V minulosti si mazlíčků vážili

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.08.2022 (09:58)     Sekcia zajímavosti

Pes, kočka, papoušek, želva, had – to je jen malý výčet „mazlíčků“, kteří v současnosti dělají společnost lidem. Domestikace a utváření společenství mezi člověkem a zvířetem sahá však hluboko do historie. Jeden z příkladů domestikace zavedl badatele dokonce do České republiky, konkrétně na Moravu, dle jejich výzkumu totiž právě tam měla domestikace psů započít. Vědci celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Cukrovkou trpí každá dvoustá kočka

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.11.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Žízeň, časté močení a ztráta hmotnosti – to jsou nejčastější projevy diabetu u domácích mazlíčků. Jenom u koček trpí cukrovkou každá dvoustá. Počet zvířecích diabetiků navíc neustále roste. Nejohroženějším plemenem jsou barmské kočky, u psů zase samojedi nebo knírači. Na cukrovku u domácích mazlíčků upozorňují odborníci u příležitosti Světového dne diabetu, který každoročně připadá na

 

Jak žili vládci minulosti?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.09.2022 (09:42)     Sekcia zajimavosti

Řekne-li se vládci minulosti, většina z nás si představí krále a královny. Životní styl a denní režim vládců minulosti byl značně odlišný od toho, jak jej známe dnes. Jaké obvyklé i neobvyklé návyky byly typické pro panovníky v minulosti? Na hodinách dějepisu či historie se o panovnících a vládcích učíme spíše v souvislosti s jejich

 

Koně a psi hráli důležitou roli v životě Vikingů

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.02.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Vikingové jsou popisováni jako krutí válečníci, kteří nemilosrdně drancovali Anglii i zbytek Evropy. Koní a psů si ale vážili a brali je s sebou i na své válečné výpravy, jak ukazují výsledky nedávné studie provedené odborníky z University of York a University of Durham. V roce 865 došlo k velké vikinské invazi do Anglie. Na

 

Jak zanikla australská megafauna?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.12.2021 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Australští badatelé z Flinders University s největší pravděpodobností nalezli odpověď na otázku, co v konečném důsledku vedlo k vyhynutí posledních jedinců označovaných jako tzv. hromoví ptáci – Genyornis newtoni. Tito tvorové vážili kolem 230 kilogramů a dosahovali výšky zhruba 2 metrů.   Indicii k tomu, co stálo za vymizením australské megafauny, poskytl objev vzácné fosilie,

 

O klonování lidí sní raëliáni, kopie domácích mazlíčků se již vyrábějí

Zdroj Zdroj: idnes.cz     10.01.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Před 20 lety bylo světu oznámeno narození prvního klonovaného dítěte. Má to ovšem háček: nejspíš k tomu ve skutečnosti nikdy nedošlo. Jaká je realita klonování, shrnuje magazín Víkend.

 

Dovedli lovit obří slony. Neandrtálci byli vyspělejší, než jsme soudili

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.02.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Ona zvířata byla větší než mamuti srstnatí, třikrát větší než dnešní asijští sloni. Vážili až přes třináct tun, přesto se gigantičtí pravěcí sloni stávali obětí neandrtálců. Předvěcí lidé monstra dokázali lovit, byla pro ně obří kalorickou zásobárnou. Neandrtálci byli sofistikovanější, než jsme mysleli, rozhodně nebyli otroky přírody, soudí studie.

 

K čemu slouží tulení vousy?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.09.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Vousy u koček a psů nejsou jen tak na ozdobu, slouží jim jako takový druhý hmat, podobně to mají i tuleni, kteří dokážou zaznamenat vodní vlnění, pocházející od ryby z veliké dálky, díky čemuž svou kořist snadno najdou a uloví. Tulení vousy jsou mnohem citlivější, než je tomu u našich domácích mazlíčků, což je vlastnost,

 

Nelíbejte křečky!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.01.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Důrazná doporučení pro chovatele křečků coby domácích mazlíčků vydaly hongkongské úřady z důvodu přenosu koronaviru mezi těmito hlodavci v místních zverimexech. Budou utraceny tisíce zvířat.   Při namátkových kontrolách byl v prodejnách se zvířaty zjištěn koronavirus u celkem jedenácti křečků. „Dodržujte správné hygienické návyky, myjte si ruce a omezte s křečky kontakt na minimum, nelíbejte

 

Space X a pizza: Bývalý zaměstnanec Muskovy společnosti vyvinul speciálního robota-pizzaře

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.01.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Jistý Benson Tsai, který v minulosti působil ve SpaceX, nedávno založil startup Stellar Pizza, jehož hlavním hrdinou má být neuvěřitelně rychlý robot, schopný připravit pizzu každých 45 sekund.   V minulosti již proběhlo několik zkušebních testování robota, ale ne vždy šlo všechno podle očekávání. Kritiku sklidila například tendence stroje rozsypávat roztavený sýr okolo sebe. Sám

 

Češi studují Tchaj-wan kvůli geologické minulosti Česka

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.04.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Skoro na druhé straně planety, a přesto „blízko“ domovu. Čeští vědci už druhým rokem studují seismicky a tektonicky velmi aktivní pohoří na Tchaj-wanu, kde v současné době probíhají procesy velmi podobné těm, jež v geologické minulosti vedly ke vzniku pohoří Vnějších Západních Karpat na východě České republiky. Výsledky získané na tomto vzdáleném tropickém ostrově tedy bude možné

Radši smrt než přijít o práci. Kuchařka zabíjela sekerou

Nechutná medicína minulosti: kanibalismus, extrakty z mumií i spermatu

Zjistila o milém, co neměla. Ze zlosti jí místo svatební přinesl kytici pohřební

Když dobrota škodí. Jak zdravotníci z WHO otrávili půlku Bangladéše

Masakry se nestaly, oběti neexistovaly. Japonsko své zločiny cenzuruje

Létající obr své doby

Mužovo tetování ženy při orgasmu mi připomíná jeho zálety, říká partnerka

Pradávný prales vyvstane na povrch?

Pravěké umění: Tichý svědek vývoje civilizace?

Uklidňující moc geneticky modifikovaných rajčat

Slzavým údolím ke snížení agresivity?

Jak se těží sůl?

Cesta do hlubin dutozemě. Expedice z USA měla zmapovat svět pod povrchem

Kvůli HPV se umírá zbytečně

Hraní na předpis: Nahradí farmaka mimozemšťan?

Stabilní Wi-Fi pro celou rodinu

Kostnice – revoluce v pohřbívání

Záhadný život slepce s palcátem je opředený mýty. Nevíme ani, jak opravdu vypadal

Těžba uhlí od minulosti po rekultivace v 21. století

Vědci vyvinuli systém včasného varování před slunečními bouřemi

Dodávky smrti. Čína zrychlila výkon hrdelních trestů mobilními popravišti

Slavní předci? Češi mají nejčastěji sedlácké kořeny, říká genealog

Megalodon: Skutečně je super predátor postrachem minulosti?

Vrací se malárie zpět za oceán?

Sesklo, Nebelivka, Cordóba. I to byla v minulosti největší města Evropy

I když na tuberkulózu existuje lék i očkování, vymýtit se jí dosud nepovedlo

Nové léky díky bakteriím ze zubů neandertálců

Dražte sadu tří kalendářů Pirelli. Je mezi nimi i Helmut Newton

Nostalgie: Dobrý sluha, špatný pán

„Kočičí vikingové“

ADHD možná pomohlo přežívat populacím lovců a sběračů

Urážela slova šelma či chlap, nadával i Hus. České vulgarity kdysi a dnes

Zkuste se chvíli bát. Tajemná místa, kde i dnes můžete poznat strach

Silné a smrtící… Toxiny servírované přírodou!

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy