Od rýmy až po mykózu: Oslabená imunita může způsobit celou řadu zdravotních potíží

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.02.2022 (10:00)     Sekcia zajímavosti

Rok 2021 proběhl ve znamení péče o vlastní zdraví intenzivněji než kdy dříve. Podle statistik Češi zjišťují, jak posílit svoji imunitu právě během pandemicky nejsilnějších období. A je to pochopitelné.   Z řady realizovaných studií je patrné, že lidé s oslabenou imunitou jsou nákazou koronavirem ohroženi více než jiní. Pečovat o obranyschopnost těla se ale celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Špatný spánek brání hubnutí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.05.2022 (16:00)     Sekcia zajimavosti

Nedostatek spánku přináší celou řadu potíží, a to zejména zdravotních. Dánští vědci se nyní zaměřili na neúspěšné pokusy o hubnutí lidí, kteří spí méně, než je obecně doporučováno.   Milionům lidí s nadváhou nebo obezitou se ročně sice podaří zhubnout, ale další miliony svůj souboj prohrají. Je na vině slabá vůle, nebo může být problém

 

Návrat běžného nachlazení

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.09.2021 (16:39)     Sekcia zajimavosti

S příchodem podzimního počasí se očekává také návrat běžných infekčních onemocnění, jako je například rýma apod. Po 18 měsících sociálního distancování se vědci navíc domnívají, že byla imunita lidí oslabena.   Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se v současnosti žádné katastrofální scénáře neodehrávají, ale odborníci varují, že lidé mohou očekávat častější infekce a vážnější příznaky.

 

Horor jménem vzteklina: Proč imunita vir nevidí?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.12.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Co myslíte, že má společného řecká bohyně Lyssa a staročeský rabiát? Zjevně nic pěkného. Jak Lyssa, patronka šíleného vzteku, tak rabies, latinsky vzteklý, počeštěno rabiát, jsou dvě jména pro infekci, proti níž je naše imunita bezmocná… Vzteklina je s velkým odstupem nejnebezpečnější virová infekce, kterou se člověk může nakazit. Účinná léčba neexistuje, a jakmile se

 

Alkohol není jen cirhóza, způsobuje i rakovinu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.02.2021 (18:00)     Sekcia zajimavosti

O škodlivost alkoholu není pochyb. Snad každý ví, že nadměrné pití s sebou nese řadu zdravotních i sociálních rizik. Málokdo ale zřejmě tuší, že alkohol může vyvolat i onkologická onemocnění. Zatímco hrozbu cirhózy jater či poškození mozku si v důsledku dlouhodobé závislosti na alkoholu uvědomuje většina Čechů, o tom, že alkohol způsobuje také rakovinu, se

 

Pád právnického esa. Provází ho podezřelá úmrtí, podvody i falešná sebevražda

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.11.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Prominentní americký právník Alex Murdaugh byl obviněn z vraždy své manželky a syna. V průběhu následného vyšetřování vyšel najevo neuvěřitelný příběh vlivného muže, který má na svědomí celou řadu dalších, především finančních zločinů. V posledním bizarním zvratu se dokonce pokusil nafingovat svou vlastní smrt.

 

Kdy antibiotika nepomůžou?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.01.2022 (16:28)     Sekcia zajimavosti

V zimě již klasicky vrcholí sezóna respiračních onemocnění a stoupá také spotřeba antibiotik. Nicméně infekce dýchacích cest s projevy rýmy, kašle a bolestí v krku jsou většinou vyvolány viry.   Antibiotika na ně nepůsobí, protože léčí jen bakteriální infekce. Jenže rozeznat původce infekce může být někdy alchymie. Na téma zda antibiotika (ATB) brát, či nebrat

 

Hnisavé ložisko jako varování

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.12.2021 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Objevili jste na kůži zarudlé místo, které je na dotek bolestivé a horké, už na pohled oteklé? Může se jednat o zhnisané ložisko. Není namístě ho podceňovat, infekce se může šířit tělem a způsobit i závažné zdravotní problémy. Dutina ve tkáni naplněná hnisem neboli absces se může objevit na nejrůznějších místech těla, které jsou napadeny

 

Varlata ohrožuje víc kapavka než koronavirus

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.05.2020 (13:55)     Sekcia zajimavosti

Koronavirus postihuje více muže než ženy. Statistiky v tomto ohledu mluví jasně. Proč tomu tak je, ale vědci zatím netuší. Důvodem podle nich může být i to, že se virus objevuje ve varlatech. Vědci zkoumají, zda koronavirová infekce ovlivňuje i fungování reprodukčních orgánů a jestli může způsobit neplodnost. Přestože zatím není k dispozici dostatek dat,

 

Vědecký armageddon: Stop testování primátů

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.10.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Sdílejí s člověkem společného prapředka. Spojuje je s námi vnímavost, inteligence, empatie a zručnost. Právě pro celou řadu podobných vlastnosti je každoročně na 3000 primátů ve Spojeném království využito k testování nových léků… S tím však může být brzy konec. Medicína a celkový vědecký pokrok je s primáty pevně spjatý. Dalo by se říci, že jedno bez druhého

 

Cévy mohou zestárnout rychleji než tělo

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.10.2020 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Věk v občance sice hlásí čerstvých 40 let, vašim cévám ale může „táhnout“ na 60. Jak je to možné? Podle lékařů má předčasné stárnutí tepen na svědomí především kouření, diabetes, zvýšená koncentrace cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak. To poté může způsobit mozkovou mrtvici nebo srdeční infarkt. Jak zlepšit adherenci neboli ochotu pacienta spolupracovat

Ach, ta láska aneb Co se děje s vaším tělem, když jste zamilovaní

Goyův obraz ukradl nenápadný důchodce. Loupeží chtěl docílit zrušení poplatků

Rapový souboj: Rest nachytal větší volume, ale Redzed si udržel respekt

Největší halucinogeny na talíři

Voda nad zlato i ve střední Evropě

Pomůže vakcína v boji proti lymské borelióze?

Svědí vás někdy po jídle ústa či uši? Možná trpíte zkříženou alergií

Písek nad zlato: Na stále cennější komoditu už se orientuje i mafie

Jak přežít úmorná horka? Možná pomůže triko s chladivým efektem

Příběh Jana Janského: Objevitel krevních skupin by dnes oslavil 150 let

Ústní hygiena pomáhá předcházet vážným nemocem

Odhodlanost vítězí. V těchto válkách vyhráli početně slabší

K léčbě vysokého krevního tlaku u lidí mohou přispět i žirafy

Nebojte se dopřát si čaj a kávu

Nedostatkem důležitého vitamínu D trpí na jaře až polovina Čechů

Když je imunita hlavním nepřítelem

Rajská hudba budoucnosti? Imunita proti obezitě…

Dendritické buňky: Poslové špatných zpráv

Největší brzda letů do vesmíru? Lidské tělo…

Přispěje ptačí imunita u léčbě cukrovky u lidí?

Tisíce Čechů vládnou superschopností – kvůli vyššímu bilirubinu v krvi

Někdo tu je. Pavoučí muž v Denveru zůstal bydlet tam, kde vraždil

ALUKOV z ptačí perspektivy…

Robot ve službách železnic: Japonsko představilo světu svého unikátního údržbáře

Úrazy očí u dětí

Telemedicína v roce 2021 pomáhala

Hledají se svědci války na Balkáně: Jaké jsou biomarkery stresové odolnosti a stresové náchylnosti?

Rychlé a smrtící: Šípy jako pistole středověku

Odborníci z Oxfordu vynalezli unikátní protézu. Lze ji ovládat dechem

Stále menší a menší plasty

Saunování: Spouštěč „chemičky“ v těle

Sopky přivedly lidstvo k revoluci i na pokraj vyhynutí. Co mohou způsobit dnes

Viscerální fyzioterapie: Když se necítíte fit, ale žádná příčina není vidět

Houby jsou nezbytné k přežití lesa, ohrožuje je však klimatická změna

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy