Alkohol není jen cirhóza, způsobuje i rakovinu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.02.2021 (18:00)     Sekcia zajímavosti

O škodlivost alkoholu není pochyb. Snad každý ví, že nadměrné pití s sebou nese řadu zdravotních i sociálních rizik. Málokdo ale zřejmě tuší, že alkohol může vyvolat i onkologická onemocnění. Zatímco hrozbu cirhózy jater či poškození mozku si v důsledku dlouhodobé závislosti na alkoholu uvědomuje většina Čechů, o tom, že alkohol způsobuje také rakovinu, se celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Kvůli HPV se umírá zbytečně

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.04.2021 (15:04)     Sekcia zajimavosti

Každých 20 hodin zemře na rakovinu děložního čípku v České republice jedna žena. Podle odborníků by se přitom tato čísla mohla stát minulostí – s pomocí očkování.   Proti lidskému papilomaviru (HPV), který rakovinu způsobuje, se však v tuzemsku neočkuje dostatek dětí. Přestože vakcína je již řadu let hrazená ze zdravotního pojištění, proočkovanost se pohybuje

 

Průlom v prevenci rakoviny děložního hrdla

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.08.2020 (12:41)     Sekcia zajimavosti

Přítomnost pohlavně přenosného vysoce rizikového lidského papilomaviru (HPV), který dlouhodobým působením v organizmu ženy způsobuje rakovinu děložního čípku, potvrdí či vyloučí HPV DNA test. Lze o něj požádat v rámci preventivní gynekologické prohlídky. V České republice bude pro ženy ve věku 35 až 45 let nově hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Lékaři v České republice

 

Jak předcházet ztrátě účinků antibiotik? Máme to i ve svých rukou

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.10.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Stále vyšší odolnost bakterií na antibiotika neboli antibiotická rezistence je podle evropského projektu HERA třetím největším rizikem pro zdraví lidstva. Ročně na celém světě způsobuje zhruba 1,27 milionu úmrtí. Přestože situace není optimální, odborníci se shodují, že stále ještě není pozdě tento negativní trend zvrátit. Delší hospitalizace v nemocnici, větší riziko během rutinních chirurgických zákroků a

 

Léčka alkoholu. Může prospět, ale kde je správná míra? Vysvětlují lékaři

Zdroj Zdroj: idnes.cz     25.07.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Alkohol škodí, slyšíme pořád. Někteří lékaři však tvrdí, že zcela zdravá není ani abstinence. Rozumné pití prý prodlužuje život. Co je na tom pravdy, zkoumal magazín Víkend.

 

Záhada identických dvojčat

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.10.2021 (21:10)     Sekcia zajimavosti

Nizozemští výzkumníci jsou přesvědčení, že jejich nová modifikace DNA povede ke zvýšení nadějí na tu správnou léčbu poruch, které poskytují především dvojčata.   Jednovaječná dvojčata se tvoří poté, co se oplodněné vajíčko zvané zygota rozdělí na dvě embrya sdílející přesně stejné geny. Důvod však dosud není znám. Tajemství toho, co způsobuje, že se některá dvojčata

 

Prokrastinace není ani lenost, ani odpočinek

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.03.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Prokrastinace představuje fenomén odkládání plnění povinností a úkolů. Místo toho se člověk raději věnuje nedůležité činnosti, nebo přímo nicnedělání. Rozhodně si však při ní neodpočinete, nestojí za ní ale ani lenost. Co ji způsobuje a jak s ní zatočit? Podle odborníků je prokrastinace výrazná a chronická tendence odkládat plnění povinností a úkolů, zejména těch náročných a

 

Problém, o kterém se mužům těžko mluví…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.08.2020 (13:08)     Sekcia zajimavosti

Je jistě nelehké hovořit o choulostivém tématu, jako jsou potíže s močením. Přitom přibližně 40 % mužů po padesátce postihuje nezhoubné zbytnění prostaty, které tyto problémy způsobuje. Trápit se není na místě, dnešní medicína nabízí řešení, jak se nepříjemností zbavit. Neustálé „běhání“ na toaletu, noční vstávání, časté přerušování pracovní činnosti… Zbytnělá prostata dokáže mužům značně

 

Nesnižujte teplotu vody v bojleru pod 50 °C, zvyšuje se tím riziko nákazy legionellou

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.10.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Čelíme bezprecedentní energetické krizi, která se promítá do razantního zdražování cen energií. Proto se může zdát jako dobrý nápad snížit teplotu vody v bojleru. Jenže ekonomika provozu není všechno… Teplota by se měla ideálně pohybovat kolem 50 až 60 °C. Při jejím poklesu pod 45 °C významně vzrůstá riziko množení bakterie legionella, která způsobuje tzv. legionářskou

 

Potvrzeno! Alkohol škodí ženám mnohem více…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.11.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Zatímco v minulosti byla nadměrná konzumace alkoholu výsadou mužů, 21. století tuto zažitou pravdu rozdrtilo na prach. Ženy totiž své protějšky s přehledem dohánějí. Tím však značně hazardují s vlastním zdravím, jelikož jejich tělo není na sílu alkoholu stavěno. V loňském roce zpochybnila globální nezisková organizace World Heart Federation široce rozšířený názor, že sklenka červeného

 

Myšlenka na sebevraždu mě uklidnila, svěřuje se moderátor trpící depresemi

Zdroj Zdroj: idnes.cz     28.12.2020 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Od osmnácti let bojuje s úzkostí, jež mu v akutních fázích způsobuje panické ataky přicházející i několikrát denně. „Dnes už je dokážu rozdýchat, kdysi mě s nimi ale vozila záchranka na jednotku intenzivní péče, protože jsem myslel, že umírám,“ říká moderátor Jeroným Janíček.

Jsou výkonnější v sexu, moc nosili čepici a další mýty o plešatých mužích

Obezita komplikuje početí

Trpí delfíni „alzheimerem“?

Jak bezpečně ukládat v podzemí oxid uhličitý?

Kyselé oceány

Přelud, který způsobuje bolest

Když evoluce způsobuje papouškům deprese…

Mužské hnutí proti masturbaci a pornu ničí erekci i psychiku, říká věda

Tichý „zabiják“ zraku

Těhotným zkontrolují štítnou žlázu

Proč mizí sex ze vztahu. Ničí ho muži v roli závislých dětí

Atlas strachu: Jak ho umět číst?

Naděje pro léčbu agresivní rakoviny prsu

Celiakie aneb nesnášenlivost lepku

Mateřským mlékem se nepřenáší

Na zápal plic umírá více Čechů než při autonehodách

Lidé s migrénou těžko hledají práci

Gorilí střeva ukrývají až kilogramy tasemnic! Primátům to však nepřekáží

Léčba viru podobného HIV u opic je nadějí i pro lidstvo

Cvičení snižuje záněty. Tělo si jím produkuje vlastní kanabinoidy

Zákeřná bakterie způsobuje vážná onemocnění malých dětí

V Rusku budou očkovat proti koronaviru

Želva vás dovede k pevnině. Řídili se jimi domorodci i objevitelé, říká fotograf Špaček

Proč je ideální volbou transplantace vlasů na podzim?

Ústup ledovců způsobuje podle českých vědců hlubokou změnu ekosystémů

Nejsou lesby, ale líbají se. Studie zkoumala fenomén z parties

Bahno na Marsu se chová jako chleba během pečení

Mění pohlaví, způsobuje neplodnost. Přírodu jsme zamořili estrogenem, říká vědec

Dráždivý tračník: Když mozek a střeva nesouzní

Podrážděná střeva: Z jídla či ze stresu?

Vědci vyvinuli nový lék na rakovinu

Proč si nechat pomoc při psaní práce na vysoké škole?

Znečištěné květy voní opylovačům méně sladce, zjistila studie

Bezpečnější silnice? Rusko chce do automobilů umístit alkoholové zámky

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy