Jaká je ideální doba spánku?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.05.2022 (15:00)     Sekcia zajímavosti

Příliš mnoho a příliš málo spánku souvisí s horším kognitivním výkonem a duševním zdravím. Jak dlouho by měli spát lidé ve středním a vyšším věku?   Podle vědců je u lidí v pokročilejším věku naprostým ideálem sedm hodin spánku. Studie na téměř 500 000 dospělých ve věku od 38 do 73 let zjistila, že příliš celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Negativní důsledky nedostatku spánku částečně smaže fyzická aktivita

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.12.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Mnoho lidí se v dnešní době potýká s nedostatkem, případně se špatnou kvalitou, spánku. Ten se projevuje nesoustředěností a ospalostí. Nyní vědci přišli s tím, že zlepšit výkon mozku po probdělé noci může pomoci cvičení! Podle výzkumů je ideální délka spánku pro dospělého člověka 7 až 7,5 hodiny za noc. Minimum, při kterém je schopen

 

Jak může matrace ovlivnit kvalitu vašeho spánku a vaše zdraví?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.11.2023 (06:00)     Sekcia zajimavosti

Na kvalitu spánku má vliv řada faktorů. Kromě prostředí, ve kterém usínáte a potravin a nápojů, které přes den konzumujete, má ohromný význam i to, na čem usínáte. Proč byste výběr i pravidelnou údržbu matrace neměli podceňovat? Benefity kvalitního a zdravého spánku O tom, že je spánek důležitou součástí života, se snad ani zmiňovat nemusíme.

 

Nedostatkem spánku trpí stále více lidí, častěji ženy. Z jakého důvodu?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.01.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Ačkoli potřeba spánku je velmi individuální, podle odborníků by se měla pohybovat alespoň mezi 7 a 7,5 hodinami za noc. V dnešní době však stále více lidí nespí dostatečně dlouho. Spánek je přitom velmi důležitou činností, která má přímý vliv na naši kognitivní výkonnost. Co nás o něj okrádá? Podle nejnovějších průzkumů trpí nedostatkem spánku

 

Podivný mikro-spánek tučňáků uzdičkových

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.12.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Péče o mládě vyžaduje po rodičích tučňácích velké oběti. Jeden, sedící na vejcích, musí být stále ve střehu, aby ho ochránil před predátory, zatímco druhý rodič loví kořist. Jak to ustát bez dostatečného spánku? Podle vědců mají tito tučňáci kompromisní strategii, která jim umožňuje nasbírat až 11 hodin kumulativního spánku a přitom „nezamhouřit oka“. Jak

 

Zbavte se stresu a dopřejte si klidný spánek díky kvalitní matraci

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.12.2021 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Nepřítelem kvalitního spánku je stres. Pracujete dlouho do noci, přemýšlíte o práci i když se v noci ukládáte ke spánku, a o práci se vám také zdá? Jelikož spánek je základem dobrého dne, je jeho dostatek a kvalita důležitá. Zatočte se stresem, přetvořte svoji ložnici v oázu klidu, bezpečí a pohodlí, a užívejte si zasloužený

 

Přenosná sauna, vibrační pásy. Moderní doba šla na fitness sofistikovaně

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.11.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zapomeňte na starověké pytle s pískem, kamenná závaží, železné koule, těžké kužele. Moderní doba šla na fitness, kondici a zdraví sofistikovaněji. Ne vždy účinněji, zato efektněji, leckdy s nádechem bizarnosti, téměř vždy se srdcařskou vírou v pokrok a sílu technologií.

 

Budíte se unavení? Zkuste přestěhovat postel a přidat studené barvy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.08.2023 (07:38)     Sekcia zajimavosti

Přibližně třetinu lidí na světě trápí poruchy spánku. Může za to sedavý způsob života spolu s nevhodnou stravou, nadměrným užíváním technologií i nedostatkem kvalitního spánku. Poznáváte se? Proměňte ložnici v rozmazlující místnost, ve které se budete probouzet svěží a usměvaví. Nepotřebujete luxusní postel ani záplavu nadýchaných hotelových polštářků. Proměňte svou ložnici v oázu nekonečného odpočinku.

 

Bolševici chtěli pohřbít Vánoční zvyky i Ježíška. Byl moc malý, nahý a chudý

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.12.2021 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Vánoce bez koled a bez jesliček, nadílka od Dědy Mráze a Sněhurky na Silvestra. Zní to jako výplod šílené mysli, ale byla doba, kdy nám něco takového reálně hrozilo. A není to tak dávno, jak by se mohlo zdát.

 

Pohřbení zaživa, obžerství. Tyto rekordy již Guinessova kniha neuzná

Zdroj Zdroj: idnes.cz     22.07.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Dokázala ocenit extrémní odpírání si spánku i ukládání se zaživa do rakve pod zem, rekordy přiznávala pijáckým kouskům, vyzdvihovala obžerství. Seznamte se s kategoriemi, které již Guinessova kniha rekordů zrušila z etických, zdravotních, ekologických důvodů. A též právních.

 

Jihozápad Islandu sevřela láva!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.12.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

V noci na úterý se ze spánku probudila sopka na poloostrově Reykjanes. Podle místních úřadů je erupce výrazně vyšší než tomu bylo v minulých případech. Mohla by tedy ohrozit nedaleké rybářské město Grindavík, které je ale naštěstí od listopadové evakuace prázdné. „Proud lávy má zřejmě objem sto kubických metrů za sekundu, možná více. Takže to

VIDEO: I sexuální výstřednosti mohou být valentýnskou inspirací

Polospánek probouzí kreativitu. Vyzkoušejte techniku Edisona a Dalího

O klonování lidí sní raëliáni, kopie domácích mazlíčků se již vyrábějí

S každodenní únavou bojuje mnoho z nás

Penis jako barometr. Noční erekce vypovídají o mužském zdraví

Chtělo by to více spánku a pohybu

Sociální sítě nás okrádají o spánek

Připravte se, vychází planeta Temnalóna

CMP: Mozek v ohrožení

Je modrá v případě světla dobrá?

Proč spí koně ve stoje?

Insomnie: Časovaná bomba v lidském organismu

Focení podle mě by bylo perverzní a ulítlé, říká MOgirl Tereza

Špatný spánek brání hubnutí

Doba prsatá. Odhalená ňadra jako důkaz měnícího se světa kolem nás

Divoký spánek chobotnice Costella. Měl noční můry z bitky, naznačuje studie

Dočkají se psi medikamentů pro svou dlouhověkost?

S antifašistickým cejchem. Když ze Sudet hnali Němce Němci

Varhany ze sudu i plavecké brýle proti migréně. Kutilství mají Češi stále v krvi

Vědec bez maturity spatřil neviditelné

Dovolená má smysl. Může být prevencí syndromu vyhoření

Od neandrtálců jsme zdědili poruchy spánku, plešatění i obezitu, říká biolog

Sociální sítě: Nastala doba algoritmová

Meč a zrcadlo vydaly tajemství. Patřily válečnici, vládla boji i magii

Rover, který přepsal historii

Po covidu přijde doba sexuálního rozpuku, soudí epidemiolog

Jak dlouho žijí Evropané?

Bezpečnost na silnicích? Nejvyšší ochrana…

Klíčem je zjistit, jaká je vnitřní motivace daného člověka, říká vyjednavač

Trojici výletníků čekal morbidní nález. Odhalil se tím léta starý zločin

Tajemství smrti významných osobností

Akvaponie: Technologie, díky které nevymřeme hlady

Jak snížit krevní tlak: studie odhalila nejúčinnější cvičení

Jste víkendoví sportovci? I to se pro zdravé srdce počítá, ujišťuje studie

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy