Byla udělena Nobelova cena za fyziologii a lékařství

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.10.2021 (21:45)     Sekcia zajímavosti

Za objev receptorů, jež vnímají teplo a hmat, byla v pondělí 4. října 2021 udělena letošní Nobelova cena za medicínu společně Davidu Juliusovi a Ardemu Patapoutianovi.   Porota udílející ocenění svůj výběr odůvodnila slovy: „Objevy oceněných podle institutu umožnily pochopit, jak mohou horko, chlad a mechanické síly podnítit nervové impulzy, které lidem umožňují vnímat a celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Nobelova cena za fyziku udělena

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.10.2020 (14:12)     Sekcia zajimavosti

Za to, že svět přesvědčili o existenci černých děr, byla dnes udělena Nobelova cena za fyziku třem významným vědcům. Cenu tak získali odborníci, kteří se věnují různým aspektům výzkumu těchto výjimečných vesmírných objektů. Výzkum supermasivních vesmírných těles je v současné době velice oblíbený. Letošní ocenění si rozdělili anglický fyzik a matematik Sir Roger Penrose (*1931)

 

Zakázková výroba lidí. Objev molekulárních nůžek otevírá 13. komnatu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.11.2020 (12:00)     Sekcia zajimavosti

Jsme svědky zásadního zlomu v dějinách civilizace. Převratný objev „molekulárních nůžek“ k editaci genů, za který byla letos udělena Nobelova cena, umožňuje úpravu čehokoli živého na míru. Pomůže nám to, nebo nás to zničí? ptá se v magazínu Víkend Ivan Brezina.

 

Nobelova cena za medicínu zná své nositele

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.10.2020 (13:17)     Sekcia zajimavosti

Podobně jako v minulých letech byla i letos jako první vyhlášena Nobelova cena za medicínu. Ve Stockholmu cenu udělili výzkumníkům podílejícím se na objevu viru způsobujícího hepatitidu typu C. Ocenění obdrželi americký lékařský výzkumník, virolog a lékař Harvey James Alter (*1935), britský vědec Michael Houghton (*1950) a americký virolog Charles M. Rice (*1952). Všichni jmenovaní

 

„Nobelovka pro juniory” putuje do Česka. Získala ji Dominika Burešová z FEL ČVUT

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.11.2023 (15:01)     Sekcia zajimavosti

V prestižní soutěži The Global Undergraduate Awards 2023, které se přezdívá Nobelova cena pro juniory, byla mezi vítězi v kategorii matematiky a fyziky Dominika Burešová, studentka Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Se svou bakalářskou prací uspěla v konkurenci více než 2800 dalších studentů a studentek z 409 světových univerzit. V oborech, které se vyučují na

 

Déjà vu, ale naopak. Fenomén ztráty povědomí o známém je kontrolou mozku

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.10.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Ig Nobelova cena obvykle neslouží vědcům ke cti. Hodnotí totiž výzkumy, z nichž žádné zásadní poučení neplyne. I tak platí, že některé absurdní objevy mohou představovat přínos. Tým neuropsychologů z Grenoblu je proto oceněním svého výzkumu fenoménů déjà vu a jamais vu polichocen.

 

Nobelova cena za chemii má své držitelky

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.10.2020 (13:12)     Sekcia zajimavosti

Ve středu 7. října 2020 vyhlásila Královská švédská akademie laureáty Nobelovy ceny v kategorii chemie, ocenění si rozdělí dvě vědkyně za podíl na vývoji „genetických nůžek“. Unikátní „genetické nůžky“, nesoucí pojmenování CRISPR-Cas9, jsou nástrojem, který dovede prozkoumat a následně manipulovat s genomem živočichů. V prosinci si na slavnostním předávání cenu odnese francouzská vědkyně Emmanuelle Charpentier

 

Předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová: Rostliny jsou mnohem schopnější organismy než živočichové

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.12.2021 (07:00)     Sekcia zajimavosti

Už 40 let se zabývá fyziologií rostlin na Ústavu experimentální botaniky a už čtyři roky vede Akademii věd ČR. V prosinci minulého roku prof. RNDr. Eva Zažímalová, CSc. obhájila funkci předsedkyně i na další čtyři roky, „I když jsem byla jedinou kandidátkou, stále existovala možnost, že nedostanu potřebný počet hlasů…“ Podporu získala. A obrovskou. Hlasovalo pro

 

Socialistický šlendrián mu usnadnil obří loupež. Lapku prozradily luxusní hodinky

Zdroj Zdroj: idnes.cz     15.10.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Čtvrt milionu korun československých byla v 70. letech minulého století opravdu značná částka, vždyť první cena v oblíbené hře sportka tehdy byla dvě stě tisíc. Kdo by ale očekával, že takové svazky bankovek budou střeženy jako oko v hlavě, ten by byl hodně překvapen.

 

Zemřel profesor František Sehnal, významný český entomolog

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.11.2021 (21:00)     Sekcia zajimavosti

V pátek 26. listopadu 2021 zemřel ve věku 83 let prof. RNDr. František Sehnal, CSc., světově uznávaný odborník v oboru entomologie. Ve své výzkumné práci se zabýval fyziologií hmyzu se zaměřením na hormonální regulaci jeho vývoje.   Významným způsobem se zasloužil o rozvoj Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR), jehož byl ředitelem v

 

Šlo by tak zemřít? Bizarní způsoby, jak zkusit odejít ze světa

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.03.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Poskládali dohromady leckdy až dětsky fantazijní nápady, jak by šlo umřít. A zkonzultovali je s vědou. Kniha Vědecká vysvětlení nejbizarnějších způsobů smrti Paula Dohertyho a Codyho Cassidyho tak není jen inventurou šílených pokusů o odchod ze života, ale též nahlédnutím do fyziky, lékařství nebo chemie.

České lékařky i v současnosti často čelí diskriminaci

Drahé monstrum. Triceratops se prodal za 171 milionů korun

Dárců krve je stále nedostatek

Vědci vyvinuli unikátní náhradu zubní skloviny. Poškozený chrup ale nespasí…

Výhody pořízení smartphonu střední třídy

OBRAZEM: Pevnost Boyard se stavěla tak dlouho, až byla zbytečná

Josephine Bakerová byla ikona smyslnosti, špionka s rodinou v modelu OSN

Domluvit se s nacisty, a hned je mír! Axis Sally byla hlasem propagandy

Nabídku cigarety prokoukl, přesto pošťák na kole nedokázal vrahovi ujet

Údolí modrých lidí. Barva kůže Fugateových byla trpkým dědictvím incestu

Jak se těží sůl?

Lexus NX: První v historii

Velká vlaková loupež po Česku. Přepadení skončilo totálním fiaskem

Mrtvolu schovali za komín. Skutečná vražda byla podivnější než Vacátkův případ

Pozor! Radiace…

Královna harlemské loterie. Madam St. Clair nesesadila mafie ani policie

Nový Peugeot 308 SW: Auto pro 21. století

Dinosauři v Itálii

Když byla Země ještě plochá…

Mocný velmož byla žena. Odhalení opravuje, co soudíme o pravěku

Za vznikem růžových diamantů stál rozpad superkontinentu

Albatros vstává z popela. Parta srdcařů oživuje unikátní parní lokomotivu

Představujeme vám tři nejluxusnější auta na světě

Nejstarší slovanské písmo? Germánské runy!

Jako když dostane padáka uklízečka, popisuje výpověď pilot obřího A380

Žena, která změnila svět antropologie i celé vědy

Písek nad zlato: Na stále cennější komoditu už se orientuje i mafie

Méně vzrostlá kukuřice jako příklad boje s klimatickou změnou

Za znásilnění byl ve středověku ukládán trest smrti, říká historik Nodl

Dosud nevysvětlená vlastnost černých děr byla poprvé vyfotografována

Virtuplex pomáhá rodinám s vážně nemocnými dětmi

Dovedli lovit obří slony. Neandrtálci byli vyspělejší, než jsme soudili

Mácha nebyl něžný romantik. Náruživě cestoval, miloval a žárlil

David Novotný nejen o fotbale: Když doma vyluxuju, to je taky náročný zápas

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy