Co prozradily zkamenělé výkaly?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.10.2021 (09:30)     Sekcia zajímavosti

Evropští vědci v nedávné době provedli analýzu vzorků lidských exkrementů nalezených v srdci dolu Hallstatt v rakouských Alpách. Výkaly jsou staré 2700 let a ukázaly, že si dělníci v solném dole uměli užívat života.   Podle výzkumníků měli těžaři soli v rakouských Alpách vyváženou stravu, přičemž analýza jejich exkrementů z doby bronzové a železné našla celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Nová studie vyvrátila předpoklad o evoluci moderních ptáků

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.12.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Zkamenělé úlomky kostry předchůdce dnešních ptáků pomohly vyvrátit jednu z nejdéle tradovaných domněnek o jejich původu. Vědci z Univerzity v Cambridgi a muzea v Maastrichtu zjistili, že jeden z klíčových znaků, který charakterizuje 99 % moderních ptáků – pohyblivý zobák – se u nich vyvinul už před masovým vymíráním, které před 66 miliony let vyhubilo

 

Nejmenší tučňák, jaký kdy obýval planetu Zemi

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.07.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Novozélandským vědcům se podařilo najít lebky patřící zřejmě nejmenším tučňákům, kteří kdy chodili po naší planetě. Nově nalezený druh je nápadně podobný existujícímu tučňákovi nejmenšímu, jenž se během páření vyskytuje na některých místech Austrálie a Nového Zélandu. Vědci objevili dvě zkamenělé lebky vyhynulého druhu tučňáka, který žil na Novém Zélandu, a to v jižní oblasti

 

Socialistický šlendrián mu usnadnil obří loupež. Lapku prozradily luxusní hodinky

Zdroj Zdroj: idnes.cz     15.10.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Čtvrt milionu korun československých byla v 70. letech minulého století opravdu značná částka, vždyť první cena v oblíbené hře sportka tehdy byla dvě stě tisíc. Kdo by ale očekával, že takové svazky bankovek budou střeženy jako oko v hlavě, ten by byl hodně překvapen.

 

Proč jedí psi vlastní výkaly?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.10.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Majitelé psů jistě alespoň jednou zažili situaci, kdy jejich mazlíček sežral vlastní výkal, případně výkal jiného psa, kočky nebo králíka. I když jsme ze psů učinili své životní souputníky, určité činnosti, které přirozeně dělají, stále nejsme schopni akceptovat. A požírání vlastních výkalů k nim rozhodně patří. Proč to vlastně psi dělají? Podle studie, publikované v

 

Jak dobýt hrad. Municí do praků byly i sudy s výkaly či mrtvoly, líčí kastelolog

Zdroj Zdroj: idnes.cz     23.02.2024 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Ve středověku sloužil jako sídlo těch nejmocnějších a také jako opěrný bod, jako pevnost a symbol moci. Hrad bylo mnohokrát potřeba ubránit. Co se při obléhání dělo? Jaké fígle dobyvatelé používali? Měli obránci proti velké armádě šanci? A najdeme u nás skutečně nedobytné hrady? I o tom jsme si povídali s předním kastelologem Františkem Zárubou.

 

Mladík z dobré rodiny se k práci neměl. Jeho krutý zločin prozradily stíny na zdi

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.08.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Jedno z prověřených pořekadel sice tvrdí, že jablko nepadá daleko od stromu, ale holt ne vždy se zadaří, přesně podle dalšího rčení, že výjimka potvrzuje pravidlo. A stejně tak se občas stane, že se v hnízdě objeví bílá vrána nebo ze spořádané rodiny vzejde jakási „kukačka“. Tak jako v našem příběhu.

 

Posedlá milencem zavraždila manžela. Prozradily ji kosti v ohni a zuby

Zdroj Zdroj: idnes.cz     21.05.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Poslední květnový den roku 1993 krátce po poledni oznámil Jaroslav Š. na místním oddělení policie v Novém Městě pod Smrkem, že pohřešuje svého sedmatřicetiletého syna Jana. Jeho podezření bylo pro místní policisty poněkud překvapivé. Jednasedmdesátiletý muž totiž tvrdil, že zmizení syna má na svědomí jeho manželka Alice. „Nikdy se nestalo, že by nešel do práce. Říkám vám, že ho zabila!“

 

Při koupání v rybníce ženy šláply na mrtvolu. Vrahy prozradily kameny na dně

Zdroj Zdroj: idnes.cz     04.11.2023 (18:00)     Sekcia zajimavosti

Nebe pomalu bledlo. Obešly spuštěnou a zaklepaly na dveře malého zděného domku. Za jeho oknem byla tma. Zacloumaly klikou, ale dveře nepovolily. Bezradně se na sebe podívaly. Už za hodinu měly otevřít prodejnu, která se nacházela v areálu stavby vodního díla Hracholusky. Klíče od krámu si každé všední ráno vyzvedávaly právě tady ve vrátnici. Na věži touškovského kostela odbila pátá ranní.

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy