Diagnóza ADHD: Když život ovládá nepozornost…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.02.2023 (09:00)     Sekcia zajímavosti

Ze všech lidských poruch patří k těm nejprobádanějším. Její podstatou je neustálý souboj mezi mozkem a emocionálně silnými podněty, který lidský hardware nemá šanci vyhrát. Neurovývojový syndrom, známý spíše pod zkratkou ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), o sobě totiž dává vědět již v raném věku dítěte, kdy se pomalu stává nepřítelem číslo jedna. Za jeho celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Hraní na předpis: Nahradí farmaka mimozemšťan?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.02.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

V minulosti byl čas strávený hraním her považován za jasnou prokrastinaci. V případě ADHD jde však podle neurologů o výjimečný způsob jak navodit hlubokou soustředěnost. Rodiče dnes třináctiletého Owaina si diagnózu ADHD vyslechli v okamžiku, kdy chlapec nastoupil do školky. Byť byla jeho neposednost a častá roztěkanost léčena nejprve ergoterapií a farmaky, Owain byl ze

 

ADHD možná pomohlo přežívat populacím lovců a sběračů

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.02.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

S ADHD neboli poruchou pozornosti s hyperaktivitou je spojována roztržitost a impulzivita. Ačkoliv dnešní společnost vnímá tyto rysy negativně, je možné, že v minulosti představovaly pro naše předchůdce výhodu, která jim pomáhala přežít. Zlepšovala jejich taktiku při hledání potravy. To jsou závěry, ke kterým dospěli odborníci v čele s Davidem Barackem, neurovědcem z Pensylvánské univerzity,

 

Jazyk Králů pralesa nezná „ne“. A vymírá, kusundu ovládá jediná žena

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.09.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Nedokáže vyjádřit zápor, dokonce ani nic negativního. Neumí sdělit směr, nemá jasný původ ani ustálenou strukturu ani pravidla. Jazyk nepálského kmene Kusunda, Králů pralesa, je lingvistickou hádankou. Navíc vymírá, ovládá ho jediná žena. Jeho mluvčí ho opustili, když byli z pralesů vyhnáni. Teď je může jeho záchrana spasit.

 

Diagnóza: Neřidič s řidičákem. Když neochota sednout za volant přeroste v úzkost

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.03.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Chodím si pravidelně vyměňovat řidičský průkaz, zkoušky v autoškole jsem kdysi zvládl bez chyby, přesto řídit nechci. Netroufám si na to. Důvodů mám dost. A nejsem v tom ani zdaleka sám.

 

Včera, dnes a zítra: Roztroušená skleróza

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.05.2020 (13:01)     Sekcia zajimavosti

Roztroušená skleróza je chronické autoimunitní onemocnění, které zasahuje centrální nervovou soustavu a postihuje především mladší lidi. Přestože se jedná o nemoc nevyléčitelnou, medicína přichází se stále novými možnostmi léčby, které lidem s roztroušenou sklerózou umožňují žít kvalitní život.   Zatímco v minulosti byla diagnóza roztroušené sklerózy velmi závažným sdělením a pro oddálení invalidity se dalo

 

Diagnóza, co se neodmítá. Mafiáni potřebují pomoc, říká psychiatr

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.03.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je prostředím machismu, tvrdosti, krutosti. Diskrétnosti až za hrob. A též odosobněnosti. Mafie je jako sekta. Když se spojení, které ji drží pohromadě, začne drolit, pochroumané „já“ se ozve. Mafiosové pak zalehávají na kanape. A navzdory omertě mluví. Palermský psycholog Girolamo Lo Verso o tom leccos ví, léčí je i zkoumá.

 

Když se poklidný život reverenda promění v divokou jízdu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.10.2022 (07:07)     Sekcia zajimavosti

Grantchester leží od Cambridge co by kamenem dohodil. Píše se rok 1953 a právě zde žije mladý reverend anglikánské církve Sidney Chambers. Jeho život by mohl být zcela poklidný, to by ovšem nesměl mít slabost pro ženy, jazz a whisky. Když se k tomu všemu přidá vražda, problémy jsou na světě. A tak se mladý

 

Když druhý mozek sevře zánět…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.12.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Vzácné autoimunitní onemocnění postihující především konečník a tlusté střevo poprvé popsal anglický lékař Samuel Wilks (1824–1911) v roce 1875. To, co se ve viktoriánské Anglii nejprve jevilo jako bakteriální úplavice je dnes známo pod pojmem ulcerózní kolitida. Diagnóza, pro kterou je charakteristické střídání klidných bezpříznakových období s aktivními fázemi. Kolitida bývá nejčastěji spojována s bolestmi

 

Máme o ně strach, denně riskují život. Jak se žije rodinám hasičů či vojáků

Zdroj Zdroj: idnes.cz     04.09.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Při své práci riskují zdraví a někteří z nich i život. Sami si ji vybrali, na nebezpečí jsou zvyklí, ale co jejich nejbližší? Manželky, rodiče, sourozenci? Ti všichni doma čas od času trnou. A na jednom se shodnou: „Nejhorší je, když se nám dlouho neozývá.“

 

Polštářový vrah s temným dětstvím. Zabil desítky lidí, život pro něj neměl cenu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     20.12.2022 (18:00)     Sekcia zajimavosti

I sladká Francie má svou temnou tvář, třeba když jde o sériového vraha jménem Yvan Keller. Vypadal tak mile, ale byla to bestie převlečená za sympatického zahradníka. Lidský život pro něj neměl žádnou cenu, chtěl jenom peníze.

Deprese: Když život bolí

Diagnóza neřidič s řidičákem. Proč se vyhýbáme volantu

Fantazie si nechávám raději pro sebe, směje se MOgirl Kateřina

Muž škytal 68 let v kuse, přesto si svůj dlouhý život vychutnával

Když život nemá tvář…

OBRAZEM: V největších slumech a favelách světa život končí narozením

Šéfka Linky bezpečí: Sebevražedné myšlenky s námi děti sdílejí často

Finanční technologie v bankách: kdo na ně dohlíží a jak jsou bezpečné?

Diagnóza Parkinsonovy choroby z očí, už 7 let před jejím propuknutím!

Život na heroinu jako pracovník soudu tetováním chválit nesmím, líčil muž

I plíce mohou mít vysoký tlak

Nasadili život při zkoumání zákeřných chorob

Vysoký tlak v plicích ohrožuje tisíce Čechů

Žena nelhala. Když policie dorazila, obávaný učitel ležel v kaluži krve

Rakovina plic u nás zabije tisíce lidí ročně! O životě a smrti rozhoduje včasná diagnóza

Poslední SMLSALOVINY: extra porce bizáru, sexu i boje o život

Kurz přežití očima redaktorky: spaní pod širákem, pokora k přírodě a červi

Havárie v indické chemičce. Nikdo netušil, co se děje. Přitom šlo o minuty

Tragický osud vdovy Fuchsové. Nejdřív přišla o peníze, poté o život

Zpráva o nových otcích: přebalují, pečují, cítí poporodní deprese

Máme regeneraci zubů na dosah?

Můj soused nacistický vrah. Sadista z Terezína justici unikl

Copak je to za vojáka? Reportér si na vlastní kůži vyzkoušel armádní výcvik

Stalinův zavržený syn. Diktátor mu odmítl zachránit život

Co ukázal mozek umírajícího muže?

Dvojí život pana Bashary: jeho manželka až do konce urputně bojovala o život

Jak mohl vypadat jeden den v životě staroegyptského dělníka

Sluneční štít Webbova teleskopu se úspěšně rozvinul

Každý, kdo se na MMA dívá, má chuť ho vyzkoušet. Je sexy, míní Ondřej Novotný

Filipínská Amazonka. Královna krásy zatápěla japonským okupantům

Vznik život v jezerech?

Nic jim nevymlouváme. Francouzská ves umožňuje lidem s Alzheimerem volně žít

Zdraví bez cvičení. Život prodlouží tři minuty intenzivní aktivity denně

Vasilij Archipov: Muž, který zachoval klid a zabránil jaderné válce

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy