Želvušky pod ochranou

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.10.2020 (12:02)     Sekcia zajímavosti

Co do velikosti jsou bezobratlé želvušky (Tardigrada) skutečně malými tvory – měří zhruba 0,5-1 mm. Ví se o nich, že jejich touha po životě je obrovská. K přežití v extrémně nehostinných podmínkách používají to, co jim příroda nadělila, v případě nově objeveného druhu je to fluorescenční štít. Ve vodě žijící želvušky nezabijí ani extrémní teploty celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Pomohou nezničitelné želvušky lidem stárnout pomaleji?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.11.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

„Být stále mlád, to bych si přál,“ zpíval Karel Gott a řada z nás s ním souzněla. Ačkoliv se mezi lety 1900 a 2020 průměrná délka lidského života více než zdvojnásobila na 73,4 let, stárnutí se lidstvu dosud zvrátit nepodařilo. Podle vědců by nám s tím mohly pomoci například superodolné želvušky… Bezobratlé želvušky (Tardigrada), velké

 

Jak se páří nezničitelné želvušky?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.12.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Jako želvušky (Tardigrada) se označují asi 1 milimetr velcí bezobratlí živočichové, žijící v mechu. Přezdívá se jim vodní medvídci a ví se o nich, že jsou prakticky nezničitelní. Dlouhou dobu bylo pro vědce záhadou, jak samci vyhledávají samice. Nyní se zdá, že tomu přišli na kloub. Tito drobní živočichové, disponující čtyřmi páry končetin s neúměrně

 

Poznejte život netopýrů zblízka

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.08.2020 (15:14)     Sekcia zajimavosti

Mezinárodní noc pro netopýry proběhne letos již po čtyřiadvacáté. Tradiční akce seznamující širokou veřejnost se životem a ochranou netopýrů se v ČR uskuteční na téměř 50 místech v období od 13. srpna do 29. září. „Netopýři jsou aktivní v noci, lidem tak jejich přítomnost zůstává většinou skryta. A to i přesto, že jsou mnohdy doslova

 

Otevřou se brány Národního muzea

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.05.2020 (13:24)     Sekcia zajimavosti

Národní muzeum se v pondělí 11. května 2020 po dvou měsících znovu zpřístupní svým návštěvníkům. Za zpřísněných hygienických opatření si návštěvníci budou moci opět naživo prohlédnout takřka všechny výstavy a expozice, které se v objektech Národního muzea nacházely ještě před jejich uzavřením. Společně se znovuotevřením přijde i několik změn, které souvisí s ochranou zdraví návštěvníků.

 

Kardiaci jsou desetkrát náchylnější k zápalu plic

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.04.2021 (17:37)     Sekcia zajimavosti

Nejen kardiaci, ale také diabetici, astmatici, kuřáci a osoby nad 50 let – právě ti čelí zvýšenému riziku nákazy pneumokoky. Kromě toho, že se infekcí mohou častěji nakazit, mívají také horší průběh nemoci.   Pneumokoky způsobují závažná onemocnění, jako jsou zápal plic, zánět průdušek nebo mozkových blan. Nejúčinnější ochranou je vakcinace. Proočkovanost je ale přesto

 

Autonomní robot jako přehlížený spolubojovník: Důvěru vojáků v technologii má obnovit společný výcvik

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.12.2020 (10:18)     Sekcia zajimavosti

Úzké propojení robotiky s armádou má trhlinu. Stroje, které jsou pověřeny ochranou lidských kolegů před nudnou a nebezpečnou prací, totiž nemají mezi bojovými jednotkami dobrou pověst a vzbuzují silnou nedůvěru. Zatímco Pentagon a vysoce postavení důstojníci technologickým novinkám bezmezně důvěřují, prostí vojáci jsou k nim spíše odměření. Výzkum časopisu amerického letectva Journal of Indo-Pacific Affairs

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy