Rakovina prostaty v Česku neklesá

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.05.2021 (21:44)     Sekcia zajímavosti

Počty lidí s rakovinou prostaty v Česku neklesají, naopak mírně rostou. Každoročně si verdikt karcinomu prostaty vyslechne přibližně 8000 mužů, 20 % z nich přichází s pokročilou formou onemocnění.   Ve snaze zachytit nádory v časném stadiu, kdy je možné je operativně odstranit, usilují čeští urologové o zavedení plošného screeningu. Slibná jednání s Ministerstvem zdravotnictví celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Lékaři volají po včasných kontrolách rakoviny prostaty

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.04.2021 (16:04)     Sekcia zajimavosti

Časté nutkání k močení si většina mužů po čtyřicítce spojuje se zbytnělou prostatou. Může to však být signál daleko vážnějšího problému – rakoviny prostaty. Té v Česku neustále přibývá, a tuto diagnózu si tak každým rokem vyslechne přes 7 tisíc mužů. V současnosti žije v tuzemsku odhadem přes 60 tisíc mužů s rakovinou prostaty. Lékaři

 

Včasná diagnostika odhalí rakovinu prostaty i o 10 let dříve

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.11.2020 (17:18)     Sekcia zajimavosti

Karcinom prostaty patří k nejčastějším nádorovým onemocněním mužů. V České republice je po rakovině kůže dokonce druhým nejvíce se vyskytujícím karcinomem. Za posledních 20 let se počet mužů s tímto typem nádoru ztrojnásobil, na odhalení nemoci má zásadní podíl především lepší diagnostika. Pozitivním trendem je, že díky většímu záchytu rakoviny prostaty se významně snížil počet

 

Urologové při preventivní akci odhalili nádory prostaty, varlat i ledvin

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.02.2022 (19:41)     Sekcia zajimavosti

Stovky mužů využily lednových Dnů otevřených urologických ambulancí a nechaly si vyšetřit prostatu. Lékaři pojali podezření na rakovinu prostaty u desítek z nich a zvou je na další vyšetření.   Odhalili také nádory varlat, ledvin a močového měchýře. Preventivní akce se zúčastnilo 37 urologických ambulancí po celém Česku. „Počet pacientů, kteří se rozhodli Dny otevřených

 

VIDEO: Páni v ohrožení. Obranou před rakovinou prostaty je prevence

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.04.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je nejčastější onkologickou chorobou mužů. Ročně jí onemocní šest a půl až sedm tisíc pánů, ovšem počet těch, kdo rakovině prostaty podlehnou, neroste. Je to díky moderním metodám záchytu a léčby, vysvětluje urolog Josef Stolz. Klíčová je prevence.

 

Pokroky v léčbě rakoviny prsu a prostaty

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.08.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

V České republice jsou aktuálně považovány za nejčastější nádorová onemocnění ta, která se týkají prostaty a prsů. Přesto i u nás se odrážejí celosvětové pokroky v léčbě těchto onemocní. Opět se jedná o zlepšení diagnostiky i kurability. Pacienti mají větší šanci na kompletní vyléčení a ti s generalizovaným onemocněním mohou žít mnohem déle, než tomu

 

Může snížit riziko rakoviny prostaty o 35 procent. Věda doporučuje cvičení

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.02.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Nezáleží na věku, nejsou potřeba extrémní výkony. Stačí jen docela malé, pozvolné pokroky. I ty mohou vést k výrazným preventivním benefitům a snížit riziko rakoviny prostaty. Naznačuje to rozsáhlá švédská studie, první svého druhu. Přibližuje také, jaký pohyb může zdravé prostatě prospívat.

 

Rakovina a CHOPN: Listopadové tažení proti zrádným plicním nemocem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.11.2021 (11:35)     Sekcia zajimavosti

U lidí s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) se může rozvinout i rakovina plic, a to až pětkrát častěji ve srovnání se zdravou populací – upozorňují na to čeští pneumologové v Den pro zdravé plíce, pořádaný u příležitosti Světového dne CHOPN, který připadá na 17. listopadu.   Pneumologové varují, že asi 70 % zhoubných nádorů plic

 

Komu hrozí rakovina kůže?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.04.2021 (14:51)     Sekcia zajimavosti

Rakovina kůže patří k vůbec nejčastějším nádorovým onemocněním, také z důvodu, že lidská kůže funguje jako ochrana těla před prakticky všemi škodlivými vlivy okolí. Nová studie předkládá informace o tom, kdo je jí nejvíce ohrožen.   V tomto případě by se na pozoru měli mít především muži, lékaři totiž zjistili, že větší pravděpodobnost rakoviny kůže

 

Lék proti rakovině se vyrábí rychleji díky metodě vynalezené v Česku!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.08.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Americká společnost Shine Technologies staví v Americe továrnu na extrakci lutecia, měkkého kovu stříbřité barvy, který se získává ze sloučenin, v nichž je obsažen, pomocí metody vynalezené českým vědcem. Lutecium přitom představuje naději pro mnoho pacientů trpících neoperovatelným rakovinným bujením. Na některé druhy nádorů, například slinivky nebo prostaty, nestačí běžná chirurgická léčba. Dobře na ně

 

Naděje pro léčbu agresivní rakoviny prsu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.04.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Rakovina prsu je nejčastějším typem rakoviny u žen, jen v Evropě způsobuje téměř 92 000 úmrtí ročně. Míra přežití se ale zlepšuje, díky prevenci, včasné detekci a léčbě. Ovšem obzvláště agresivní, triple negativní rakovina prsu se tomuto trend vzpírá. Tyto nádory tvoří přibližně 15 % všech případů a běžná léčba na ně neplatí. Co zabere?

Rakovina děložního čípku? Může zmizet, ale…

Když vás dýchání může zabít: Dá se vůbec čelit znečištěnému ovzduší?

Rakovina plic u nás zabije tisíce lidí ročně! O životě a smrti rozhoduje včasná diagnóza

Konec mýtu. Zájem o sex u žen s věkem neklesá automaticky

Problém, o kterém se mužům těžko mluví…

Nádor ji připravil o nohu. Teď mistryně v pole dance pomáhá handicapovaným

Cizinci v Česku zbožňují bramborový salát

Vakcinací ke zdravější kůži?

Medicínské objevy roku 2023: AI se školí na screening

Zkoušíme BDSM, ale ze sexu na pracovišti se stává tabu, říká sexuoložka

Na vině je znečištění a přenosný virus

KVÍZ: Jak znáte historii policie a hasičů v Česku?

Virus oparu jako naděje pro léčbu rakoviny mozku

Gen dlouhověkosti rypoše lysého prodloužil život myším

Očkujte své děti proti HPV

Geneticky modifikované viry by mohly léčit leukémii

Český vědec vytvořil snadný test k odhalení rakoviny slinivky

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

Muži v Česku rostou v moderní otce.Pečují o nemocné děti a vodí je do školy

V Česku ubylo lidí s tuberkulózou

Profesor Pačes: Prorok genomiky v Česku

Lepší léčba HAE v Česku a na Slovensku

KVÍZ: Nejen májky, čarodějnice, mávátka. Znáte americké kořeny Prvního máje?

Musíte ho cítit zadkem, říká strojník největšího dozeru v Česku

Středoškoláci v Česku pracují minimálně. V Praze se otevře nové „speciální“ gymnázium

Eliminace buněk produkujících hlen pomůže pacientům s plicní nedostatečností

Sexuální polohy v Česku. Studie zkoumala, jaké přinášejí ženám orgasmus

Pacienti s roztroušenou sklerózou opět zasadí slunečnice

Česko umí monitorovat šíření britské varianty COVID-19

Já byl v Česku takový první youtuber, říká Vladimír Železný

VIDEO: Windsurfeři to umějí rozbalit i v Česku

Výbava do přírody. Na co se zaměřit při výběru stanu nebo spacáku

Už vím, proč je pivo superpotravina a kde se vzalo

Hledání zeleného zlata. Na lov vltavínů je nejlepší vydat se po dešti

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy