Déjà vu, ale naopak. Fenomén ztráty povědomí o známém je kontrolou mozku

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.10.2023 (00:00)     Sekcia zajímavosti

Ig Nobelova cena obvykle neslouží vědcům ke cti. Hodnotí totiž výzkumy, z nichž žádné zásadní poučení neplyne. I tak platí, že některé absurdní objevy mohou představovat přínos. Tým neuropsychologů z Grenoblu je proto oceněním svého výzkumu fenoménů déjà vu a jamais vu polichocen. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Cvičte, prospějete mozku. Posilování je nástrojem proti demenci

Zdroj Zdroj: idnes.cz     28.04.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Dokáže zlepšit zdraví mozku, kognitivní schopnosti. Vědci už vědí jak. Posilování totiž umí skrze svalové kontrakce vyslat signály, které pomáhají růstu a regulaci nových neuronových sítí v mozku. Tak bojují proti nemocím, jako je Alzheimerova choroba.

 

Léčba rakoviny mozku u psů dává naději i lidem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.10.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Glioblastom je jedním z nejčastějších a zároveň nejhorších nádorů mozku, který postihuje nejen lidi, ale i jejich psí mazlíčky. Teď ale všem svitla naděje na účinnou léčbu… Nová studie zaměřující se na léčbu rakoviny mozku u psů provedená na Univerzitě Northwestern ve spolupráci se společností ImmunoGenesis se zatím vyvíjí slibně. Glioblastom je druhým nejčastějším typem

 

Proč traumatické poranění mozku zvyšuje riziko demence?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.04.2024 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Minimozky vypěstované v laboratoři pomáhají vědcům studovat poškození buněk způsobené traumatickým poraněným mozku a dávají odpověď na otázku, proč úraz hlavy a otřesy zvyšují riziko rozvoje demence u lidí. Jako minimozky jsou označovány mozkové organoidy, shluky mozkových buněk o velikosti špendlíkové hlavičky. Nejedná se tedy o dokonale miniaturizované verze lidských mozků. Jsou však schopné zachytit

 

Výzkum mozku vede k rychlejšímu rozpoznání ztráty pozornosti

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.10.2021 (11:27)     Sekcia zajimavosti

Ford spolupracuje na novém výzkumu mozkové činnosti, který by ve výsledku mohl vést k rychlejšímu a přesnějšímu rozpoznání okamžiku, kdy řidič ztratí za volantem pozornost. Včasnější upozornění řidiče, který jeví známky únavy či nepozornosti, by mohlo vést ke zvýšení bezpečnosti všech účastníků provozu. Únava totiž hraje roli až v 25 procentech vážných dopravních nehod. Výzkumy

 

Déjà vu: Fenomén falešných vzpomínek?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.01.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Pocit „již viděného“ prožil alespoň jednou každý z nás. Zatímco mezi laickou veřejností vzbuzuje tento fenomén více otázek než odpovědí, čeští vědci možná našli k záhadě klíč Zatímco parapsychologové věří, že déjà vu souvisí se zážitky z našich minulých životů nebo s nadpřirozenými schopnostmi, odborná veřejnost stále zůstává u holých faktů a výzkumu. Ta (ne)dominantní

 

Už víme, která část mozku je propojena s klitorisem. Vědci zdolali výzvu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.01.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Byla to velká neznámá. Zatímco odpověď na otázku, kam se v mozku otiskují reakce penisu, již vědci znali, kam míří podněty z klitorisu, nevěděli. Nová studie to zjistila. A naznačila, že existuje souvislost mezi velikostí dané mozkové oblasti a četností sexuálního života.

 

Co ukázal mozek umírajícího muže?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.02.2022 (21:54)     Sekcia zajimavosti

Promítá se nám život před očima? Vědci se dlouhé roky snaží zjistit, co se děje v lidském mozku v případě smrti. Studie ze začátku roku 2022 popisuje neočekávanou mozkovou aktivitu u pacienta, který zemřel na infarkt.   Sedmaosmdesátiletý muž byl přijat na pohotovost v nemocnici po pádu, který měl za následek krvácení do mozku, když

 

Nepřátelé v naší hlavě: Jak si stojí současná medicína?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.11.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Ačkoli jsou pro širokou veřejnost stále velkou neznámou, pro lékaře to platí přesně naopak. Počet agresivních nádorů mozku se totiž meziročně zvyšuje. Jen každým rokem si v České republice tuto diagnózu vyslechne na 900 lidí, s mírnou převahou mužů. A prognóza? Ta se liší případ od případu. „Pro nádory postihující mozek a mozkové obaly je

 

Svět v roce 12 022: Budou lidé hloupější než dnes? Blahobyt může být hrozbou

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.08.2022 (07:00)     Sekcia zajimavosti

Právě jste se přesunuli o 10 tisíc let vpřed. Co se na Zemi změnilo a co naopak přetrvalo z dávné doby třetího tisíciletí? Jak vypadají naši potomci? Podle paleoantropologa Johna Hawkse se i díky snadnějšímu životu zmenšil průměrný objem našeho mozku. Bude se i nadále zmenšovat? To se dozvíte v článku magazínu Víkend DNES.

 

Řeč pečovatele formuje mozek dítěte

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.08.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Výzkum, provedený vědci z Texaské univerzity v Dallasu, potvrdil, co je již dlouho známo, že vhodné domácí prostředí, a zejména řeč pečující osoby, tedy nejčastěji matky, přímo ovlivňují osvojování si řeči dítětem, a dokonce i vývoj jeho mozku. Odhalil také, jaké mechanismy v dětském mozku za tím stojí. Řečí se rozumí artikulovaný, zvukový projev člověka,

Nelogické sny mají význam. Podle nové hypotézy brání přeučení mozku

Život ve vysokých nadmořských výškách díky mutacím genů

Virus oparu jako naděje pro léčbu rakoviny mozku

Akta Parkinson: Seznam příčin rozšířily nanoplasty

U přeživších holokaustu došlo ke změně struktury mozku, říká neurolog

Proč dochází k degeneraci mozku? Klíčem může být železo

Espresso jako potenciální zbraň proti Alzheimerově chorobě

Dominantně dědičné onemocnění

Hle, Internet: wwww.jsemstaleonline.cz

Pozoruhodný svět vyder

Dělá na lešení bez roušky a jiná udání. Jsou Češi národem práskačů?

Fenomén pokémonů za biliony. Japonci si hru oblíbili i kvůli velké záhadě

Líbání cizích lidí je v Číně náhradou sexu na jednu noc i vztahu

Tucet výstřelů. Příběh o mladém úředníkovi s ďábelskými myšlenkami

Ať zvítězí ten nejvtipnější! Red Bull Káry nebyly jen o rychlosti

Hodinky, které pomáhají lidem po mozkové mrtvici

Sedm dní připomínajících srdeční selhání

Nejsou lesby, ale líbají se. Studie zkoumala fenomén z parties

Ubývá hmyzu

OBRAZEM: Cvičení za vás obstarají stroje, hlásal mechanoterapeut Zander

OBRAZEM: Maniak aerobiku Simmons byl fenomén. Pak najednou záhadně zmizel

Jaké jsou možnosti využití umělé inteligence v dnešním světě?

Historie zábavnou formou

S vyléčeným sadistou chodil na ryby. Markovič nebyl jen postrachem vrahů

Incely známe. Existuje však i jejich ženský obraz femcel. Je úplně jiný

Jak se prchá z vězení a proč vytipovat útěkáře nejde. Autoři knihy líčí fenomén

Mrkněte se mi do mozku. Co se děje při operaci, kdy je pacient při vědomí

Fenomén mašíbl aneb skuteční Cimrmani na hraně vědy

Facebook a spol.: Algoritmy světem vládnou

Lovkyně, umělkyně, matky. Pravěké ženy měly práce nad hlavu

Nemoc několika tváří

Fotbalová hvězda stane v čele projektu zaměřeného na zrakově postižené

Šimpanzí babičky se o „vnoučata“ nestarají

Prokrastinace není ani lenost, ani odpočinek

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy