Největší brzda letů do vesmíru? Lidské tělo…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.03.2023 (14:00)     Sekcia zajímavosti

Stav beztíže, kosmické záření, pozemští mikrobi i vlastní imunita – to všechno dává astronautům při pobytu v kosmu zabrat. Jenže na rozdíl od technických problémů v tomto ohledu řešení ještě není ani na obzoru. Málokdy je tak zjevné, jak důkladně jsme s prostředím na Zemi srostlí. Pro přežití ve vesmíru zdaleka nestačí zajistit kyslík. Těžkým oříškem celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Objev nového světa v lidské kůži

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.01.2022 (15:29)     Sekcia zajimavosti

Jak v nedávné době vědci prokázali, když nalezli neznámý žvýkací sval, lidské tělo stále není stoprocentně probádáno. Své o tom ví také výzkumníci, kteří se zaměřili na lidskou kůži. Co objevili?   Několik evropských institucí se spojilo, aby prozkoumalo jednotlivé ekosystémy žijící v lidské kůži, jedná se o okem neviditelný záhadný svět, jenž se nazývá

 

Suché ponoření: Francouzi zkoumají vliv vesmíru na ženské tělo

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.09.2021 (12:51)     Sekcia zajimavosti

Ruku v ruce s vývojem vesmírných technologií stoupá i délka pobytu člověka na oběžné dráze. Proto se vědci začali hlouběji zabývat otázkou, zda takové pobyty nemají negativní vliv na lidské zdraví. A svou trochou do mlýna nyní přispěli i Francouzi, kteří zahájili projekt vskutku unikátní.   Jedinečná metoda vědců z francouzského Toulouse na první pohled

 

Dlouhý pobyt ve vesmíru ničí lidskou imunitu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.07.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Lidé se připravují na dlouhodobý let a pobyt na planetě Mars. Vědci se proto intenzivně zajímají o účinky dlouhého pobytu ve vesmíru na lidské zdraví. Skvělým zdrojem informací jsou vesmírné stanice obíhající okolo Země, na kterých někteří obyvatelé nepřetržitě pobývali i déle než rok. Jejich imunitní systém však z toho příliš nadšený nebyl. Jedná se

 

Systém Starship i při svém druhém testovacím letu explodoval

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.11.2023 (18:03)     Sekcia zajimavosti

Dnes odpoledne se uskutečnil druhý testovací let kosmického dopravního systému Starship společnosti SpaceX. Kosmická loď poprvé dosáhla hranice vesmíru, nicméně ve výšce 148 kilometrů vybuchla. Dvoustupňová loď odstartovala ve 14,03 z odpalovací rampy Starbase poblíž Boca Chica v Texasu na plánovaný devadesátiminutový let do vesmíru bez posádky. Třiatřiceti motorům Raptor rakety Super Heavy podařilo vynést

 

Jogínky na pitevně. Mrtvoly je učí, jak funguje tělo i jejich cviky

Zdroj Zdroj: idnes.cz     20.12.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Workshopy, které otevírají oči. To, co znali jen z knih, mají totiž před sebou v reálné verzi. A zjišťují, že ten či onen sval je jemnější, než si mysleli. Že pojivová tkáň kolem něj je mnohem pevnější, než soudili. Kurzy v pitevně nabízejí ve Spojených státech instruktorům jógy i masážním terapeutům docela jiný pohled na lidské tělo.

 

Mimozemský život: realita nebo čekání na Godota?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.04.2023 (10:10)     Sekcia zajimavosti

Byl by to největší objev v dějinách lidstva. Zatím k němu však nedošlo. Kromě Země zatím nevíme o jiném životě, který by se ve vesmíru vyvíjel. Současný výzkum se zaměřuje především na hledání stop života na Marsu, dále pak na oběžnicích plynných obrů. Ovšem sluneční soustava je jen nepatrný drobek v celém vesmíru. A jak

 

Nové pohledy na Orion, Zemi a Měsíc

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.11.2022 (15:39)     Sekcia zajimavosti

Rekordně drahá i silná kosmická loď SLS s modulem Orion je ve vesmíru. Odstartovala tím program Artemis, návrat člověka na Měsíc i vybudování oběžné lunární stanice. Byl to velmi sledovaný let, mnohokrát odložený. I proto, že do vesmíru zamířila nikoli největší, ale nejsilnější raketa, jakou kdy lidstvo postavilo. Raketa SLS (Space Launch System) měří na

 

Muž, který našel klíč k branám lidské duše…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.01.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

„Jsem šťasten, že vám naše generace může vyjádřit úctu jako jednomu ze svých největších učitelů“, napsal génius Albert Einstein, dalšímu géniovi… Muži, který pronikl do samého nitra lidské mysli a zasloužil se o obor psychoanalýzy. Jmenoval se Freud. Sigmund Freud (1856–1939). Byl to on, kdo naučil lékaře klást správné otázky, a poté pozorně naslouchat. Lidské

 

Proč se lidé zmenšovali? Výšku našich předků jsme dohnali až v minulém století

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.07.2020 (12:00)     Sekcia zajimavosti

Postupem let se lidské tělo opotřebovává. Náš zrak, sluch i paměť slábnou, bolí nás záda a klouby, přibíráme kilogramy a nemůžeme je už shodit. Mění se i naše tělesná výška. Začínáme růst do země. A to už po třicítce.

 

Turistou v universu: Nový byznys právě startuje…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.02.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Psal se 11. červenec 2021, když se raketoplán VSS Unity odlepil od země a společně s majitelem společnosti Virgin Galactic Richardem Bransonem odstartoval novou turistickou éru v podobě zážitkových letů do vesmíru. Vyměníme v blízké budoucnosti moře za nekonečno? „O této chvíli jsem snil od dětství, ale nic mě nemohlo připravit na pohled na Zemi

Častý problém astronautů, o kterém se moc často nemluví? Bolest hlavy!

Brutální vražda bezbranného muže. Dětská nenávist vedla k hrůznému činu

Sonda Psyché umožnila úspěšné testování optické komunikace ve vesmíru

Pan Virgin: Na cestu do vesmíru jsem nechtěl jen tak čekat

Jak jde dohromady demence s obezitou?

Astrofyzici objasnili, že prach v galaxiích ovlivňuje měření jejich vzdáleností ve vesmíru

Dvounohá robotka Cassie láme rekordy v běhu

Lidské tělo letem světem: Kosti jako životně důležité dílky skládačky

Na povrch „vyplavaly“ nové souvislosti

Kůže jako dveře do těla

Špatný pitný režim může za únavu i zápach z úst

Z kolika buněk se skládá lidské tělo?

Knihy v lidské kůži. Specialistka zkoumá temnou tvář literatury

Oběti druidů a rituálů: mumie z bažin skrývají temné násilí

Nelétá vše, co křídla má!

Energeťáky jsou zlo, ale čím je nahradit?

I delfíní matky „šišlají“ na mláďata

Pokroky českých vědců při zkoumání příčin vzniku leukémie

Příliš mnoho podezřelých. Vraha mladé dívky odhalila až stopa v blátě

Cesty do vesmíru jako výsada mužů? Mýtus!

Proč se děti smějí jako primáti?

Endokrinoložka Jana Ježková: Hormony – biochemická továrna lidského těla

Topinka propašovaná do vesmíru. Kosmonautův vtípek vyšetřoval Kongres

VIDEO: Japonská firma kupuje lidské tváře. Vyrobí z nich masky

Projekt vesmírného turistického hotelu

Nové výpočty potvrzují, že většina vesmíru je tvořena temnou energií

OBRAZEM: Chladná krása. Sílu Arktidy podtrhuje půvab starých fotek

Brána do vesmíru otevřena

Nečekaná blízkost: mozek a varlata mají mnoho společného

Jak chutná lidské maso. Stopy kanibalismu byly nalezeny i na území Čech

Hubbleův teleskop zkoumá vesmír již třicet let

Raketě hrozí střet s Měsícem

Nepřítel imunity astronautů? Mikrogravitace!

Mohou se lidé množit ve vesmíru?

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy