Aby mrtví nepovstali. Otvíráním hrobů si středověk pojišťoval klid

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.07.2021 (00:00)     Sekcia zajímavosti

Byla to rozšířená praxe, hroby se otvíraly od Transylvánie po jižní Anglii. A nebylo v tom nic zločinného, cílem nebylo místa posledního odpočinku vykrádat. Lidé si ve středověku například manipulací s ostatky snažili zajistit, že se mrtví nevydají do světa. Především však z hrobů vyjímali rodinné artefakty, které pro ně mohly být propojením s pochovanými. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Aby nepovstali z hrobů. Polská vesnice bojovala proti nemrtvým

Zdroj Zdroj: idnes.cz     10.10.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Bytosti, jichž se vesničané báli, technicky vzato nebyly upíry. Obyvatelé polské obce Pień se děsili nemrtvých. Svých sousedů, kteří měli vstávat z hrobů, týrat je, sužovat, ničit jim domovy. Proto se v sedmnáctém století snažili pojistit, aby nemrtví hroby nedokázali opustit.

 

Archeologové objevili pozoruhodnou mumii

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.02.2021 (15:08)     Sekcia zajimavosti

V severním Egyptě nedaleko Alexandrie v lokalitě Taposiris Magna se podařilo odkrýt 16 skalních hrobů, v nichž archeologové nalezli lidské kosterní pozůstatky staré přes 2 tisíce let, to pravé překvapení na ně ale teprve čekalo. V jednom z hrobů totiž ležela „mumie“ muže, v jehož ústech se nacházel jakýsi zlatý amulet ve tvaru jazyka. Odborníci

 

KVÍZ: Vyznáte se ve světě mučicích nástrojů?

Zdroj Zdroj: idnes.cz     01.07.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Středověk byl drsným obdobím a známý krutými mučicími prostředky. Sloužily ke trestu, zničení oběti, ale i jako kárný prostředek k dosažení poslušnosti. Vyznáte se v nich?

 

Když mrtví po 1000 let vyprávějí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.07.2022 (09:59)     Sekcia zajimavosti

Mrtví, kteří byli doposud po tisíce let potichu, se znovu ozývají. Nehledejte v tom ale žádnou duchařinu, spíš jen nové možnosti archeologie, která nyní dokáže zjistit mnohem víc než před lety. A právě nová zjištění v oblasti archeologie jsou tématem nového dokumentárního seriálu nazvaného Hlasy mrtvých, který poběží od 10. července ve 21:00 na televizním

 

Středověk ve 20. století. V Marrákeši nechali sériového vraha zazdít

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.12.2022 (16:02)     Sekcia zajimavosti

Na počátku 20. století nepatřila marocká před-koloniální policie ani justice ke zrovna aktivním obhájcům veřejného pořádku. O to víc si však v křiklavých případech, kde si dav žádal nemilosrdnou spravedlnost, vypomáhala brutalitou. V roce 1906 tu skoncovali s vrahem stejně jako v temném středověku.

 

OBRAZEM: Objevitel Alexandr Veliký. Středověk fascinovala jeho batysféra

Zdroj Zdroj: idnes.cz     15.06.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Dobyl mnohá území včetně Perské říše, vytvořil do své doby největší impérium světa. A ovládnout chtěl i podmořský svět. Legenda o Alexandru Velikém a jako batysféře, s níž se pod hladinu vydal, žila v mnoha verzích, fascinovala Evropu i Asii.

 

Královna smilní s drakem, žena zvrací démony. Středověk byl poťouchlý

Zdroj Zdroj: idnes.cz     30.12.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Bizarní, vulgární, groteskní, podivné. Naivní a nedokonalé, i na svou dobu. Ilustrace středověkých knih udivují. Vypovídají o své době, za středověku vlastně nebyly považovány za vysoké umění a promítal se do nich humor, nuda a potměšilosti jejich autorů, vysvětluje kniha Podivní lidé středověku.

 

Porodnictví: Od bolesti k plnění přání…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.09.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Po většinu historie představoval hru se smrtí… Dnes patří těhotenství k nejkrásnějším obdobím a porod k velkolepému finále, který si ženy po 280 dnech čekání plánují vychutnat. Středověk Být rodičkou ve středověku vyžadovalo značnou dávku odvahy a štěstí. Infekce či jiné závažné komplikace byly vlivem špatné hygieny poměrně častou záležitostí, a mnohdy končily smrtí. Největší

 

Spásná narkóza: Definitivní tečka za bolestí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.10.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

V běhu dějin neexistoval silnější nepřítel než bolest. Ve snaze ji porazit proto člověk zkoušel vše: Omámit, přiškrtit krční tepnu nebo bacit do hlavy. Dokud ji konečně nezkrotil… Zatímco ve starověku pacienti žvýkali rostliny ve snaze vyhnout se bolestnému mučení, středověk se s churavými příliš nemazal. Většina z nich byla operována při plném vědomí, ti

 

Brutální řež. Nález křižáckých koster dokládá realitu středověkých výbojů

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.09.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Množství bodných a sečných ran, od mečů i seker, též poškození tupými údery. Násilí bylo bezuzdné. A většinou směřovalo proti prchajícím křižákům, zbraně se jim zakusovaly do zad. Unikátní nález masového hrobu v Libanonu odhaluje surovou realitu dobyvačných středověkých válek.

Mám raději klid než městský ruch, říká MOgirl Barbara

Bitva na ostrově Texel. Druhou světovou válku uzavřel v Evropě masakr

VIDEO: Cesta za dobrou karmou vede přes lebky a kosti, říká thajský rituál

Havárie v indické chemičce. Nikdo netušil, co se děje. Přitom šlo o minuty

Na Korsice byly nalezeny starověké hroby

Pohřbili ho jako upíra. Po více než 200 letech mu vědci dali tvář

Pro faraony i dělníky. Mumifikátoři měli balíčky pro všechny třídy

Má drahá Maruško. Z nešťastné lásky se stala trojnásobná vražda

Vypadalo to na obyčejnou vloupačku, stříkance krve ale svědčily o brutalitě

V srdci Paříže byla objevena starověká nekropole

Smrt v domě bláznů. Hrozil, že ji zbaví svéprávnosti. Tak ho zabila

Obří nenávist a zběsilý útok. Za smrtí Vladimíra S. stály manželské spory

Původ extrémní zvrácenosti. Otec „kanibala z Milwaukee“ hledal vysvětlení

Jizva z války. Mrtví ve Winterbergském tunelu pořád čekají na pohřbení

Na hradišti Tetín archeologové objevili středověký hrob ženy s tmavou pletí

Japonci mají rádi klid, v Číně fandí, říká nejlepší český skateboardista

KV20 vs. KV60: Kde odpočívá královna?

OBRAZEM: Zápasníci, mrtví povstalci. Fotky ukazují starou Střední Asii

Když prší ptáci… Proč padají mrtví k zemi?

Vasilij Archipov: Muž, který zachoval klid a zabránil jaderné válce

Bauhaus, který s prodejnou nářadí neměl nic společného

Samotka jako šlechetný dar. Měla nabídnout kajícný klid

Viděl jsem mámu, jak z podlahy drhne krev. Vražedkyni prozradil vlastní syn

Muskovo silné prohlášení: Starlink by údajně neohrozilo ani ruské sestřelování satelitů

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy