Potvrzeno: Mořští pavouci si umějí obnovit ztracenou končetinu!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.01.2023 (09:00)     Sekcia zajímavosti

Členovci, ke kterým patři pavouci, stonožky či krabi, dokáží regenerovat části těla, což jim umožňuje uniknout predátorům, kteří se do nich zakousli. Dlouho se však předpokládalo, že mořští pavouci, vzdálení příbuzní těch suchozemských, tuto schopnost nemají. Nejnovější výzkum to ale vyvrátil! Nohatky jsou mořští členovci s nápadně tenkým tělem, které se dělí na hlavu, hruď celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Pavouci dál rozprostírají své sítě

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.09.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Jsou malí, většinou dobře schovaní a když mohou, lidem se vyhýbají, přesto patří mezi tvory, kteří u značné části populace probouzí až panický strach. Lékaři se neshodnou, proč se to některým lidem děje, ale je jisté, že fobie z pavouků patří k nejčastějším z fobií. Pavouci skutečně vzbuzují hrůzu a štítivý pocit. Arachnofobie neboli strach

 

VIDEO: Windsurfeři to umějí rozbalit i v Česku

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.11.2020 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Vítr dokáže připravit adrenalinový terén pro windsurfery i na české vodě. Podívejte se, jaké kousky dokázali předvádět na vlnách Nechranické přehrady.

 

Zákeřné fobie: Jak uklidnit rozbouřené vody naší mysli?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.01.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Motýli, pavouci, hadi… Anebo létání, krev či vtíravá vrtačka u zubaře. Ovládají nás, paralyzují, mučí. S naším mozkem cvičí intenzivněji než sportovci v posilovně. Ale dají se zkrotit, přeprat. Navždy. Při troše tréninku. Chce to trpělivost, trpělivost a zase trpělivost… Fobie je jako pověra o kostlivci ve skříni. Víme, že tam není, ale přeci na

 

Američtí vědci slaví úspěch: Podali žábě lék, po kterém jí dorostla amputovaná noha

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.01.2022 (11:16)     Sekcia zajimavosti

V přírodě existují tvorové, kteří disponují mimořádnou schopností přirozené regenerace. Žáby mezi ně standardně nepatří, ale díky speciální léčebné směsi amerických vědců se jim tohoto benefitu přece jen dostalo…   „Je úžasné, že léky, které jsme vybrali, pomohly vytvořit téměř kompletní končetinu,“ neskrývala své nadšení jedna ze spoluautorek studie Nirosha Muruganová z Tuftsovy univerzity v

 

Otrava orlů na Příbramsku: psí jednotka ornitologů dohledala další mrtvá zvířata

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.03.2024 (16:39)     Sekcia zajimavosti

Policie na Příbramsku se od čtvrtka 22. února zabývá případem otrav dravců a dalších volně žijících živočichů u obce Jesenice. Ve čtvrtek tu byli nalezeni dva orli mořští a liška. V pátek 23. února policie na místo přivolala psovodku České společnosti ornitologické (ČSO) Kláru Hlubockou, která se dvěma psy dohledala v terénu ještě další mrtvé

 

Proč žije tolik jedovatých zvířat právě v Austrálii?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.11.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Na nejmenším kontinentu světa se nachází závratné množství jedovatých tvorů, jako jsou pavouci, hadi, medúzy, chobotnice, mravenci či ptakopyskové. Proč jich tolik hostí právě Austrálie? „Austrálie se stala samostatnou pevninou před asi 100 miliony let, kdy se oddělila od jižního super kontinentu Gondwana,“ říká Kevin Arbuckle, docent evoluční biovědy na Swansea University ve Velké Británii.

 

Uzlování je sice stará škola, objasňuje ale současné krimi případy

Zdroj Zdroj: idnes.cz     23.03.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zločinci zastírají svou totožnost, pracují v kuklách a s rukavicemi. Dopadeni však bývají kvůli zdánlivě nepatrným přehlédnutím. Třeba uzlům na provázku. Právě z nich forenzní specialisté umějí vyčíst kriminalistické stopy. Zda byl pachatel pravák, začátečník, profesionál. Či zda byl zločin plánovaný.

 

Šijí boty z rejnoka i krokodýla. Čeští ševci jsou samouci, ale umějí zázraky

Zdroj Zdroj: idnes.cz     26.11.2021 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Není to jen oblečení, které prozrazuje, kdo jsme a co máme rádi. Ale také to, jaké boty nosíme, je vizitka, na které bychom si měli dávat záležet. Podle pražských ševců a designérů nejsou boty na míru přehnaný luxus, ale důkaz, že si vážíme poctivého řemesla a chceme opravdovou kvalitu.

 

Detektiv, důstojník a básník bez citu, představujeme vám Dalglieshe

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.03.2022 (07:34)     Sekcia zajimavosti

Angličané detektivky umějí, a Angličanky možná ještě o kousíček víc. Vždyť jaké jméno se vám vybaví, když se řekne britská detektivka? Agatha Christie, samozřejmě. A na druhém místě vás nejspíš taktéž napadne žena, o něco méně známá, ale stejně ceněná. Phyllis Dorothy Jamesová, známá pod svým uměleckým jménem P. D. James. Tato žena, která se

 

Lidská mysl: Další bojová dimenze

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.04.2023 (07:39)     Sekcia zajimavosti

Jsme terčem dezinformačních kampaní a konspiračních teorií. Nepřátelé chtějí ovlivnit postoje občanů, jejich chování a rozhodování. „Nespoléhejme se, že jen armáda nás může před těmito útoky ochránit,“ zdůrazňuje generál Miroslav Feix, velitel Kybernetických a informačních operací Armády České republiky.  Dezinformace umějí rozložit armády, snížit jejich morálku a celkovou bojeschopnost. „Pravda je první obětí války. Jsme

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy