Tichý „zabiják“ zraku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.02.2021 (11:37)     Sekcia zajímavosti

Blíží se Světový týden glaukomu, který připadá na 7. – 13. března 2021. Jeho cílem je upozornit na rizika onemocnění zeleným zákalem. Tato oční choroba pozvolna ničí zrak a způsobuje částečnou až úplnou slepotu. Včasná prevence ho pomůže odhalit a zpomalit. Víte, kdy jste naposled absolvovali preventivní prohlídku? „Glaukom neboli zelený zákal je onemocnění, u celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Proč na starověkém člunu kinetóza nehrozí a jak cestují ovce. Archeolog Tichý vypráví

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.01.2024 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Tři expedice Monoxylon, na nichž testoval, jak se v pravěku dostávali zemědělci z Předního východu do Evropy, mu nestačily. A tak loni v létě vyrazil na čtvrtou: v ještě větším člunu a s ještě větším počtem námořníků. Experimentální archeolog Radomír Tichý s dvaceti dobrovolníky bojoval v Egejském moři se silným větrem, vlnami a spalujícím sluncem, aby zjistili, jak se plavili lidé v mladší době kamenné. A jak rychle pluje ručně dlabaný člun?

 

Kapkami do nosu proti mrtvici

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.06.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Cévní mozková příhoda, lidově mrtvice, je druhou nejčastější příčinou úmrtí na světě, kdy první místo patří nemocem srdce. Ročně postihne více než 17 milionů lidí. Až 30 % postižených na ni umírá, dalším hrozí následky v podobě trvalé invalidity, poruch tvorby řeči, zhoršení zraku či problémů s pamětí. S těmi by postiženým mohly pomoci unikátní

 

Pacientů, kteří mají problémy se zrakem, celosvětově přibývá

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.10.2021 (18:42)     Sekcia zajimavosti

Nejsou to zrovna optimistická čísla: podle aktuálních údajů špatně vidí celkem 1,1 miliard obyvatel naší planety. Odborníci přitom upozorňují, že se dá problémům s očima předcházet nebo je léčit v devíti z deseti případů. A právě prevence je hlavním tématem Světového dne zraku, který letos připadá na 14. října. Podle IAPB (International Agency for the

 

Národní muzeum bez bariér

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.08.2020 (15:33)     Sekcia zajimavosti

Národní muzeum nově spustilo na svém webu sekci Národní muzeum bez bariér. Návštěvníci zde naleznou nejen veškeré informace týkající se návštěvy osob s postižením sluchu a zraku, ale také virtuální prohlídku Historické budovy natočenou přímo v českém znakovém jazyce, upravené virtuální výstavy s titulky a tlumočením nebo audiozáznamy virtuálních výstav pro nevidomé. Jednou z novinek

 

Matka zabila svého postiženého syna. Vraždila z lásky i strachu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     06.03.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Cestu, kterou kráčela Věra V., zasypával sníh. Minula svoji ulici a obtěžkána taškami stanula před domkem za rohem. Položila nákup na schody a stiskla tlačítko zvonku. Čekala, že za okamžik uslyší šouravé kroky a slova staré sousedky: „Věruško, už jdu!“ Jenže dům byl tichý.

 

Pravěké umění: Tichý svědek vývoje civilizace?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.12.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Nejslavnější míry prehistorie činí 11,5 cm na výšku a 4,3 cm na šířku. Patří jedné Venuši a vztahují se k ideálu pravěké krásy, a zároveň k jednomu z nejstarších artefaktů, který kdy spatřil svět. „Po Altamiře je vše ostatní jen dekadence,“ nechal se v minulosti slyšet kubistický génius Pablo Picasso (1881–1973). A měl pravdu. Jeskynní malby

 

Český výzkum zraku hlubokomořských ryb podpoří evropský grant

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.11.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Evropská rada pro výzkum je první evropskou organizací pro podporu špičkového badatelského výzkumu. O grant ji mohou požádat vědci jakékoliv národnosti s 7 až 12 lety zkušeností. Letos uspěli hned dva vědci z Čech. Evropská rada pro výzkum (ERC, European Research Council) byla zřízena Evropskou komisí v únoru 2007 s cílem finančně podpořit vědecký výzkum

 

Už se to stalo a stane se to zas

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.09.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Od tzv. nejhoršího dne v historii planety již uplynulo více než 66 milionů let. Tehdy dopadl do oblasti dnešního mexického zálivu asteroid Chicxulub, kterému se podařilo uvrhnout Zemi do doby temna. Trvalo miliony let, než se ekosystém vzpamatoval. Vědci se nyní obávají toho, kdy dopadne další takový zabiják života. Mnoho odborníků je přesvědčeno, že vesmírné

 

Škrtil, pak se omlouval. Tichý mladík se snažil znásilnit osamocené dívky

Zdroj Zdroj: idnes.cz     25.05.2022 (19:00)     Sekcia zajimavosti

Seděla na služebně a nervózně mačkala kapesník. Nemluvilo se jí lehce. Zážitek z toho večera byl příliš čerstvý. Jako by zase cítila na svém hrdle silný stisk rukou mladíka, který se na ni ještě pár vteřin předtím usmíval, a bojovala o každé nadechnutí. Byla přesvědčená, že umírá. Z pokusu o znásilnění naštěstí dívka vyvázla, útočník si však brzy vyhlédl další oběť.

 

Záludný zabiják DHMO. Kvůli nevědomosti chtěli politici zakázat vodu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.03.2021 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Přispívá k erozi krajiny, je hlavní složkou kyselých dešťů, můžete se jí popálit. A především, ona látka nese v angličtině děs nahánějící název dihydrogen monoxide, zkráceně DHMO. Měla by se zakázat. To hlásala celá řada provokačních kampaní, které si střílely z panického strachu z chemických sloučenin. Volaly totiž po zákazu vody.

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy