Osvětlí jeskynní komora kulturu neandrtálců?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.10.2021 (22:11)     Sekcia zajímavosti

V jádru příbojové vápencové Gorhamovy jeskyně na východním pobřeží Gibraltaru vědci odkryli prostor, který byl uzavřen nejméně na 40 000 let. Nález by mohl osvětlit kulturu a zvyky neandertálců, kteří v této oblasti žili.   V roce 2012 začali odborníci zkoumat jeskyni Vanguard, součást komplexu Gorhamovy jeskyně, aby zjistili její skutečné rozměry a objasnili, zda celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Největší lvi všech dob žili na Ukrajině

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.02.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Vyhynulí jeskynní lvi obývali i nám blízké oblasti. Příhodné podmínky na dnešní Ukrajině jim umožnily dorůst obřích rozměrů, a stát se tak pravděpodobně největšími kočkovitými šelmami, které se kdy procházely po zemi. Co se jim stalo osudným? Jeskynní lev (Panthera spelaea) obýval ve čtvrtohorách (pleistocénu), tedy asi před 780 000 až 120 000 lety, většinu

 

Nalezena dosud nejstarší jeskynní kresba na našem území

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.05.2020 (22:10)     Sekcia zajimavosti

Badatelé z Palackého univerzity v Olomouci nalezli v Moravském krasu dosud nejstarší kresbu na území České republiky. Černé čáry na kameni, který zřejmě sloužil jako kultovní místo, jsou staré 7 000 let. Dosavadní rekord stáří jeskynní malby, který pocházel rovněž z Kateřinské jeskyně v Moravském krasu, byl překonán o 800 let. Archeologové společně s jadernými

 

Letošní nobelista Svante Pääbo rozluštil DNA neandrtálců

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.10.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Až na hrstku zasvěcenců věnujících se stejnému oboru zná jména letošních nobelistů málokdo. A tak si možná při jejich vyhlašování také kladete otázku, kdo to vlastně je? A jak se dostal k svému objevu? U švédského genetika Svante Pääba byla cesta k vědě poměrně přímá. Vždy se snažil najít odpověď na otázku, co dělá z nás

 

Vědci mrknou denisovanům na zoubek

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.05.2022 (19:28)     Sekcia zajimavosti

Podle nové mezinárodní studie by dětský zub nalezený v laoské jeskyni starý nejméně 130 tisíc let mohl vědcům pomoci odhalit další informace o dávném „bratranci člověka“.   O denisovanech, příbuzných neandrtálců, je známo jen velmi málo, pojmenovaní jsou podle jeskyně Denisova v sibiřském pohoří Altaj, kde byly v roce 2010 poprvé nalezeny jejich fosilizované ostatky.

 

Od neandrtálců jsme zdědili poruchy spánku, plešatění i obezitu, říká biolog

Zdroj Zdroj: idnes.cz     04.02.2023 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Ač se to možná mnohým nebude líbit, každý z nás má v sobě kousek neandertálce. Geny členů příbuzného lidského druhu mohou být někomu k užitku, u jiného mohou být naopak součástí sklonů ke zdravotním potížím. „ Může s nimi souviset řada imunologických onemocnění nebo i obezita,“ říká imunolog a buněčný biolog profesor Jan Černý.

 

Co jsme zdědili po neandrtálcích?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.03.2023 (11:03)     Sekcia zajimavosti

Vědci si stále nejsou jistí, co stálo za vyhynutím neandrtálců, nejrůznější teorie zmiňují demografické faktory, jako malá velikost populace a příbuzenské křížení, změny klimatu a s tím související změny životního prostředí, se kterými se nebyli schopni vyrovnat, křížení a asimilace s Homo sapiens, nová onemocnění, případně kombinace těchto faktorů. Křížení s našimi předchůdci vedlo k tomu, že se část

 

Králík nebo pes? Kdo může za odchod neandrtálců ze scény?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.08.2021 (16:03)     Sekcia zajimavosti

Vymizení našich nejbližších příbuzných, neandertálců, asi před 30 000 lety je pro vědce stále ne zcela rozlousknutou záhadou. Z jejich evolučního neúspěchu bývá obviňována exploze vulkánu, choroby či agresivita našich přímých předků. Američtí vědci nedávno nepřímo obžalovali tvora, kterého by jistě nikdo nečekal: králíka divokého. Pátrání po odpovědi na otázku, proč to byli zrovna neandertálci

 

První neandrtálská rodina nalezena! Seznamte se!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.10.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

První lebky neandrtálců byly objeveny už v roce 1829, přesto toho ani dnes o životě jednotlivých komunit spadajících pod druh Homo neanderthalensis mnoho nevíme. To by ale mohla změnit nová studie provedená vědci z Institutu Maxe Plancka pro evoluční biologii v německém Lipsku… Zakládajícím ředitelem oddělení genetiky tohoto institutu je mimochodem Svante Päabo, švédský genetik

 

Čínské jeskynní porno obrazy vznikly před čtyřmi tisíci lety. A překvapí

Zdroj Zdroj: idnes.cz     10.10.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jsou staré tři až čtyři tisíce let. A nejsou jen tak nějakými jeskynními malbami. Čínské petroglyfy Kangjiashimenji jsou prostoupené sexem. A ne ledajakým – je velmi queer a genderově nonkonformní. Výjevy přitom měly velmi současné politické souvislosti.

 

Pravěké umění: Tichý svědek vývoje civilizace?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.12.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Nejslavnější míry prehistorie činí 11,5 cm na výšku a 4,3 cm na šířku. Patří jedné Venuši a vztahují se k ideálu pravěké krásy, a zároveň k jednomu z nejstarších artefaktů, který kdy spatřil svět. „Po Altamiře je vše ostatní jen dekadence,“ nechal se v minulosti slyšet kubistický génius Pablo Picasso (1881–1973). A měl pravdu. Jeskynní malby

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy