Archeologické nesmysly kolující internetem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.01.2022 (18:28)     Sekcia zajímavosti

Internet je bezednou studnicí informací. Ale také hloupostí. Někdy až zůstává rozum stát nad tím, čemu jsou lidé schopni uvěřit a co jsou schopni sdílet. Obři z dávnověku Všechno bylo jinak a všichni lžou, jen u nás se dovíte pravdu, to je leitmotiv konspiračních a manipulativních webových stránek. Jejich oblíbeným tématem je historie, a to celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

1600 let staré archeologické naleziště

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.12.2021 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Zhruba 1600 let staré archeologické naleziště bylo objeveno poblíž vesnice Sandhai Haryana (okres Yamunanagar) s vazbami na ztracená obydlí podél legendární řeky Saraswati.   Archeologové uvedli, že našli důkazy o „pokračujícím osídlení“ a náboženském místě, pravděpodobně chrámu. Tým úředníků v čele s místopředsedou Haryana Saraswati Heritage Development Board Dhuman Singh Kirmach a zástupcem ředitele státního

 

Sociální nerovnost vepsaná do kostí. Středověké ostatky vydaly svědectví

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.02.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Mrzačící práce, chudoba, domácí i pouliční násilí. Sociální traumata se ve středověku doslova zahryzávala do kostí a sociální třídy jim nečelily se stejnou intenzitou. Britské archeologické nálezy dosvědčují, jak fyzickou podobu má sociální nerovnost.

 

SOUTĚŽNÍ KVÍZ: Vyhrajte knihu o egyptologii

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.11.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Před dvěma stovkami let rozluštil Jean-François Champollion egyptské hieroglyfy. Otevřel tím dveře k pochopení dávné civilizace. Ono výročí připomíná kniha „200 let egyptologie: archeologické vykopávky, slavné objevy a egyptologové“ předního českého egyptologa Miroslava Vernera a novinářky Ivany Faryové. V kvízu si můžete zasoutěžit o čtyři výtisky s autorovým podpisem.

 

KV20 vs. KV60: Kde odpočívá královna?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.05.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Ležela tu, ale vlastně neležela. Žena, jež s chutí nosila plnovous i mužské oblečení je dodnes považována za největší panovnici. Možná proto ji následovníci toužili vymazat z dějin. A archeologické mozky dlouho tápali ve tmě, kde vlastně nalezla věčný klid. Psal se rok 1799 když jedna z Napoleonových expedic objevila ve východní části údolí zastrčený,

 

Pompeje „otevřely“ bistro

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.01.2021 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Archeologické práce po celém světě neustávají ani v době pandemie, díky čemuž byly v závěru roku 2020 v Pompejích odhaleny fragmenty jakéhosi bistra, určeného běžnému lidu. Thermopolium, jak se antické rychlé občerstvení ve své době nazývalo, je poměrně zachovalé, obzvláště na to, nebo možná díky tomu, že antický přístav nedaleko Neapole, kde se nachází, zničil

 

Nové archeologické objevy díky technologii LIDAR

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.05.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

LIDAR je nová technologie snímkovaní, která dokáže nahlížet i skrz vzrostlý prales a jiný porost. Zejména ve Střední a Jižní Americe v posledních letech přinesla řadu nových objevů, jež značně poopravily naše chápání toho, jak rozsáhlé civilizace tam vlastně kdysi žily. Jak LIDAR funguje? LIDAR je zkratka pro Light Detection and Ranging. Jedná se o

 

Kus Japonské historie

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.11.2021 (23:18)     Sekcia zajimavosti

Badatelé z Archeologické výzkumné jednotky města Kjóto našli možné stopy domova císařovny a jejích služebníků v Heian-kyo, hlavním městě založeném císařem Kanmu na hlavním japonském ostrově Honšú v roce 794, na začátku období Heian.   Stopy zahrnují pět sloupků o průměru od jednoho metru do jednoho a půl metru umístěných od sebe ve vzdálenosti dvou

 

Mayská Sixtinská kaple vydává své poklady…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.02.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Mayský kalendář je pojmem, který nepřestává fascinovat. A to nejen historiky, ale také dobrodruhy či matematiky z celého světa… Nyní se podařilo objevit jeho nejstarší střípek. Dějištěm archeologické senzace se stala starověká pyramida, jež je součástí významného naleziště San Bartolo v Guatemale. Zdejší malby bývají v odborných kruzích často označovány jako „mayská Sixtinská kaple“, ne

 

Co se nacházelo za velkomoravskou vesnicí?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.05.2021 (19:05)     Sekcia zajimavosti

Od letošního března probíhají rozsáhlé archeologické práce před výstavbou plánovaného plynovodu Moravia. Výzkum přinesl své ovoce, v katastru Mutěnic na Hodonínsku byla odkryta část velkomoravské vesnice. Nalezeny byly také kostry zvířat.   Vesnice se rozkládala po obou stranách dnešního bezejmenného levého přítoku Mutěnického potoka. „Jádro vesnice tvořily menší domy čtvercového či obdélníkového půdorysu s podlahou

 

Nejstarší sekvenovaný rostlinný genom patří melounu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.11.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Když vědci sekvenovali DNA semen nalezených během vykopávek v jeskyni Uan Muhuggiag na Sahaře, zjistili, že se jedná o semena jedné z nejstarších plodin v Africe, divokého melounu, která rozkousali pastevci ovcí z doby kamenné. V 90. letech 20. století probíhaly v jeskyni Uan Muhuggiag, která se nachází na území dnešní Libye, archeologické vykopávky. Během

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy