládě orlosupa bradatého, které v liberecké zoo přišlo na svět 9. března 2021. Novým domovem mu je španělské pohoří Sierra de Cazorla. Jedná se již o patnácté mládě tohoto druhu, které Zoo Liberec bezplatně poskytla pro vypuštění do volné přírody.   Rodiči ptáčete je mladý pár, který

 

Za vzácnými žabkami do Liberce

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.02.2022 (14:38)     Sekcia zajimavosti

V pavilonu tropů liberecké zoo vzniklo zbrusu nové paludárium, které obývají malé vzácné žabky listovnice pestré (Pithecopus hypochondrialis). Jedná se o výjimečný a raritní druh, který v celé Evropě chovají kromě Liberce pouze dvě instituce, Merrist Wood and Guilford College ve Velké Británii a německá Zoo Chemnitz.   „V rostlinné a živočišné říši připadají zejména

 

Posunul svět vpřed, sám spokojen nebyl. Leonardo da Vinci hledal dokonalost

Zdroj Zdroj: idnes.cz     08.01.2024 (16:00)     Sekcia zajimavosti

Narodil se jako nemanželské dítě, a mohl tedy žít i na okraji společnosti. Naštěstí se k němu ale otec přihlásil, da Vinci se stal všestranným umělcem a významně zasáhl i do jiných oborů.

 

Orel ze zkumavky

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.06.2020 (13:04)     Sekcia zajimavosti

Obrovský úspěch světového významu se podařil liberecké zoo. Jako první na světě dokázala rozmnožit orla křiklavého (Clanga pomarina) pomocí inseminace mraženým spermatem. Jedná se o důležitý okamžik pro záchranu nejen tohoto druhu dravce, který byl v České republice téměř vyhuben, ale i dalších ohrožených druhů ptáků.    Metoda uchovávání spermatu v tekutém dusíku je obecně používaná

Libereckou zoo opustili dva takini 

Nezničitelný Fin. Předávkoval se pervitinem, unikal běsnícím Sovětům

Zabíjím se. Věřím, že jsem nesmrtelný. Prokletý Baudelaire dožíval v bolesti

Do Zoo Liberec dorazila dvojice tropických ještěrů

Kdo byl skutečný Indiana Jones? Podezření padá na archeologa Langdona Warnera

V liberecké zoo se po 30 letech vylíhnul ohrožený sup hnědý

Nadaný Maupassant. Syfilitik a povaleč, který holdoval prostitutkám

Filozof, který nesnášel lidi. Hérakleitos údajně zemřel zahrabaný v hnoji

Otrava a bičování. Sexuální násilí páchal de Sade na prostitutkách i žebračkách

Opat Mendel: Obnažená DNA otce genetiky

Oslavy ve stínu pandemie

Česká stopa mezi indiány. Chlapce unesli z rodiny emigrantů, v kmeni žil i bojoval

Jako komiksová postava by Praha byla tak trochu schizofrenní, říká kreslíř

Rodný dům otce genetiky Mendela odhalí, jak žil

Narodil se malý hrabáč

Prokop Diviš: Génius, který chtěl zkrotit bouřky

Dát najevo mužnost, nebýt macho. Chlap to má dnes těžké, říká Jordan Haj

Uspěl navzdory Tourettově syndromu. Když s tiky bojujete, jsou pak horší, líčí

Antonín Zápotocký: Ruce od krve a vizáž bodrého strejdy

Když v Praze sněží, je to jako pohádka, říká fotograf z Nového Zélandu

OBRAZEM: Kokainistky, nevěstky a vrazi. Projděte si temné dějiny Austrálie

Z ubytovny pro Ukrajince k medaili za zásluhy. Pomohly automaty, říká šéf Marlenky

Fotka? Pro mě touha opakovat neopakovatelné, říká cestovatel Petr Jan Juračka

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy