Majstrštyk Yaleovy Univerzity: Tamní vědci dokázali oživit část orgánů mrtvého prasete

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.08.2022 (15:00)     Sekcia zajímavosti

Vědci z Yaleovy Univerzity před několika dny dosáhli šokujícího úspěchu. V těle hodinu mrtvého prasete oživili některé jeho orgánové buňky, jež začaly znovu fungovat.   Úchvatné výsledky, které zaujaly odborníky po celém světě, vzešly z unikátního pokusu, jehož základem bylo připojení těl mrtvých prasat k systému nazvanému OrganEx. Zvířata, která se odebrala na onen svět celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Nestojíme za nic. Harvardova univerzita se ztrapnila na vlastním stadionu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.01.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Byla to akce, za níž by se nemusely stydět leckteré tajné služby. Vyžadovala plánování, trpělivost, drzost. Spiklencům z Yaleovy univerzity se vyplatila. Své odvěké rivaly z Harvardovy univerzity totálně ztrapnili.

 

Druhé prasečí srdce transplantované člověku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.10.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Transplantace jsou nadějí pro pacienty, jejichž vlastní orgán již nefunguje, jak by měl, a selhává. Dárcovských orgánů je však nedostatek, proto pro jejich přidělení musejí být splněny náročné podmínky. Nadějí pro pacienty, kteří je nesplňují, jsou stále ještě experimentální xenotransplantace, tedy voperování zvířecího orgánu. K první transplantací srdce z prasete člověku došlo v lednu 2022.

 

Technologický bonbónek v asijském stravování? Tamní vědci vytvořili hůlky, které dodají na slanosti

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.04.2022 (11:21)     Sekcia zajimavosti

Někdo to bude považovat za holý nesmysl. Jiní nadšeně zatleskají. Řeč je o žhavé novince vědců z tokijské Univerzity Meiji, kteří vytvořili elektrické jídelní hůlky, jež mají strávníkům dodat na pocitu slanosti.    Asijská kuchyně je soli plná. Už samotná sójová omáčka, kterou tamní konzumenti tak milují, je velice slaná, což vede k tomu, že

 

Dobré zprávy z Brna: Vědci popsali funkci bílkoviny, která může být zásadní při léčbě rakoviny

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.05.2020 (09:03)     Sekcia zajimavosti

Jsme zase o krok blíže vítězství nad rakovinou? Vědci z institutu CEITEC Masarykovy univerzity v Brně v to doufají. Nedávno totiž dokázali podrobně popsat význam bílkoviny nazývané cyklin-dependentní kináza 11 (CDK11), která hraje důležitou roli v přepisu genetické informace. Již z dřívějších studií bylo zřejmé, že tyto bílkoviny řídí základní procesy důležité pro růst a

 

Hudební vkus souvisí s naší povahou, zjistili vědci

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.03.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Vědecký tým pod vedením odborníků z Univerzity v Cambridgi a izraelské Bar-Ilanovy univerzity odhalil zajímavé souvislosti mezi hudebním vkusem jedince a jeho povahou.   Vědci vyzpovídali více než 350 000 lidí z 50 různých zemí, po kterých nejdříve chtěli seřadit preference napříč 23 hudebními žánry. Ve druhé fázi výzkumu proběhl osobnostní test, který napomohl odhalit

 

Čeští vědci rozvíjí unikátní vlastnosti grafenu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.06.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Grafen je posledním přírůstkem do uměle vytvořených uhlíkových struktur. Pro své neobyčejné vlastnosti nalézá uplatnění v kosmickém průmyslu i letectví. Vědci z Akademie věd České republiky jeho strukturu upravili tak, že odolává žáru lépe než ocel. V roce 2010 obdrželi Nobelovu cenu za fyziku vědci Andre Geim a Konstantin Novoselov z univerzity v britském Manchesteru

 

Překvapivá studie: Souvisí konzumace ryb s rakovinou kůže?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.06.2022 (15:24)     Sekcia zajimavosti

Maso ryb je dlouhodobě považováno za tu zdravější část jídelníčku, ve které nechybí vysoce ceněné omega-3 mastné kyseliny, jód, vitamíny A a D aj. Poslední studie ale naznačují, že to s tím zdravím nemusí být zase tak jednoznačné…    Vědci z Brownovy univerzity a Národního institutu pro výzkum rakoviny sledovali po celých 15 let stravovací

 

Naděje pro nemocné: Lidské ledviny vypěstované v prasatech

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.09.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Ledviny patří k nejčastěji transplantovaným orgánům v případě terminálního stádia jejich nemoci. Pořád jich ale není dostatek pro všechny lidi, kteří by je potřebovali. Vědci se proto snaží přicházet s řešeními, jak tuto situaci změnit. Jedním z nich je pěstování lidských orgánů ve zvířecích organismech. Jistého pokroku v tom dosáhli čínští vědci. Na jásání je

 

Varlata ohrožuje víc kapavka než koronavirus

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.05.2020 (13:55)     Sekcia zajimavosti

Koronavirus postihuje více muže než ženy. Statistiky v tomto ohledu mluví jasně. Proč tomu tak je, ale vědci zatím netuší. Důvodem podle nich může být i to, že se virus objevuje ve varlatech. Vědci zkoumají, zda koronavirová infekce ovlivňuje i fungování reprodukčních orgánů a jestli může způsobit neplodnost. Přestože zatím není k dispozici dostatek dat,

 

PUPEČNÍKOVÁ KREV: Další krok k léčbě HIV

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.06.2022 (11:00)     Sekcia zajimavosti

Vyléčit pacienta nakaženého zrádným virem HIV se letos povedlo celkově teprve u třetího člověka a poprvé u ženy. Pacientku vyléčily kmenové buňky z pupečníkové krve. Výsledek vědeckého snažení byl prezentován na konferenci o retrovirech a oportunních infekcích (CROI 2022). Podíl na úspěchu nesou vědci z Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA) a Univerzity Johnse Hopkinse.

Přepišme učebnice biologie: Odborníci objevili novou část lidského těla

Vesmírné zahradničení: Vědci z NASA vypěstovali rostliny v půdě z Měsíce

Stres v dětství má negativní vliv na mozek

Mateřským mlékem se nepřenáší

Opeřený mistr s tágem: Vědci papouška naučili hrát kulečník

Barvami proti komárům! Vědci zjistili, že bychom měli nosit zelenou, fialovou, modrou a bílou

Už víme, která část mozku je propojena s klitorisem. Vědci zdolali výzvu

Oživíme mamuta, plánují vědci. Bude to jen slon s chlupy, zní kritika

Dlouhodobé následky covidu přetrvávají i dva roky po nakažení

Noční můra jako varování před nemocí? Vědci odhalili možné souvislosti mezi špatnými sny a Parkinsonovou chorobou

Buněčné lepidlo zhojí rány a obnoví nervy

Proč byste měli navštívit lékaře, pokud máte přetrvávající bolesti břicha?

Jako bájná chiméra

„Dárci orgánů“ a fatální poranění pánve a nohou

Pes dokáže odhalit pravou lidskou laskavost, zjistili vědci

První testy vakcíny proti nemoci COVID-19 prý slibují naději

Pozoruhodný svět vyder

Rouškou k atraktivitě: Vědci odhalili zajímavý benefit ochrany úst

Slunce a sex jdou dohromady

Umělá inteligence je k pacientům empatičtější než lékaři

Klimatické extrémy mohou zvyšovat agresivitu pavouků

Mravenčí med jako účinný lék

Příroda a genetika: Láska k zeleni se do značné míry dědí

Nebezpečným brněním k plodnosti?

Blíží se konec stárnutí?

Zvířecí granule jsou ekologičtější než vlhké krmivo, tvrdí vědci

Řeč pečovatele formuje mozek dítěte

Genové úpravy opět na scéně

Škola budoucnosti? Unicorn University – tam, kde se těží data

Terapie klasickou hudbou

Pivko denně? Prý zlepšuje střevní mikroflóru, zjistili Portugalci

Čeští vědci pěstují poněkud jinak

Britští vědci stvořili „pavučinu“ proti virům

Nová studie vyvrátila předpoklad o evoluci moderních ptáků

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy