Technologií k sebevraždě: Švýcaři schválili využívání kontroverzní kapsle Sarco

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.12.2021 (09:00)     Sekcia zajímavosti

Zatímco Česká republika asistované sebevraždy nepovoluje, třeba takové Švýcarsko, Kanada či Německo to mají opačně. Konkrétně v zemi helvétského kříže nyní učinili další významný posun v rámci této kontroverzní oblasti, když pro nevyléčitelně nemocné s těžkými bolestmi schválili speciální sebevražednou kapsli, která je dobře přenosná a života zbavuje bezbolestně.   Novinka vytištěná na 3D tiskárně celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Kapsle se vzorky z asteroidu úspěšně přistála v Utahu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.09.2023 (17:40)     Sekcia zajimavosti

Sonda OSIRIX-REx se na svou pouť vydala v září 2016. Jejím primárním cílem byla planetka Bennu patřící do Apollonovy skupiny. Zde měla sonda získat vzorky, naložit je do speciální kapsle a tu pak dopravit na Zemi. Mise je splněna, kapsle dnes dosedla na povrch pouště v Utahu. Hnědobílá kapsle se tak vrací domů. A přivezla

 

Vytisknout si kasárna? Armáda chce překvapit zlomovou 3D technologií

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.12.2022 (07:12)     Sekcia zajimavosti

Průmysl může významně pomoci Armádě ČR se zaváděním a využíváním nových technologií, třeba těch, které jsou založeny na zavádění a efektivním využívání 3D tisku. I proto uspořádaly Univerzita obrany a nezisková organizace DefSec Innovation Hub setkání akademiků se zástupci armády a soukromého sektoru. „Setkání na této úrovni poskytují naši ozbrojeným silám jedinečnou příležitost mapovat trh a

 

Kapsle na zhubnutí sníží příjem jídla o 40 procent, řekly testy. Na vepřích

Zdroj Zdroj: idnes.cz     06.01.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Slibuje levnou, neinvazivní cestu ke shození nadbytečných kilogramů. Vibrující ampulka má trikem oklamat žaludek a navodit pocit sytosti. Zatím prošla úspěšně pokusy. Na vepřích.

 

Poslední přípravy k návratu na Měsíc

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.11.2021 (00:25)     Sekcia zajimavosti

Kapsle vesmírné lodi Orion amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) byla úspěšně připevněna k vrcholu rakety Space Launch System (SLS) v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě.   Postupně tak začínají poslední přípravy na první start v programu NASA Artemis s cílem vrátit astronauty na Měsíc, tentokrát však ještě bez posádky. „Vzhledem k současným

 

Plynová mobilita potvrdila význam pro ČR

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.02.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Celková spotřeba zemního plynu v tuzemské dopravě vrostla za rok 2021 o 4,5 % na rekordních 97,112 milionu m3. Důvodem je jak stabilní a zavedené využívání stlačeného zemního plynu (CNG), tak výrazný nárůst spotřeby zkapalněného zemního plynu (LNG) v sektoru nákladní dopravy.   Značný zájem u motoristů zaznamenal rovněž zemní plyn s příměsí biosložky, tzv. BioCNG.

 

Umělá inteligence je k pacientům empatičtější než lékaři

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.05.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Využívání umělé inteligence v mnoha sférách je nyní aktuálním diskuzním tématem. Jedni jsou jí nakloněni, druzí ji považují za časovanou bombu. Asi zde bude platit více než jinde, že AI je skvělým sluhou, ale špatným pánem. Umělá inteligence (AI) má neskutečný potenciál. Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu jsou přesvědčeni o tom, že by

 

Škola dechu: Cvik 1+3 vám zlepší vitální kapacitu plic

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.04.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Vyladili jsme základy, tedy dýchání nosem, správnou funkci bránice a toleranci vyšší hladiny oxidu uhličitého, tím pádem lepší využívání kyslíku. Dnes se ve Škole dechu podíváme na další důležitý dílek skládanky, cvik na zvýšení vitální kapacity plic. Prospěje zejména sportovcům.

 

Šnečí sliz jako fenomén péče o pokožku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.01.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Globální trh s kosmetickými produkty obsahujícími šnečí sliz, který slouží k opravě poškozené pokožky, měl v roce 2022 hodnotu asi 555 milionů dolarů. Po boomu využívání tohoto slizu při péči o pleť v Jižní Koreji jsou nyní nejrychleji rostoucím trhem s těmito produkty Spojené státy americké. Jde skutečně až o takový zázrak v péči o

 

Nové technologie pro budoucnost jaderné energetiky

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.04.2021 (17:27)     Sekcia zajimavosti

Využívání energie z jádra se stalo přirozenou součástí energetického mixu vyspělých států. Důvod je jednoduchý, patří mezi jeden z mála zdrojů, který pokrývá rostoucí nároky na spotřebu energie a zároveň vyhovuje perspektivám bezemisní energetiky. Lze tedy očekávat, že jaderné elektrárny budou mít v budoucnu zásadní vliv na rozvoj ekonomiky.   V České republice proto vzniklo

 

Finanční technologie v bankách: kdo na ně dohlíží a jak jsou bezpečné?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.05.2023 (01:24)     Sekcia zajimavosti

Finanční technologie nám usnadňují běžný život, šetří spoustu času a umožňují pohodlnější využívání peněz. Ale mohou nám přivodit i spoustu starostí, zejména když je nevyužíváme správně nebo když na straně jejich poskytovatele něco nefunguje. Kdo dohlíží na banky, aby jimi zajišťované finanční technologie byly v pořádku? Jistě vás napadne ČNB. Ale není jediná. Finanční technologie nám

Japonské firmy budou vyrábět vodík z použitého plastu

Pohádka o mašinkách. Výpravčí se vlivem technologií stávají ohroženým druhem

Je libo garsonku, nebo 3+1?

Vzácná fosilie je podvod

Současná situace je nepříjemná, ale pro mě je i zdrojem optimismu, říká historik

Největší technologické přešlapy roku 2023 aneb co se opravdu nepovedlo

Zrzky mají kouzlo, jsou jedinečné a nejvíc sexy, směje se MOgirl Estelle

Robopes hlídá Pompeje

„Inspionýr“ Piccard: Greta děsí lidi, já mám řešení pro naši solární budoucnost

Přenosná sauna, vibrační pásy. Moderní doba šla na fitness sofistikovaně

Obor budoucnosti? Získejte magisterský titul z 3D tisku

Rakouští vědci pracují na jedlém robotovi

Po smrti Nobela byl poprask. Poslední vůli změnil kvůli lásce k baronce z Prahy

Telemedicína je dobrý sluha, ale špatný pán

Nakupování budoucnosti se inspiruje od Průmyslu 4.0

Digitální ilustrace zachycující přírodu

Nový Hyundai Ioniq plug-in hybrid: Tankujte emoce

Šest technologických průšvihů roku 2021

Technologie známá „z kriminálek“ odhalí zločince

Modul Psyche zabodoval s kočičím videem!

Nové archeologické objevy díky technologii LIDAR

Nový způsob testování je na světě

Nový Peugeot 208: Neodolatelný prcek, který baví

Noc vědců v Českých Budějovicích: Chemický bar, vyšetřování zločinů i tajemství šifer

Tajnosti ospalého města: East Grinstead je domovem církví i sekt

Yarisy lakují v kabině s nulovými emisemi CO2

5G sítě povýší kulturu i sport

BIVOJ překonal další rekord

Zahrajte si hry zdarma: Vytvořili je studenti během GameJam na FIT ČVUT

Budoucnost zdravotní prevence: Kapka krve a mobilní laboratoře

Toyota bude vyvíjet umělé svaly pro roboty

Muž, který propojil kybernetiku s filozofií: Vzdělaná společnost žije bohatším životem

„Zelený plyn“ z Litomyšle: Za rok se vyrobí 1,7 milionu kubíků biometanu

Blíží se konec stárnutí?

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy