Záhadný římský předmět zřejmě sloužil magii

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.01.2023 (14:00)     Sekcia zajímavosti

Podivných dutých, kovových dvanáctistěnů s velkými otvory v každé ze stran a čepy v každém rohu, pocházejících z dob římské říše, bylo po celé Evropě nalezeno mnoho. Nikdo však netuší, k čemu tyto záhadné předměty sloužily. Nejnovější fragment římského dvanáctistěnu byl nedávno objeven v Belgii poblíž městečka Kortessem, jeho stáří je odhadováno na 1 600 celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Záhadný signál z hlubin vesmíru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.03.2024 (13:44)     Sekcia zajimavosti

V sedmdesátých letech někteří badatelé s optimismem říkali, že jsme odhalili 95 procent tajemství kosmu. S kvalitnějšími pozorovacími technikami není od věci si přiznat, že toto číslo bylo značně nadhodnocené. Do toho obrazu zapadá i záhadný signál, jehož původ je mimo naší galaxii. Ne, Jednadvacítka nepřevlékla kabát a nezačíná psát jako naši kolegové z Enigmy.

 

Okultisté, černokněžníci a šílenci třetí říše. Hitler věřil věštbám

Zdroj Zdroj: idnes.cz     06.08.2021 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Víra v magii nepatří jen do pohádek. Občas ovlivňuje i jednotlivce, kteří mají obrovskou moc. V případě nacistického Německa takřka neomezenou. Do kotle rasismu, antisemitismu, militarismu a fašismu přisypávali nacističtí okultisté tuny ezoterických nesmyslů z všemožných dob a zemí. Skutečnost, že ezoterika nepochybně nacismus formovala, dokládá obsáhlá práce amerického historika Erica Kurlandera Hitlerova monstra, která nedávno vyšla i v češtině. Kdo z nacistů věřil magii? Jaký vliv měli mágové a věštci? Které okultisty rád četl Hitler? Proč působil jako šaman?

 

Monumentální stavba pod drobnohledem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.07.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Jak byli Mayové zdatnými architekty, dokazuje také zhruba 3 tisíce let starý chrám, který se v polovině roku 2020 podařilo archeologům objevit.   Jedná se o pozůstatky skutečně monumentálního komplexu, jenž je odborníky považován za největší a nejstarší dosud objevenou stavbu mayské civilizace. Komplex, který sloužil zřejmě ke společným rituálním obřadům, byl podle vědců postaven

 

Nalezena dosud nejstarší jeskynní kresba na našem území

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.05.2020 (22:10)     Sekcia zajimavosti

Badatelé z Palackého univerzity v Olomouci nalezli v Moravském krasu dosud nejstarší kresbu na území České republiky. Černé čáry na kameni, který zřejmě sloužil jako kultovní místo, jsou staré 7 000 let. Dosavadní rekord stáří jeskynní malby, který pocházel rovněž z Kateřinské jeskyně v Moravském krasu, byl překonán o 800 let. Archeologové společně s jadernými

 

Meč a zrcadlo vydaly tajemství. Patřily válečnici, vládla boji i magii

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.08.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Byla to doba plná násilí, obvykle mělo podobu rychlých krvavých nájezdů, vpádů. Na jihovýchodě Anglie jim podle vědeckých domněnek velela žena, jejíž ostatky se našly v hrobě na malém ostrově Bryher. Nález potvrzuje, že se na roli žen v době železné nemůžeme dívat v zajetí stereotypu.

 

Jako delikatesu nejdříve vycucli oční bulvy, popisuje antropolog zvyky kanibalů

Zdroj Zdroj: idnes.cz     15.02.2021 (16:00)     Sekcia zajimavosti

Ještě nedávno platily některé domorodé kmeny obývající ostrov Papua Nová Guinea za obávané lovce lebek. Kolonizace, vliv křesťanství a pak i rozmach turismu a globalizace většinu prastarých kultů vygumovaly. Jak ale poznamenává antropolog Martin Soukup, ani Ježíš Kristus tam nevymýtil tradiční víru v černou magii.

 

Římský lékař byl pohřben spolu se svými lékařskými nástroji

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.05.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Archeologové objevili v Maďarsku 2000 let starou sbírku lékařských nástrojů, která patřila římskému lékaři. Byl s ní pohřben. Proč vlastně cestoval do pro Římany „barbarské“ země? Hrob pocházející z římské éry byl nalezen poblíž města Jászberény v regionu Jászág ve středním Maďarsku. Město leží asi 55 kilometrů východně od Budapešti. Nalezena v něm byla nejen

 

Nesmrtelné stavby: Tajemství římského betonu odhaleno!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.03.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

V antickém Římě žili stavitelští géniové. Jak jinak by bylo možné vysvětlit, že zatímco dnešní stavby se začnou rozpadat po pár desetiletích, ty jejich stojí dodnes. A takový římský Pantheon, starý zhruba 2000 let, dokonce stále drží rekord pro největší betonovou kopuli… Staří Římané byli mistry, co se týká stavebnictví a projektování. K jejich možná

 

Mystérium římských dvanáctistěnů. Artefakty trápí archeology i lovce záhad

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.06.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Rituální předmět, hrací kostka, sofistikované zařízení, pouhá ozdoba… Nad významem oněch dvanáctistěnů si lámou hlavu profesionální odborníci, amatérští nadšenci, muzejníci, sběratelé. Dodekaedry zůstávají mystériem. Vůbec netušíme, k čemu sloužily.

 

Fragment římského vojenského diplomu nalezený na Slovensku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.12.2021 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Archeoložka Jaroslava Schmidtová se svými kolegy při průzkumu místa bývalého římského vojenského tábora Gerulata v Rusovcích, jedné z bratislavských městských částí, našla fragment diplomu – oficiální kopii císařského výnosu udělování výsad vysloužilým vojákům.   Diplom uváděl práva a výsady a byl důkazem postavení vysloužilého vojáka jako římského občana. „Potvrdilo se, že jeho vlastníkem byl římský

Magií proti Hitlerovi. Historička popsala osudy dvou českých okultistů

Kamenný penis sloužil k válčení, říkají vědci. Našli ho ve Španělsku

OBRAZEM: Fotosoutěž nabízí i masožravou květinu a její oběti mloky

Záhadný případ „ženevského pacienta“, vyléčeného z HIV

OBRAZEM: Fascinující fotky zachycují sílu a půvab dějin

Záhadný život slepce s palcátem je opředený mýty. Nevíme ani, jak opravdu vypadal

Rád tě vidím! Na věci s lidským výrazem reaguje náš mozek jako na lidi

Topinka propašovaná do vesmíru. Kosmonautův vtípek vyšetřoval Kongres

Objev nového světa v lidské kůži

Záhadný tvor jménem čupakabra ve světle vědy

Co by měl splňovat pracovní notebook?

Voda nás nezastaví! Americký kosmolog se chystá vyzvednout ze dna oceánu záhadný meteorit

Tělo jako obludný komix. Vědci zkoumají tajemné tetování na vycpané kůži muže

Jak dobýt hrad. Municí do praků byly i sudy s výkaly či mrtvoly, líčí kastelolog

Investujte do hledání pokladu. Podvodníci lákají na newyorský mýtus

Mokrý muž bez dokladů mátl četníky. Vraha poznal, ale čin vzal na sebe

Nanotechnologie znali už staří Římané

OBRAZEM: V největších slumech a favelách světa život končí narozením

Srdeční selhání je na pořadu dne

Jihozápad Islandu sevřela láva!

Blíží se záchrana gibonů hainanských?

Hormon něhy hojí srdce po infarktu

Dinosaurus do kapsy

Neověřené informace se šíří internetem

Zabíjí mrože balvanem? Lední medvědi používají při lovu nástroje

KOLIBŘÍCI: Létající drahokamy

Měsíc je zřejmě o desítky milionů let starší, než se předpokládalo

Tváře z alba G. T. Fotky nesou svědectví o životě a smrti v ghettu Terezín

Saturnovy prstence jsou zřejmě pozůstatkem rozdrceného měsíce

Školky pro megalodony

Zeď démonů: obrazy světců v norském kostele skrývají postavy satanů

Naděje pro pacienty trpící tinnitem

Jak přišel na svět pražský groš?

Mohou se lidé množit ve vesmíru?

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy