Římská loď vydala své poklady

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.03.2022 (13:22)     Sekcia zajímavosti

Římská loď, která se před 1700 lety potopila ve Středozemním moři, ležela ukrytá jen pouhé dva metry pod vodní hladinou u jedné z nejrušnějších pláží Mallorky.   Obchodní loď, pravděpodobně kotvící v zálivu Palma na cestě z jihozápadního Španělska do Itálie, byla pohlcena vlnami a pohřbena v písku mělkého mořského dna. Až do nedávné doby celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Vydejte se hledat starověké poklady s Bettany Hughes

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.04.2022 (12:53)     Sekcia zajimavosti

Bettany Hughes je známá moderátorka historických dokumentů – její jméno je pokaždé zárukou, že se u sledování pořadu rozhodně nudit nebudete. To je i případ nového seriálu Poklady s Bettany Hughes, jehož první díl můžete sledovat už 10. dubna ve 20:00 na kanále Viasat History. Profesorka Bettany Hughesová v období pandemie navštívila mnohá historická místa,

 

Zázračné zbohatnutí na dosah ruky. Pořád to ještě jde, dokazují lovci pokladů

Zdroj Zdroj: idnes.cz     14.11.2020 (13:00)     Sekcia zajimavosti

Proč nás tak neodolatelně láká bohatství, které kdysi někdo ukryl? Ve světě, kde už bylo vše zmapováno, objeveno a popsáno, představují poklady jednu z posledních výzev. Magazín Víkend zjišťoval, co Vám vlastně patří, pokud nějaký poklad najdete?

 

Poklady pod Prahou. Město dělili na část pro živé a pro mrtvé, líčí archeolog

Zdroj Zdroj: idnes.cz     21.01.2023 (17:00)     Sekcia zajimavosti

Archeolog a ředitel ústavu Archaia Vojtěch Kašpar už přes třicet let jezdí po místech, kde mají vyrůst nové stavby, aby prozkoumal, co všechno naši předkové zanechali pod nánosy zeminy. Z pražského Karlína například mizí starý důstojnický hřbitov a desítky tun lidských kostí. Co se dá z dávných ostatků a středověkých střepů vyčíst?

 

Sen o velikánské jeskyni. Tam dole zaklimbáte raz dva, varuje český geolog

Zdroj Zdroj: idnes.cz     19.01.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Objevuje podzemní poklady v dalekých krajích. V Íránu odhalil solnou jeskyni, která se vyjevila jako největší na světě. V Číně skvost s útvary, které po staletí vytváří kapající voda. „Každý objev je třeba publikovat v prestižním vědeckém médiu, aby vás nikdo nepředběhl. Mít mapku v šuplíku je na nic,“ říká geolog Michal Filippi v magazínu Víkend DNES.

 

Mayská Sixtinská kaple vydává své poklady…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.02.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Mayský kalendář je pojmem, který nepřestává fascinovat. A to nejen historiky, ale také dobrodruhy či matematiky z celého světa… Nyní se podařilo objevit jeho nejstarší střípek. Dějištěm archeologické senzace se stala starověká pyramida, jež je součástí významného naleziště San Bartolo v Guatemale. Zdejší malby bývají v odborných kruzích často označovány jako „mayská Sixtinská kaple“, ne

 

Nadšenci do numismatiky zamíří do Národního muzea

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.07.2020 (22:14)     Sekcia zajimavosti

Národní muzeum otevřelo začátkem července výstavu s názvem Poklady numismatických sbírek, jež svým návštěvníkům představuje ty nejvzácnější mince, medaile a řády, kterými se může Historické muzeum Národního muzea pochlubit. Ke spatření je zhruba 1500 unikátních exponátů z Numismatické sbírky Národního muzea, která celkově obsahuje okolo jednoho milionu sbírkových předmětů. K vidění je například zlatý čtyřicetidukát

 

VIDEO: Až u nebes. V Praze jel slackboardista po lajně ve 107 metrech

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.07.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je to druhá a třetí nejvyšší budova v Česku. Parta odvážlivců napnula mezi pražskou City Tower a City Empirií, ve výšce 107 metrů nad zemí, popruh a vydala se výzvu zdolat. Na akci Extreme Weekend Vol 0 ji v sobotu 10. července pokořili jízdou na slackboardu i chůzí. A jednu z budov i basejumpovým seskokem.

 

Co si dal trilobit ke své poslední večeři?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.09.2023 (09:15)     Sekcia zajimavosti

Paleontologové z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy s kolegy popsali v jednom z nejprestižnějších vědeckých časopisů trilobita starého 465 milionů let se zachovaným obsahem trávicí soustavy. Tato unikátní zkamenělina, trojrozměrně zachovaná v tzv. rokycanské kuličce, byla nalezena před více než sto lety. Svá tajemství vydala ale až nyní, díky použití nejmodernější zobrazovací metody za pomoci synchrotronu.

 

Zoo Praha s vlastními „bankovkami“

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.12.2021 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Trojské tolary v hodnotě 100, 500 a 1000 a s motivy zvířat namísto obvyklých portrétů státníků či významných osobností vydala Zoo Praha při příležitosti svého letošního 90. výročí.   Pamětní listy mají podobu, ochranné prvky a rozměry bankovek a Státní tiskárna cenin pro ně použila výtvarné předlohy akademického sochaře Štěpána Kotrby. Část výtěžku z prodeje

 

Číslo pět, na vítězství! Dostihy jsou svátkem sportu, sázek i elegantní módy

Zdroj Zdroj: idnes.cz     20.05.2023 (12:00)     Sekcia zajimavosti

Země se chvěje, od kopyt koní odlétávají trsy trávy a tribuna se zvedá. Sázky uzavřeny, napětí vrcholí. Vítejte na dostizích, vítejte v cílové rovince! Redaktorka Magazínu Víkend DNES se vydala na nedělní závody do pražské Chuchle, kde je sezóna v plném proudu. Je to událost nejen sportovní, ale i společenská.

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy