Srdeční pumpy i varování před hurikány. Kosmický výzkum má i praktický smysl

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.09.2023 (14:37)     Sekcia zajímavosti

Diskuse pod internetovými články nebo na sociálních sítích bývají leckdy výživné. A nemusí jít jen o konspirační teorie typu chemtrails, spiknutí iluminátů nebo ploché Země. I pod texty týkajícími se vědy se to leckdy hemží názory, nad kterými zůstává kritický rozum stát. „Třeba takový vesmírný výzkum, vždyť to jsou vyhozené mraky peněz, zvlášť když na celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Český výzkum zraku hlubokomořských ryb podpoří evropský grant

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.11.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Evropská rada pro výzkum je první evropskou organizací pro podporu špičkového badatelského výzkumu. O grant ji mohou požádat vědci jakékoliv národnosti s 7 až 12 lety zkušeností. Letos uspěli hned dva vědci z Čech. Evropská rada pro výzkum (ERC, European Research Council) byla zřízena Evropskou komisí v únoru 2007 s cílem finančně podpořit vědecký výzkum

 

OBRAZEM: Limahl i Agassi. Výzkum ocenil vyznavače střihu „na Jágra“

Zdroj Zdroj: idnes.cz     10.03.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Vyrazí si častěji na večírek, považují se za rozpustilejší, doznávají, že provádějí častěji „neočekávané věci“. Anglický výzkum zkoumal, čím se vyznačují stoupenci a stoupenkyně vysmívaného účesu „mullet“. Ano, ten se vepředu chlubí vlasy „spořádaně“ nakrátko, vzadu však rebelskou „dekou“. Kromě toho výzkum zjišťoval, jaká osobnost vysmívanému účesu kraluje.

 

Sedm dní připomínajících srdeční selhání

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.04.2020 (08:30)     Sekcia zajimavosti

Na světě trpí srdečním selháním minimálně 26 milionů lidí a podle prognóz bude toto číslo v roce 2030 ještě o 25 % vyšší. Chronické srdeční selhání se totiž rozvíjí u každého pátého nad 40 let. Asociace srdečního selhání Evropské kardiologické společnosti i letos v květnu vyhlašuje již tradiční Dny zvyšování povědomí o srdečním selhání (Heart Failure Awareness Days).

 

Myší „symbiózou“ k mladšímu organismu?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.10.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Jsou malé, nenáročné, a pro vědu prakticky nedocenitelné… Ale bez jejich pomoci by se nepodařilo objevit například potenciální lék na hojení kůže či zkoumat střevní mikrobiom. Nyní laboratorní myšky pomáhají směrovat medicínu k nalezení elixíru mládí. Za zdmi laboratoří snahy omladit planetu jen tak nepolevují. Nejnovější výzkum zveřejněný v odborném žurnálu Nature Aging totiž uvádí,

 

Náhrada srdeční chlopně a za pár dní doma. Realita, která funguje už 15 let

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.11.2023 (10:42)     Sekcia zajimavosti

Aortální stenóza (zúžení aortální chlopně) je u nás nejčastěji operovanou srdeční vadou. Kromě velké chirurgické operace, ze které má mnoho starších lidí obavy, existuje i možnost náhrady chlopně pomocí miniinvazivního řešení bez nutnosti otevření hrudníku a bez celkové anestezie. Říká se jí TAVI. Přestože se u nás zákrok metodou TAVI provádí už 15 let, ročně

 

Když jste jediný, kdo může s genetikou nevinnému pomoci, musíte, říká znalec

Zdroj Zdroj: idnes.cz     21.09.2023 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Chcete zjistit svůj původ? Váháte nad testem otcovství? S takovými otázkami pomáhá Daniel Vaněk, expert na výzkum DNA s vlastní laboratoří. Dokáže v ní také najít třeba důkazy k osvobození neprávem odsouzených či původ kožichu u pytláků. „Analýzu DNA lze provézt prakticky z každého typu lidské tkáně,“ vysvětluje v rozhovoru pro Magazín Víkend DNES.

 

Smyje nový výzkum krev z rukou Sparťanů?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.10.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Po tisíciletí měli pověst bezcitných a krutých tyranů, jejichž jediným zájmem bylo vychovat odolné jedince. Nyní se však ukazuje, že i nejodolnější městský stát, měl možná svou lidskou tvář… Nazývali se „přirozenými ochránci Řecka.“ Patřili k nejlepším bojovníkům, kteří byli vychováváni k boji prakticky od malička. V jejich řadách zkrátka neměli ti nejslabší místo. Život

 

Výzkum českých vědců: Drobní pěvci stárnou obdobně jako lidé

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.01.2022 (12:36)     Sekcia zajimavosti

O drobných ptácích se dlouho soudilo, že mají v důsledku predace tak vysokou úmrtnost, že prakticky „nemají čas“ zestárnout. Dvě nové studie publikované v mezinárodních časopisech Experimental Gerontology a Oecologia pod vedením doc. Michala Vinklera z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy však ukazují, že i přesto např. i běžné sýkory koňadry (Parus major) podobně jako lidé

 

V hypersexualitě se věda mýlí, tvrdí výzkum

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.07.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Neprojevuje se zvýšenou sexuální citlivostí, muži diagnostikovaní jako hypersexuálové nezažívají erekci častěji nebo snadněji než ostatní. Tvrdí to aktuální výzkum, který tak vykresluje kolem vleklého sporu nad hypersexualitou další otazníky.

 

Aby měl orgasmus šanci. Studie líčí, kdy ženy usilují o vyvrcholení

Zdroj Zdroj: idnes.cz     20.03.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je to docela logická rovnice a vyplývá z velmi praktické úvahy. Častěji dosahují orgasmu ty ženy, které o něj usilují. A usilují o něj ty, které jsou přesvědčeny, že to má smysl, shrnuje aktuální studie a uvádí, kdy to podle žen smysl má.

Terapie během. Funguje jako antidepresivum, potvrdil výzkum

Domácí monitorování srdce s využitím mobilního telefonu

Mmartin Pumera: Nanoroboti budou do pěti let čistit půdu. Co pak?

Zpívající lemuři mají smysl pro rytmus

Výzkum pohřebiště habánů v Přibicích boří mýty o jejich velkém vzrůstu

Léčba alergie na kočky v dohledu? Nový výzkum ukazuje cestu

Tyranosauři měli vlastní loveckou taktiku

Jak ovlivní ruská agrese vůči Ukrajině budoucí výzkum vesmíru?

Vědci odhalili vliv porodu na kvalitu mateřského mléka

Český výzkum: Lékaři v drtivé většině vakcínám věří

Dávní žraloci vnímali hořkou chuť

Klimatické extrémy mohou zvyšovat agresivitu pavouků

VIDEO: I sexuální výstřednosti mohou být valentýnskou inspirací

Americký kosmický aparát po více než půl století znovu dosedl na Měsíc

Studenti, spěte. V noci mozek nahrává do paměti, věda má důkaz

Pes člověka doprovází už 23 000 let

Muži v rouškách jsou přitažlivější, zjistila studie. A naznačuje proč

„Webb“ konečně vyletěl. Bude zkoumat počátek vesmíru

Největší kosmický festival v tuzemsku Czech Space Week je zpět

Vznik život v jezerech?

Jednou to někoho zabije. Sílí varování před pády trosek raket na Zemi

Vědci vyvinuli systém včasného varování před slunečními bouřemi

Galaktický ohňostroj: nové záběry ESO odhalují struktury v blízkých galaxiích

21. ročník České hlavy: Neprestižnější ocenění české vědy míří i na jih

Varování před drastickými záběry? Nejlepší reklama, tvrdí biolog Komárek

Ledovce v Alpách mizí před očima

Čeští vědci popsali nový rod žáby z Konga

Americký výzkum: Dlouhý covid sužuje početné zástupy pacientů

Extrémní počasí bude hlídat česká družice SOVA

Rytina mamuta a koně stará 15 000 let objevena v Ostravě!

Co se nacházelo za velkomoravskou vesnicí?

To nejzdravější z ovoce a zeleniny: Malá kapka jedu

Germaniem k technologickému boomu

Příprava vědecké mise Plato pokračuje

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy