Záhady lidského těla: špína chrání a neandrtálci nám dodnes oslabují imunitu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.01.2021 (00:00)     Sekcia zajímavosti

Naši tělesnou schránku jsme během staletí důkladně rozpitvali, změřili, prohlédli mikroskopem, zrentgenovali… A přesto pořád nevíme zdaleka vše. Některé záhady lidského těla a života připomíná magazín Víkend. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Kůže: Ochranný štít lidského těla na čtyři…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.10.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Patří k největším orgánům lidského těla. Je jako sofistikovaný stroj, který se chrání, opravuje i obnovuje. Jen každou minutu ztratíme až 40 000 odumřelých buněk. Na první pohled ztělesňuje masitou pokrývku, díky které člověk vypadá reprezentativně. Její úděl a schopnosti jsou však mnohem zajímavější. Kůže totiž patří k největším orgánům lidského těla, který si pro

 

Překvapivé vlastnosti lidského těla

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.03.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Naše tělo je fascinující. Vše v něm funguje, jak má. Občas nás dokonce svými funkcemi dokáže i překvapit… Člověk měří ráno zhruba o centimetr, opravdu vysocí lidé dokonce o dva, více než večer. Může za to páteř, která vede více než třiceti procenty lidského těla. Vedle obratlů totiž obsahuje ještě tak zvané meziobratlové ploténky, které

 

Nový druh kevlaru: Stejně odolný, ale mnohem lehčí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.06.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Neprůstřelné vesty mají velký úkol: zabránit projektilu nebo střepině, aby poškodily křehkou tkáň lidského těla. Jejich oblékání však může být náročné a také váha bývá nezanedbatelná. Nicméně tradiční kevlar má odlehčeného nástupce, který slibuje zvýšenou ochranu a větší pohodlí. Moderní armády ani bezpečnostní složky se bez neprůstřelné vesty neobejdou. Chrání zdraví i životy jejich členů.

 

Mohli být neandrtálci chytřejší?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.09.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Neandrtálci (Homo neanderthalensis), pravěcí předchůdci člověka, možná tak úplně nevymřeli, přesněji řečeno, nelze je v současnosti potkat jen tak někde na ulici, ale podle vědců obsahuje DNA dnešního moderního člověka určitá procenta neandrtálského genomu. Odborná veřejnost se rozchází v tom, jak velký podíl neandrtálského genomu vlastně máme – někteří tvrdí, že do 2 %, jiní

 

Dovedli lovit obří slony. Neandrtálci byli vyspělejší, než jsme soudili

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.02.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Ona zvířata byla větší než mamuti srstnatí, třikrát větší než dnešní asijští sloni. Vážili až přes třináct tun, přesto se gigantičtí pravěcí sloni stávali obětí neandrtálců. Předvěcí lidé monstra dokázali lovit, byla pro ně obří kalorickou zásobárnou. Neandrtálci byli sofistikovanější, než jsme mysleli, rozhodně nebyli otroky přírody, soudí studie.

 

Počet lidí s chronickým onemocněním jater roste

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.05.2021 (21:39)     Sekcia zajimavosti

Játra jsou po mozku druhým nejsložitějším orgánem lidského těla. Mají na starosti stovky funkcí a lze říct, že vykonávají určitý dozor nad nezávadností živin a jejich distribucí do celého těla. Jsou jakýmsi filtrem, přes nějž procházejí všechny látky, které přijímáme.   Jedním z nejvíce rizikových faktorů, který je dokáže trvale poškodit, je špatný životní styl.

 

Ufoni? Nejspíš zase ne. Záhady nás lákají kvůli možnému nebezpečí a strachu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.02.2023 (19:00)     Sekcia zajimavosti

Americká armáda sestřelila několik záhadných létajících objektů. Podivné nebeské předměty byly hlášeny též nad Čínou. Že by Zemi obsazovali mimozemšťané? Nic tomu nenasvědčuje, ale záhady nás vzrušují. UFO však může být cokoli, co neumíme vysvětlit hned, píše magazín Víkend DNES.

 

Záhady kolem bermudského trojúhelníku nepřestávají udivovat

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.01.2022 (14:59)     Sekcia zajimavosti

Bermudský trojúhelník je proslulá oblast, ve které se dějí záhady jak z nějaké fantazijní knihy. Zatím nikdo nedal uspokojivou odpověď na to, proč v těchto místech beze stopy mizí lodě i letadla. Pojem „bermudský trojúhelník“ prosadil Vincent H. Gaddis v roce 1964, ale jak si později ukážeme, záhadná zmizení se v této oblasti děla už dávno

 

Sebeobětování až na hranu. Lékaři riskovali při pokusech zdraví i život

Zdroj Zdroj: idnes.cz     08.10.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Škrkavky, kapavka a syfilis, žlutá zimnice. Ale též pojídání prachu, oceli, písku, štěrku. Při objevování zákonitostí lidského těla, pátrání po tom, jak ho zbavit neduhů, byli lékaři a vědci ochotni riskovat. Dát všanc své zdraví.

 

První atomovka zabíjela ještě před Hirošimou. Vraždí dodnes

Zdroj Zdroj: idnes.cz     21.11.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Daň na životech si atomová bomba poprvé vybrala ještě před Hirošimou a Nagasaki. A vybírá si ji dodnes. Životy lidí u Tularosy v Novém Mexiku, kde americká vláda provedla první testovací explozi, ničí dodnes. A dodnes též bojují tamní obyvatelé za odškodnění a omluvu. Stále marně.

Chodíte dostatečně?

V Británii se narodilo první dítě s DNA od tří lidí

Od rýmy až po mykózu: Oslabená imunita může způsobit celou řadu zdravotních potíží

Pozor na kousnutí

Blíží se konec malárie?

Endokrinoložka Jana Ježková: Hormony – biochemická továrna lidského těla

Transplantace prasečí ledviny, naděje pro miliony nemocných

Přepišme učebnice biologie: Odborníci objevili novou část lidského těla

Cigareta: Vyhaslý symbol svobody a hřebík do rakve. Co říká věda?

Roboryba s unikátním pohonem

Vousy jako nárazník. Evoluce nás tak chrání před údery

Vědci poprvé přečetli kompletní podobu lidského genomu

Pohádková sešlost: Američané odhalili pravěké setkání mamuta, lenochoda a lidského dítěte

Moderní technologie chrání kulturní památky

Labužnický pravěk. Neandrtálská kuchyně nebyla primitivní, říká studie

Troufli si i na jeskynního lva. Neandrtálci lovili chytře, taktiku útoku líčí studie

Neandrtálci byli labužníci!

Těla si propichují jehlicemi a noži. Aby do nich vstoupili bohové

Florentské monstrum. Nad brutálním sériovým vrahem visí dodnes otazník

Kastu prokletých Francie šikanovala staletí, důvod je stále tajemstvím

Používejte víc smajlíků, radí vědci. V době karantény nahradí řeč těla

Neznámé sporty: dřevorubecký logrolling prověří sílu středu těla

Delirium tremens, volební násilí. To jsou teorie o tajemné smrti E. A. Poea

Nový výzkum: Mezi mozky moderních lidí a neandertálců jsou zásadní rozdíly

Kůže jako dveře do těla

KVÍZ: Jak dobře znáte Sherlocka Holmese, jeho život a případy?

Zívání jako příprava na lov. Vědci jsou na stopě lví záhady

OBRAZEM: Pradávní vlci, mamuti i lidé. Permafrost nám uchoval dějiny

Záhada fialového povlaku: Co pokrývá horniny na Marsu?

Metabolický věk dětí je i osmdesát let. Lidé se chodí měřit častěji

Marné sportovní vynálezy. Neuspěly sci-fi brusle ani posilovač úst

Nejdražší kusy tam nechali. Záhady největší loupeže obrazů dějin

KVÍZ: Jak dobře znáte kauzy, které tvořily devadesátky? Soutěžte o knihu

Asie devětkrát jinak: Jaké záhady ukrývají zdejší stavby?

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy