Osteoporóza přichází nenápadně

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.10.2021 (23:00)     Sekcia zajímavosti

Denzitometrie neboli měření hustoty minerálů v kostech je jedním z nejúčinnějších způsobů prevence osteoporózy. Ta může v pokročilém stádiu způsobovat ošklivé zlomeniny dokonce i při lehkém nárazu nebo kýchnutí.   Nemoc postihuje takřka každou třetí ženu po menopauze, nevyhýbá se ale ani mužům. Kostní denzitometrie umí riziko osteoporózy včas odhalit a umožňuje zvolit vhodný způsob celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Kterak metr poslal sáhy do historických expozic

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.06.2022 (15:20)     Sekcia zajimavosti

Dálniční ukazatel jasně říká, že z Prahy do Plzně je to po dálnici 92 kilometrů. A žádného řidiče nenapadne se nad touto informací podivovat. Proč ale na cedulích nesvítí, že ona vzdálenost činí třeba 51 kilosáhů nebo 153 kiloloktů? Je to proto, že v českých zemích se již od roku 1876 používá metrická soustava. „Základem

 

Tisíce mrtvých. Jedovatá mlha zabíjela během londýnského adventu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     28.11.2021 (19:00)     Sekcia zajimavosti

Mor, několik požárů, bombardování za druhé světové války. Obyvatelé Londýna zažili během historie ledacos. Ale tragédie, která se odehrála v zimě roku 1952, neměla obdoby. Začala nenápadně, ale o život připravila několik tisíc lidí.

 

Svědí vás někdy po jídle ústa či uši? Možná trpíte zkříženou alergií

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.04.2022 (19:30)     Sekcia zajimavosti

V poslední době se v populaci čím dál častěji hovoří o takzvaných zkřížených alergiích. A není divu, trpí jimi totiž až 50 % pylových alergiků. Lidé však o tom, že zkříženou alergií trpí, často nemají tušení.   Projevuje se celkem nenápadně, ve výjimečných případech ale může způsobit i závažné alergické reakce. Proč se spolu alergeny

 

Když se lámou kosti

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.10.2020 (11:43)     Sekcia zajimavosti

Mírný pád, lehký náraz nebo pouhé kýchnutí. Situace, které mohou skončit zlomeninou, a překvapivě tak odhalit nemoc, která se nenápadně vyvíjí celá léta. Kosti člověka trpícího osteoporózou jsou křehké, snadněji se lámou, a právě fraktura bývá často prvním příznakem tohoto onemocnění. Vyskytuje se u každé třetí ženy a jednoho z pěti mužů nad padesát let.

 

Zamkl jsem dveře? Terapie na klinice, kde pomáhají od úzkosti i závislosti

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.02.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Tančím v kroužku s pomocí pohybů, které vymyslela paní po mé pravé ruce. Vzápětí se dostávám na řadu a musím vymyslet vlastní pohyb. Sousedka odhazovala ruce od sebe. Nenapadne mě nic lepšího, než jimi mávat k sobě, což vypadá skoro stejně. Reportér navštívil kliniku, kde se řeší deprese, úzkosti, fobie, ale taky závislosti. Jak to tam funguje?

 

Nenápadná likvidace: Jak funguje čínská páka na nepřátelské satelity?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.11.2021 (12:28)     Sekcia zajimavosti

Možné scénáře moderní války a vesmírných soubojů stále častěji zdůrazňují nezanedbatelnou roli satelitů. Číňané tak zahájili vývoj zařízení, které dokáže nepřátelská tělesa nenápadně poškodit.   Nová „hračka“ čínských vědců dokáže zničit nepřátelský satelit prostřednictvím speciální nainstalované výbušniny, která disponuje uzamykacím mechanismem poháněným elektromotorem. Díky tomu může nějakou dobu spočívat v de Lavalově trysce, načež ji

 

I vysokoškolák může být blbý, říká obávaný lovec z Novy Doktor Vševěd

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.05.2022 (17:00)     Sekcia zajimavosti

Na úspěchu televizní soutěže Na lovu má Jiří Martínek velký podíl. Diváci žasnou nad jeho znalostmi. On žasne taky – kvůli tomu, že ho teď lidé poznávají na ulici, žádají o podpis, fotí se s ním. Takže pozor, lovec přichází.

 

Přestupná minuta přichází

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.01.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Přestupný rok nastává jednou za čtyři roky, kdy má únor 29 namísto 28 dnů. Připadá na letošek. Méně známý je fakt, že se používá i přestupná sekunda. Po roce 2035 by potom měla být zavedena i přestupná minuta, která nahradí přestupnou sekundu. V roce 2000 se celá řada počítačových systémů potýkala s problémem takzvaného Y2K.

 

Záhadné placebo ukazuje stále nové schopnosti

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.07.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Placebo má špatnou pověst. Je považované za pouhou psychickou berličku a tedy za určitý podvod na pacientovi. Přitom v rozmanitosti medicínsky prokázaných efektů se mu žádný lék nevyrovná. A stále se přichází na další možnosti. Dnes už je jisté, že za účinky placeba nemůže jenom psychologický efekt. Výzkumy potvrzují, že cukrová tabletka vydávaná za lék

 

V liberecké zoo mají mladé

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.05.2021 (21:26)     Sekcia zajimavosti

V období jara přichází mláďata na svět jak ve volné přírodě, tak zpravidla i v zoologických zahradách. Ta liberecká hlásí dvě mláďata ve výběhu koní Převalského a jedno mládě hned v sousedící expozici sobů karelských. Všechna tři přišla na svět v průběhu května.   V liberecké zoologické zahradě se v posledních čtrnácti dnech narodila dvě

CMP: Mozek v ohrožení

Vyzbrojte se proti sezónním alergiím

Rakovina prostaty v Česku neklesá

Komu jsem to svěřila život? Redaktorka poprvé vyzkoušela sport Adama Ondry

Skrývá se řešení klimatické krize v měsíčním prachu?

Přichází podzimní rovnodennost. Je pravda, že den bude stejně dlouhý jako noc?

Odborníci z Oxfordu vynalezli unikátní protézu. Lze ji ovládat dechem

Virus oparu jako naděje pro léčbu rakoviny mozku

Plaz přezdívaný „tank z triasu“ byl bratrancem dnešního krokodýla

Záhadné struktury hrají nenahraditelnou roli v sexuálním životě

Když jde pieta stranou: 7 způsobů neobvyklého využití mumií

Jak Saturn přichází o své prstence?

Bidenův boj za ekologii: Prezident chce sestavit státní vozový park převážně z elektromobilů

Včera, dnes a zítra: Roztroušená skleróza

Dezinfekce interiéru: Software policejních Fordů promění auto v saunu

Virtuplex pomáhá rodinám s vážně nemocnými dětmi

Evropu sužují vysoké teploty, podle vědců vlny veder přicházejí dříve

Bídníci, oceňovaná seriálová adaptace přichází na české obrazovky!

Operace do obýváku: Japonská nemocnice streamuje chirurgické zákroky ve virtuální realitě

Až 60 tisíc pacientů trpí jaterní cirhózou a každý desátý člověk onemocněním ledvin

Novinka v trendu umělého masa: Strávníkům se dostanou na talíř krevety ze zkumavky…

Ve stínu tajných služeb: Zápletka finského seriálu se začíná zamotávat

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy