Tajemství krevních skupin: Jaké písmeno, taková nemoc?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.11.2022 (09:00)     Sekcia zajímavosti

Nelze ji nahradit, ani ničím napodobit. Krev je považována za jedinečnou substanci, která každému člověku koluje v těle „na míru“. Už od samotných počátků touží věda odhalit všechna její tajemství. Tajemství, jež v sobě ukrývají čtyři životodárná písmena. Rozdělení krevních skupin a zároveň jeden z největších objevů medicíny je neodmyslitelně spjat se jmény rakouského vědce celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Bude slávě aspirinu jednou konec?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.12.2023 (13:35)     Sekcia zajimavosti

V USA si každý pátý člověk starší 40 let denně rád „slupne“ tabletku aspirinu. Jde přeci o účinnou pojistku proti srdečním onemocněním. Anebo také možná vůbec ne… Kyselina acetylsalicylová usnadňuje tok krve cévami. Brání shlukování krevních destiček a tím snižuje možnost vzniku krevních sraženin v žílách. Aspirin tak začal být ve velkém užíván denně jako prevence

 

Příběh Jana Janského: Objevitel krevních skupin by dnes oslavil 150 let

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.04.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Krev se mění každý den, každou hodinu i každou minutu. A to bez ohledu na okolnosti, které nás zrovna obklopují a formují. Zároveň se jedná o nejupřímnější tekutinu lidstva, jelikož nic jiného na člověka neprozradí tolik „intimních“ informací jako právě její jediná kapička. V lidském těle plní krev celou řadu zásadních funkcí. Především je známá

 

Rakovina děložního čípku? Může zmizet, ale…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.05.2022 (11:30)     Sekcia zajimavosti

Rakovina děložního čípku. Obávaný strašák žen, který každý den v České republice zabije jednu pacientku, ve skutečnosti může být vymýcen. Vedle vakcinace má současná medicína i účinné metody, jak zjistit, které ženě nemoc hrozí a kdo se jí obávat nemusí.   Díky tomu lze u rizikových skupin onkologickému onemocnění předejít dříve, než vypukne. Důležité však

 

„Zdrželi nás indiáni. Potkal jsem vraha.“ Fantazie opozdilců bývá originální

Zdroj Zdroj: idnes.cz     06.11.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

„Zalehla mě kočka a nechtěla jsem ji budit.“ I taková výmluva už zazněla při pozdním příchodu do práce. Nadřízený se pak může buď rozčílit, nebo rozesmát. Záleží na jeho smyslu pro humor. Jaké nejoriginálnější výmluvy při pozdních příchodech jste slyšeli?

 

Psi žijící v okolí černobylské elektrárny mají genetické odlišnosti

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.03.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Od havárie v jaderné elektrárně Černobyl letos uplyne 37 let. Taková doba už dává vědcům nahlédnout, jaké dlouhodobé účinky měl výbuch zdejšího čtvrtého reaktoru, který do okolí vyvrhl tuny radioaktivního materiálu. K explozi došlo v noci na 26. dubna 1986. Těžkopádná sovětská mašinérie se snažila katastrofu nejdříve utajit a poté bagatelizovat, následky však byly neoddiskutovatelné.

 

Přitažlivější než kouzla je vášeň, říká iluzionista, který oblafl i Copperfielda

Zdroj Zdroj: idnes.cz     28.03.2022 (18:00)     Sekcia zajimavosti

Úspěšný kouzelník a herec, který ve Spojených státech studoval herectví a vystupoval tam se svými kouzly. Ondřej Pšenička. Jaké je převézt nejslavnější kouzelníky světa? Co se naučíte v tajemném hollywoodském Magickém zámku? Proč ostatní kouzelníky nepovažuje za konkurenci? Jaká tajemství si mezi sebou vyměňují? Jak vypadá dokonalý trik a kde na piano hraje duch?

 

Tajemství šestého smyslu: Jak se cítí magnetismus?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.04.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Je to schopnost jako ze sci-fi: S naším lidským mozkem dokážeme svět vidět, slyšet, ohmatat, cítit i ochutnat. Ale jaké to je vnímat ho pomocí magnetismu? Vědci už mají první poznatky. Ke zkoumání magnetismu si vědci vybrali rypoše Ansellova, drobného afrického hlodavce, který tráví prakticky celý život v temných podzemních chodbách. Jeho smysly jsou takovému prostředí

 

Dubajská SPZ za 315 milionů korun. Seznamte se s drahými značkami

Zdroj Zdroj: idnes.cz     21.04.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jedno písmeno a jedna číslice, P7. Za patnáct milionů dolarů, tedy 315 milionů korun. Nejdražší poznávací značka na světě se prodala za rekordní sumu na charitativní aukci v Dubaji.

 

Tajemství civilizací ve světle moderní vědy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.06.2022 (11:31)     Sekcia zajimavosti

Jaké dopady na prastaré civilizace měly klimatické změny? Co způsobily pandemie? A byla zásadní pro zánik civilizaci vulkanická činnost? Ať už se jednalo o starověký Egypt nebo Římskou říši, jedno měly všechny tyto civilizace společné – v průběhu času nakonec zkolabovaly, a ačkoliv jejich kultura tu naši ovlivňuje dodnes, samotné říše zmizely v propadlišti dějin.

 

Vydal už Egypt všechna svá tajemství?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.03.2022 (09:31)     Sekcia zajimavosti

Už z toho, že si tuto otázku pokládáme, je jasné, že odpověď zní nikoliv. Alespoň to naznačuje nový slibný dokumentární seriál Egyptské hrobky, který již brzy poběží na kanále Viasat History. Hlavními hrdiny nového seriálu jsou Dr. Zahi Hawass a jeho tým, kteří se neúnavně snaží objevovat nová tajemství. Tentokrát se jim podařil husarský kousek,

Nemoc několika tváří

Sexuální polohy v Česku. Studie zkoumala, jaké přinášejí ženám orgasmus

Noc vědců v Českých Budějovicích: Chemický bar, vyšetřování zločinů i tajemství šifer

Když se ledviny plní cystami

Opomíjená parazitární nemoc zasahuje až do Evropy

Noc vědců plná tajemství se blíží

Mateřským mlékem se nepřenáší

Profesor Pačes: Prorok genomiky v Česku

„Vystihují nás naše vášně, ne nemoc,“ vzkazují pacienti

Pramen vlasů Ludwiga van Beethovena odhalil jeho nemoci i rodinné tajemství

OBRAZEM: Bunkr pro celý Kongres. Obří skrýš utajila Amerika tři desetiletí

Co přinesl rok 2023: Genová terapie v hematologii

Dárců krve je stále nedostatek

První genová terapie konečně schválena!

Postradatelný, ale přesto důležitý orgán

Občas budí obavy a nemusí znamenat orgasmus. Squirt se dočkal vědecké studie

Posilují léčivé účinky zárodečných buněk

Léky z krevní plazmy denně pomáhají tisícům pacientů

Kratom nemusí být jen zelený, jaké druhy známe?

Hry ve virtuální realitě: Zahrajete si je i na notebooku?

V kuchyni proti Alzheimerovi. Obří studie porovnávala přínosy čtyř diet

Hořící nebe. Odhalte tajemství červánků, fungují jako antidepresivum

Akceptovat, rebelovat, trpět. Na omezení pohybu reagujeme třemi způsoby

Tajnosti ospalého města: East Grinstead je domovem církví i sekt

Al Capone byl svého času rocková hvězda, říká autor gangsterských komiksů

Tajemství ženského mokrého orgasmu odkryto. Pokus zjistil původ tekutiny

Nechutná medicína minulosti: kanibalismus, extrakty z mumií i spermatu

Zproštěno obžaloby. Porno k sexuálnímu násilí nevede, říká studie

OBRAZEM: Akty naznačují, lákají, svádějí. Ty černobílé podtrhují erotično

KVÍZ: Lidé kolem obchoďáku. Jak znáte seriál Zlatá labuť?

Příběh za memem: Mimozemšťané mohou za všechno, jen ten účes je původní

Bezpečnost na silnicích? Nejvyšší ochrana…

Lze vyčíst těhotenství z očí?

Jak navrhnout lžičku…

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy