S Masarykovou univerzitou do Antarktidy i do vesmíru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.01.2022 (06:55)     Sekcia zajímavosti

Vědci z brněnské přírodovědecké fakulty tráví již několikátou sezónu na základně v Antarktidě, kde zkoumají změny tamních ledovců a věčně zmrzlé půdy, ale také chování tuleňů, lachtanů nebo rypoušů. Astrofyzici zase v minulém týdnu vyslali do vesmíru miniaturní detektory, díky nimž mohou monitorovat záblesky gama záření. Do všech těchto aktivit se přitom postupně zapojují i studenti a studentky. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

S brněnskou přírodovědeckou fakultou do Antarktidy i do vesmíru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.01.2022 (06:55)     Sekcia zajimavosti

Vědci z brněnské přírodovědecké fakulty tráví již několikátou sezónu na základně v Antarktidě, kde zkoumají změny tamních ledovců a věčně zmrzlé půdy, ale také chování tuleňů, lachtanů nebo rypoušů. Astrofyzici zase v minulém týdnu vyslali do vesmíru miniaturní detektory, díky nimž mohou monitorovat záblesky gama záření. Do všech těchto aktivit se přitom postupně zapojují i studenti a studentky.

 

Katastrofa klepe na dveře

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.10.2020 (23:38)     Sekcia zajimavosti

Scénář jako z katastrofického filmu? I to může hrozit, pokud budou ledovce v Antarktidě tát stejně rychle, jako je tomu nyní. Němečtí vědci z Institutu pro výzkum změny klimatu v Postupimi ve spolupráci s Postupimskou univerzitou a newyorskou Kolumbijskou univerzitou na simulaci ukázali, že například New York, Londýn, Hamburk či Tokyo mohou v budoucnu zasáhnout

 

Komplikovaný návrat našich vědců: Z Antarktidy do Brna v průběhu pandemie a válečného běsnění

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.03.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Vskutku nelehké časy si vybrali pro návrat z Antarktidy naši odborníci z Masarykovy univerzity. Ti ze stanice Johanna Gregora Mendela pokračovali v monitoringu klimatu a sledování stavu polárních geosystémů a ekosystémů tamních ledovců.   Letošní expedice trvala 83 dní, což je nezvykle dlouho. Částečně to bylo způsobeno i tím, že loď chilského námořnictva, která měla

 

Jihočeši zamířili na expedici do Národního parku Niokolo-Koba v Senegalu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.02.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Skupina jihočeských vědců a studentů se vydala na expedici do Dakaru a do Národního parku Niokolo-Koba v Senegalu, který je plošně největší chráněnou rezervací v západní Africe. Navázala na předchozí výzkumné a výukové výjezdy z let 2018 a 2019, které vedly k úzké spolupráci mezi Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích a Univerzitou Cheikh Anta Diop

 

Pomocí satelitů vědci na Antarktidě odhalili kolonii tučňáků císařských

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.01.2023 (15:54)     Sekcia zajimavosti

Nově objevená kolonie o počtu pěti set ptáků se nachází v odlehlé oblasti kontinentu. Celkový počet známých hnízdišť tučňáků císařských na pobřeží Antarktidy se tak zvýšil na 66. Pomocí satelitních snímků jedné z nejodlehlejších a nejnepřístupnějších oblastí Antarktidy byla odhalena dosud neznámá kolonie tučňáků císařských. „Je to vzrušující objev,“ řekl Dr. Peter Fretwell z British

 

Sonda Psyché umožnila úspěšné testování optické komunikace ve vesmíru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.12.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Ke komunikaci mezi Zemí a zařízeními vyslanými do hlubokého vesmíru se používá radiová komunikace, založená na elektromagnetickém vlnění. Nyní byl však úspěšně vyzkoušen zcela nový způsob komunikace, a to pomocí laserů, který umožňuje přenos až stonásobného množství informací. V říjnu 2023 odstartovala do vesmíru sonda Psyche americké vesmírné agentury NASA. Jejím cílem je stejnojmenný asteroid,

 

Pan Virgin: Na cestu do vesmíru jsem nechtěl jen tak čekat

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.07.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Před pár dny ve vlastním stroji značky Virgin nahlédl do vesmíru a chystá se změnit kosmické cestování. O příběhu extravagantního miliardáře a snílka Richarda Bransona píše magazín Víkend.

 

Astrofyzici objasnili, že prach v galaxiích ovlivňuje měření jejich vzdáleností ve vesmíru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.02.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Prach v okolí center galaxií významně ovlivňuje měření jejich vzdáleností ve vesmíru. Upozornil na to tým fyziků pod vedením Michala Zajačka z Masarykovy univerzity, kteří zpracovávali ultrafialová a rentgenová data ze souboru 58 aktivních galaxií. Astrofyzici, kteří se dlouhodobě zabývají vznikem, strukturou a vývojem vesmíru, využívají explodující hvězdy, neboli supernovy, jako tzv. standardní svíčky. Standardní

 

Cesty do vesmíru jako výsada mužů? Mýtus!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.11.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Za 60 let cestování do vesmíru už nohy od Země odlepilo celkem 570 lidí, přitom jen 65 z nich byly ženy. Mnozí by za důvod označili křehčí tělesnou schránku slabšího pohlaví – a mýlili by se. Ve skutečnosti jsou astronautky na průzkum vesmírného nekonečně mnohem lépe tělesně i psychicky vybaveny než astronauti. První ženou ve

 

Topinka propašovaná do vesmíru. Kosmonautův vtípek vyšetřoval Kongres

Zdroj Zdroj: idnes.cz     03.11.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

V úřadu pro letectví a vesmír sloužil dvaačtyřicet let, byl na Měsíci, jeho profesionalita je inspirací astronautům celého světa dodnes. Na startu kariéry Johna Wattse Younga však byl incident s kontrabandem, který do vesmíru žertéř vynesl ze Země. Tajně. Kvůli propašované topince jej vyšetřoval Kongres.

Mimozemský život: realita nebo čekání na Godota?

Projekt vesmírného turistického hotelu

Největší brzda letů do vesmíru? Lidské tělo…

Nové pohledy na Orion, Zemi a Měsíc

Nové výpočty potvrzují, že většina vesmíru je tvořena temnou energií

Brána do vesmíru otevřena

Hubbleův teleskop zkoumá vesmír již třicet let

Nepřítel imunity astronautů? Mikrogravitace!

Mohou se lidé množit ve vesmíru?

Dlouhý pobyt ve vesmíru ničí lidskou imunitu

Pobyt ve vesmíru ubírá na kostní hmotě, zjistili vědci

Nejbělejší barva světa může chránit planetu. Umí vracet teplo do vesmíru

Systém Starship i při svém druhém testovacím letu explodoval

Cestování do vesmíru má stopku: NASA řeší trable se skafandry

„Webb“ konečně vyletěl. Bude zkoumat počátek vesmíru

Vynese a zároveň postupně vypustí až 96 družic

Dokonale vyvážené jídlo pro astronauty obsahuje sóju, kapustu i mák

Jak ovlivní ruská agrese vůči Ukrajině budoucí výzkum vesmíru?

Musk není žádný troškař: Majitel SpaceX hodlá dopravovat do vesmíru stovku lidí naráz

Pradávný prales vyvstane na povrch?

Mravenci: Skrytí vládci světa

Krvavý ledovec ukázal slabiny techniky pro Mars

Rypouš sloní jako jeden z rekordmanů krátkého spánku

V záhadné Gagarinově tragické smrti se ukrývá i česká stopa

Je čas zrušit tabu a zabývat se sexem ve vesmíru, vyzývají vědci

Obvinění z kacířství, zákaz sobího masa. Seznamte se lapáliemi kosmonautů

Jak se žije astronautům?

Turistou v universu: Nový byznys právě startuje…

Raketě hrozí střet s Měsícem

Valentina byla první. Rekordy čekaly až na ostatní ženy ve vesmíru

Výstavba dalekohledu ELT je už v polovině

Když vědci mluví „rostlinštinou“

Chcete se stát astronautem? Řekneme vám jak na to!

Europa pod svým povrchem neskrývá jen oceán, ale nejspíš i tektoniku

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy