Křivoklátský zlatý poklad: z vesničanů ho vrchnost páčila v hladomorně

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.06.2021 (00:00)     Sekcia zajímavosti

Podmokelský poklad zakopali Keltové do břehu potoka někdy před dvěma tisíci lety, znovu se na světlo vynořil přesně před 250 lety: 12. června 1771. Z největšího nálezu zlatých mincí na našem území mnoho nezbylo, shrnuje magazín Víkend. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Už vím, proč je chmel kořením piva a že na Žatecku máme poklad

Zdroj Zdroj: idnes.cz     28.08.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Stejně jako se žádná kuchyně neobejde bez koření, neobejde se pivo bez chmele. Ten se jako základní přísada do piva používá už nejméně tisíc let. Záplava odrůd chmele po celém světě dává pivu rozmanitou chuť, hořkost a také trvanlivost. Z této rostliny se stal poklad a ceněná komodita, z pěstitelů celebrity i vědečtí výzkumníci diskutující o alfa- či beta-hořkých kyselinách. Z pivařů pak mudrlanti, kteří se dohadují, zda neměl sládek použít místo českého Kazbeku třeba americkou Citru.

 

Převracení krav je mýtus, ne sport. Neproveditelné, dokládá věda

Zdroj Zdroj: idnes.cz     08.12.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Měla to být zábava znuděných, opilých vesničanů. Nekulturních sedláků z amerického venkova, bez šancí na kulturní vyžití. Nemohou do divadla ani na fotbal, proto se opíjejí na louce, a v noci převracejí spící krávy, které se pak údajně nedokážou zvednout. Je to však městská legenda. Stereotypizovala a zesměšňovala venkov.

 

Ve válce vesničanů proti vranám selhaly brokovnice i dynamit

Zdroj Zdroj: idnes.cz     21.12.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Nejprve na ně šli se strašáky, dětskou pyrotechnikou, hromadnou střelbou z brokovnic. Statisícová hejna vran, která okupovala americké městečko, však místní vždy přechytračila. Proto do války vytáhli vesničani s dynamitem a sekaným olovem. I tuto operaci vrány ustály. Odnesla to lidská obydlí.

 

Artefakt z doby bronzové: Když se podaří nález století

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.10.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Českem v posledních dnech hýbe případ zemědělce z Opavska, který na poli při sklizni řepy objevil něco, co archeologové bez přehánění označují za nález století. Ačkoliv se původně domnívali, že jde o zlatý diadém, to se brzy ukázalo jako omyl. Ve skutečnosti jde o nález ještě vzácnější – zlatý opasek z doby bronzové. Vzácný nález učinil zemědělec na

 

Zázračné zbohatnutí na dosah ruky. Pořád to ještě jde, dokazují lovci pokladů

Zdroj Zdroj: idnes.cz     14.11.2020 (13:00)     Sekcia zajimavosti

Proč nás tak neodolatelně láká bohatství, které kdysi někdo ukryl? Ve světě, kde už bylo vše zmapováno, objeveno a popsáno, představují poklady jednu z posledních výzev. Magazín Víkend zjišťoval, co Vám vlastně patří, pokud nějaký poklad najdete?

 

Vůně starého Říma. Vědci identifikovali parfém starý dvě tisíce let

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.08.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Ležela v hrobce, netknutá, po dva tisíce let. Uložena byla s ostatky tří mužů a tří žen. Ampulka v sobě ukrývala poklad, zbytky starořímského parfému. Vůbec poprvé tak mohli vědci odhalit, jaká vůně prostupovala starým Římem. Lahvička dopřávala aroma pačule.

 

Luční poklad s léčivou silou

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.08.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Sedmikráska chudobka je užívána od středověku jako léčivá bylina v tradiční medicíně. Historicky se využívaly různé její části proti zánětům v ústní dutině, odvarům na rány (ke srážení krve), při zánětech dýchacích cest, ale i dalších obtížích jako je třeba revma. Je jedlá, sušená se míchá do čajových směsí, čerstvou lze použít na výrobu medu,

 

Dokážu, že štěchovický poklad je habaďůra, věří badatel Mareš

Zdroj Zdroj: idnes.cz     31.05.2021 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Badatel a publicista Jaroslav Mareš je na stopě záhadám a odkrývá tajemství dávných kauz, jež měly zůstat na dně archivů. Nejnovější poznatky o tzv. štěchovickém pokladu shrnul do knihy, kterou přepsal dosavadní příběh jedné z největších legend, jež už tři čtvrtě století fascinuje dobrodruhy, hledače pokladů, ale také tajné služby a policii.

 

Fish and chips. Za svůj národní poklad vděčí Británie imigrantům

Zdroj Zdroj: idnes.cz     20.09.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je svéráznou národní institucí. Pokrm fish and chips držel morálku britské společnosti za první i druhé světové války. George Orwell ho obviňoval z toho, že udržuje dělnickou třídu v povrchní spokojenosti a zbavuje ji revolučních aspirací. Jeho kořeny však sahají mimo hranice Velké Británie.

 

Sloužily železné ingoty jako vikinské platidlo?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.05.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

V Norsku byl objeven vikinský poklad sestávající z 32 železných ingotů starých asi 1000 let. Žena je našla náhodou při vyklízení sklepa v domě svých rodičů. Nalezené železné ingoty připomínají malé identické špachtle, z nichž každá váží asi 50 gramů. Pocházejí z doby Vikingů (793 až 1066) nebo vrcholného středověku (1066 až 1350). Na jednom

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy