Endokrinoložka Jana Ježková: Hormony – biochemická továrna lidského těla

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.12.2021 (07:00)     Sekcia zajímavosti

Lidské tělo je tranzitní pavučinou nepředstavitelných rozměrů. Svaly, orgány, tkáně a buňky musejí navzájem komunikovat, být propojeny – a to se starají přenašeče zpráv: nervy a hormony. Rozdíl je v rychlosti. Zatímco nervy účinkují během milisekund, hormony na svou činnost potřebují mnohem více času. „Ale bez nich a jejich rovnováhy nedokážeme žít,“ připomíná endokrinoložka doc. MUDr. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Kůže: Ochranný štít lidského těla na čtyři…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.10.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Patří k největším orgánům lidského těla. Je jako sofistikovaný stroj, který se chrání, opravuje i obnovuje. Jen každou minutu ztratíme až 40 000 odumřelých buněk. Na první pohled ztělesňuje masitou pokrývku, díky které člověk vypadá reprezentativně. Její úděl a schopnosti jsou však mnohem zajímavější. Kůže totiž patří k největším orgánům lidského těla, který si pro

 

Záhady lidského těla: špína chrání a neandrtálci nám dodnes oslabují imunitu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.01.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Naši tělesnou schránku jsme během staletí důkladně rozpitvali, změřili, prohlédli mikroskopem, zrentgenovali… A přesto pořád nevíme zdaleka vše. Některé záhady lidského těla a života připomíná magazín Víkend.

 

Překvapivé vlastnosti lidského těla

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.03.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Naše tělo je fascinující. Vše v něm funguje, jak má. Občas nás dokonce svými funkcemi dokáže i překvapit… Člověk měří ráno zhruba o centimetr, opravdu vysocí lidé dokonce o dva, více než večer. Může za to páteř, která vede více než třiceti procenty lidského těla. Vedle obratlů totiž obsahuje ještě tak zvané meziobratlové ploténky, které

 

Počet lidí s chronickým onemocněním jater roste

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.05.2021 (21:39)     Sekcia zajimavosti

Játra jsou po mozku druhým nejsložitějším orgánem lidského těla. Mají na starosti stovky funkcí a lze říct, že vykonávají určitý dozor nad nezávadností živin a jejich distribucí do celého těla. Jsou jakýmsi filtrem, přes nějž procházejí všechny látky, které přijímáme.   Jedním z nejvíce rizikových faktorů, který je dokáže trvale poškodit, je špatný životní styl.

 

Sebeobětování až na hranu. Lékaři riskovali při pokusech zdraví i život

Zdroj Zdroj: idnes.cz     08.10.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Škrkavky, kapavka a syfilis, žlutá zimnice. Ale též pojídání prachu, oceli, písku, štěrku. Při objevování zákonitostí lidského těla, pátrání po tom, jak ho zbavit neduhů, byli lékaři a vědci ochotni riskovat. Dát všanc své zdraví.

 

Chodíte dostatečně?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.03.2022 (12:10)     Sekcia zajimavosti

Již nějakou dobu převládá přesvědčení, že by člověk měl každý den ujít alespoň deset tisíc kroků, aby pro své tělo udělal něco prospěšného. Podle odborníků je to však mýtus, stačí i méně.   Není tajemstvím, že dostatečný pohyb je nezbytný pro správné fungování lidského těla, jde o jakousi podmínku pro zdraví. Se zdravým pohybem jde

 

V Británii se narodilo první dítě s DNA od tří lidí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.05.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Tento novorozenec má většinu DNA od svých rodičů a asi 0,1 % od třetí osoby, kterou je dárkyně. Inovativní metoda dárcovství mitochondrií má chránit děti před život ohrožujícími onemocněními. Mitochondrie jsou organely, které se vyskytují prakticky v každé buňce (nejen) lidského těla. Mají na starosti přeměnu potravy v energii, bez nich by buňky nemohly fungovat.

 

Pozor na kousnutí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.06.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

V nedávné době narazili badatelé ve středním Mexiku ve státě Thaxcala na pavouka, který je na rozdíl od předchozích jmenovaných skutečnou noční můrou arachnofobiků. Zpozorovaný druh je totiž silně jedovatý a jeho kousnutím do lidského těla pronikají látky, které jsou schopny ničit tkáň. Po jeho kousnutí doslova uhnívá kůže. Vědci tvora pojmenovali jako Loxosceles tenochtitlan,

 

Blíží se konec malárie?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.04.2021 (07:00)     Sekcia zajimavosti

Malárie patří v současné době mezi nejzávažnější onemocnění postihující především tropickou a subtropickou Afriku, Střední a Jižní Ameriku a některé části Asie. Ročně si vyžádá přibližně 400 tisíc životů.   Nemoc, která zabíjí nejčastěji děti, je způsobena kousnutím samičkou komára rodu Anopheles, jež do lidského těla předá parazita, jenž komára využívá jako přenašeče a člověka

 

Transplantace prasečí ledviny, naděje pro miliony nemocných

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.08.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Poptávka po transplantacích orgánů roste, protože lidé sice žijí déle, ovšem trápí je přitom mnoho chronických nemocí. Mezi nejčastější patří postižení ledvin, proto právě na jejich transplantaci čeká nejvíce lidí. Nadějí by pro ně mohly být prasečí ledviny. Dne 14. července 2023 voperoval americký chirurg Robert Montgomery do lidského těla geneticky upravenou ledvinu pocházející z

Přepišme učebnice biologie: Odborníci objevili novou část lidského těla

Cigareta: Vyhaslý symbol svobody a hřebík do rakve. Co říká věda?

Roboryba s unikátním pohonem

Nový druh kevlaru: Stejně odolný, ale mnohem lehčí

Vědci poprvé přečetli kompletní podobu lidského genomu

Pohádková sešlost: Američané odhalili pravěké setkání mamuta, lenochoda a lidského dítěte

Těla si propichují jehlicemi a noži. Aby do nich vstoupili bohové

Používejte víc smajlíků, radí vědci. V době karantény nahradí řeč těla

Neznámé sporty: dřevorubecký logrolling prověří sílu středu těla

Kůže jako dveře do těla

OBRAZEM: Pradávní vlci, mamuti i lidé. Permafrost nám uchoval dějiny

Metabolický věk dětí je i osmdesát let. Lidé se chodí měřit častěji

Marné sportovní vynálezy. Neuspěly sci-fi brusle ani posilovač úst

Ach, ta láska aneb Co se děje s vaším tělem, když jste zamilovaní

Deník morového roku nabízí zajímavé paralely se současnou pandemií

Robohad do extrémů

Nikdy jsem si nemyslel, že Amerika půjde tak doleva, říká švagr Jana Třísky

OBRAZEM: Projděte se osiřelou továrnou, kde se natáčel Blade Runner

OBRAZEM: Milli Vanilli. Příběh přeslazeného podvodu dopovídá dokument

Regulace pocitu sytosti je pro přežití klíčová. Co ji řídí?

Ženy jsou k poruchám funkce štítné žlázy náchylnější

Spásná rezonance: Našla odpověď na vznik migrén?

Darwinovy ceny: sebevražedný stream i teroristův nedobitý dron

Za příběhem jdu až do samého konce, říkal filmař zastřelený v Irpini

VIDEO: Mistr rovnováhy konstruuje nemožné. Vyvažuje lahve i šicí stroje

Pomohou nezničitelné želvušky lidem stárnout pomaleji?

OBRAZEM: Japonský bestiář líčí démony, kteří vstoupili mezi lidi

Sociální sítě nás okrádají o spánek

Yarisy lakují v kabině s nulovými emisemi CO2

Průlom v prevenci rakoviny děložního hrdla

Budoucností textilního průmyslu je kůže z hub

Lidským maximem je 83 hot dogů za 10 minut, spočítal vědec

Od neandrtálců jsme zdědili poruchy spánku, plešatění i obezitu, říká biolog

Pokroky českých vědců při zkoumání příčin vzniku leukémie

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy