Dotek budoucnosti a česká stopa vesmírných projektů ESA

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.02.2023 (12:54)     Sekcia zajímavosti

Z malého Česka se stává kosmická laboratoř s velkým vesmírným potenciálem a talentem. Už více než 50 firem se podílí na vývoji a výrobě hardwarových a softwarových řešení nejen pro evropské kosmické programy, ale i pro americkou NASA. Roční příspěvek České republiky do Evropské kosmické agentury se od letošního roku zvýší na 1,6 miliardy korun ročně. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Dotek budoucnosti a nová česká stopa v kosmu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.06.2020 (15:48)     Sekcia zajimavosti

Z Česka se stává kosmická laboratoř. Už více jak 50 firem se podílí na vývoji a výrobě hardwarových a softwarových řešení nejen pro evropské kosmické programy, ale i pro americkou NASA. Roční příspěvek České republiky do Evropské kosmické agentury činí 59 milionů eur. Po očištění nákladů se suma vrací formou zakázek pro domácí firmy a vědu.

 

Česká města budoucnosti: Inteligentní dopravní „chat“

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.12.2020 (23:08)     Sekcia zajimavosti

V makroměřítku na unikátním projektu C-ROADS pracuje 18 evropských zemí, kde Česko zaujímá přední postavení. Je vlastně tak daleko, že kooperativní inteligentní dopravní systémy zavádí už i v mikroměřítku – nejen na dálnice, ale i do měst, ulic, na křižovatky, na železniční přejezdy, tramvajové koleje… Jsme na prahu cestování budoucnosti, kdy hi-tech kooperativní inteligentní dopravní systémy (C-ITS) zajistí datovou

 

Nobelova cena za fyziku udělena

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.10.2020 (14:12)     Sekcia zajimavosti

Za to, že svět přesvědčili o existenci černých děr, byla dnes udělena Nobelova cena za fyziku třem významným vědcům. Cenu tak získali odborníci, kteří se věnují různým aspektům výzkumu těchto výjimečných vesmírných objektů. Výzkum supermasivních vesmírných těles je v současné době velice oblíbený. Letošní ocenění si rozdělili anglický fyzik a matematik Sir Roger Penrose (*1931)

 

„Webb“ konečně vyletěl. Bude zkoumat počátek vesmíru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.12.2021 (08:59)     Sekcia zajimavosti

Už brzy by vědci mohli a měli pozorovat snímky zachycující zrození hvězd ve vesmíru. Díky „Webbovi“ – jednomu z nejdražších vesmírných projektů lidstva. Zdroj: Nasa Po mnoha odkladech se z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guayaně konečně podařil start vesmírného dalekohledu Jamese Webba v hodnotě 10 miliard dolarů (cca 220 miliard korun). Nejsložitější a také nejdražší kosmický

 

V záhadné Gagarinově tragické smrti se ukrývá i česká stopa

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.03.2023 (10:50)     Sekcia zajimavosti

Vítr, infarkt, nebo chyba pilota? Smrt prvního člověka ve vesmíru Jurije Gagarina v letadle z československého Aera Vodochody je i po 55 letech nejasná. Více píše týdeník 5plus2.

 

Virtuplex pomáhá rodinám s vážně nemocnými dětmi

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.06.2021 (12:10)     Sekcia zajimavosti

I virtuální realita může pomoci dobré věci. Důkazem je česká společnost Virtuplex, která ve své historii poprvé přichází s unikátním konceptem podpory charitativního projektu.   Pro Nadační fond Dům Ronalda McDonalda vytvořili vývojáři virtuální prostředí, které možné sponzory a budoucí partnery zavede do domu, který se ve Fakultní nemocnici Motol teprve staví. Cena projektu se

 

Česko finalizuje unikátní projekt dopravy budoucnosti

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.11.2020 (12:05)     Sekcia zajimavosti

Představte si Evropu bez dopravních nehod, kdy už nikdo na silnici nezemře. Letos to nebude, příští rok také ne. Nicméně brzy možná ano, díky evropskému projektu C-Roads a komunikaci mezi vozidly a infrastrukturou. Za nejrizikovější faktor v silničním provozu se považuje člověk. Může až za 80 % nehod a úmrtí. V budoucnu se to ale může změnit.

 

Česká stopa mezi indiány. Chlapce unesli z rodiny emigrantů, v kmeni žil i bojoval

Zdroj Zdroj: idnes.cz     08.12.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Narodil se jako Heřman Lehmann, ovšem po řadu let byl Bílým chlapcem nebo Neznámým. Syna rodáků ze severu Čech před více než 150 lety unesli v Texasu indiáni. Navykl jejich životu, válčil a byl i svědkem kanibalismu. Později o tom všem psal knihy, přibližuje jeho život týdeník 5plus2.

 

Česká stopa na oběžné dráze: Raketa Falcon vynesla do kosmu naší družici VZLUSat-2

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.01.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Včerejšek byl pro české vědce i pro celou naší vlast malým svátkem. Dvě různá zařízení vědců z České republiky umístěná v jedné družici vynesla na oběžnou dráhu raketa Falcon 9 Muskovy společnosti SpaceX.   Vědci z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT do kosmu vyslali detektor částic 2SD pro mapování takzvaného kosmického počasí a ionizujícího

 

Svět potřebuje vědu, věda potřebuje ženy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.07.2021 (14:58)     Sekcia zajimavosti

L’Oréal Česká republika již popatnácté ocenil tři nadané vědkyně pomocí lokálního CSR projektu L’Oréal-UNESCO Pro ženy ve vědě. Letos se porota složená ze zástupců Akademie věd ČR, UNESCO a společnosti L’Oréal rozhodla podpořit trojici výzkumnic z oblasti medicíny, fyziologie a genetiky rostlin. Nadané vědkyně si mezi sebou rovným dílem rozdělí 600 tisíc korun. Česká verze

Nakupování budoucnosti se inspiruje od Průmyslu 4.0

Budoucností textilního průmyslu je kůže z hub

Nebeský křižník budoucnosti

Čínští vědci geneticky upravili bource morušového, aby produkoval materiál budoucnosti

Móda jako ze sci-fi filmu: V hlavní roli avatar

Potraviny budoucnosti: Co budeme jednou jíst?

Nefoť nic, dokud na tom nerozeznáš chlupy, radí fotograf přírody Stach

Loď budoucnosti se obejde bez tankování paliva!

Moučný červ se může stát potravinou budoucnosti

Hašení budoucnosti? Češi představili světu unikátní novinku

Brno jede… na „evropské“ komunikaci

Bod Nemo: Místo posledního odpočinku ISS

Hnisavé ložisko jako varování

Hustí démoni vesmíru: neutronové hvězdy

BlueWalker 3 jako nepřítel astronomů?

Nově objevené záznamy odhalují, že se lidé líbali už před 4 500 lety

Experimenty na mezinárodní vesmírné stanici s pomocí Česka

Technologický start-up zaměřený na léčbu neplodnosti má další partnery

Proč si stále více hráčů vybírá mobilní online kasina?

Byly oceněny české vědkyně

Mise Slavia bude zkoumat možnosti těžby surovin na asteroidech

Suché ponoření: Francouzi zkoumají vliv vesmíru na ženské tělo

Velkolepé plány: Znovu k Plutu a také ke hvězdám!

Komplikovaný vztah dvou vesmírných agentur? Podle manažera programu ISS jde všechno dobře

Lázně, které prodlužují životnost baterií

Nenápadná likvidace: Jak funguje čínská páka na nepřátelské satelity?

Příliš mnoho podezřelých. Vraha mladé dívky odhalila až stopa v blátě

Stopa války v našich končinách: Dělníci na Znojemsku objevili tisíce granátů a pancéřových pěstí

Česká společnost entomologická vyhlásila Hmyzem roku 2023 tesaříka pižmového.

DNA křenu přečtena a rozluštěna!

Jak chutná bazalka pod vodou?

Vakcinací ke zdravější kůži?

Nanotkaniny využitelné v medicíně

Turistou v universu: Nový byznys právě startuje…

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy