Nákaz masožravými bakteriemi v USA přibývá, co za tím stojí?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.10.2023 (15:00)     Sekcia zajímavosti

Za „masozřavé“ bývají označovány bakterie, které infikují otevřené rány a způsobí odumírání masa v jejich okolí. Když nedojde k co nejrychlejšímu potlačení infekce, může být nákaza těmito bakteriemi smrtelná. V poslední době však ve Spojených státech těchto nákaz přibývá. Stav, který způsobují „masožravé“ bakterie, se nazývá nekrotizující fasciitida. Jde o závažnou infekci, při které odumírá celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Uměla inteligence odhalí riziko infarktu až deset let předem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.11.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Trendem dnešní doby je, že přibývá infarktů myokardu i mezi mladými lidmi. Podle lékařů za tím stojí zejména nezdravý životní styl a přemíra stresu. Vítají tak fakt, že by jim do budoucna mohla s odhadem rizika vzniku této náhlé srdeční příhody pomoci umělá inteligence. Infarktem myokardu se rozumí náhlé přerušení krevního zásobování části srdce. Nejčastěji

 

Káva s mlékem? Dopřejte si ji bez výčitek!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.02.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Podle vědců z Kodaňské univerzity může šálek kávy s mlékem prospět vašemu zdraví. Obsahuje totiž kombinaci proteinů a antioxidantů, která zvyšuje obranyschopnost organismu. Jak to funguje? Reakcí našeho organismu na poškození, případně napadení viry, bakteriemi a parazity, je zánět. Už lékaři ve starověkém Římě, konkrétně lékař Aulus Cornelius Celsus (25 př. n. l. –50 n.

 

Carl Woese: Velká revoluce v říši těch nejmenších

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.07.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Koho by napadlo, že se ke konci 20. století může podařit objev, který zatřese samými základy biologie. Přesně to totiž Carl Woese udělal. Zjistil, že ne všechny bakterie jsou skutečně bakteriemi a že strom života tedy nemá dvě základní větve, ale tři. Nedivte se, že vám Woesovo jméno není povědomé, ačkoli je pro biologii stejně

 

Nové léky díky medu?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.04.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Záchranou lidstva v boji proti bakteriím se stala antibiotika, která se široce používají k léčbě mnoha nemocí. Bohužel jsou často nadužívána či používána nesprávně, což má za následek vznik rezistence neboli odolnosti bakterií vůči antibiotikům. Vědci se proto snaží najít nové léky, které by nás proti nemocem vyvolaným bakteriemi ochránily. Podle studie publikované v lékařském

 

Zajistí nová léčiva umělá inteligence?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.12.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Umělá inteligence (AI) se pomalu ale jistě stává prodlouženou rukou lékařů i vědců z celého světa. Ti totiž nyní s její pomoci objevili novou skupinu antibiotik, která dokáže léčit infekce způsobené bakteriemi, odolnými vůči dosud hojně využívaným lékům. Podle autorů se jedná o významný krok, který může výrazně napomoci v boji proti rezistentním bakteriím. Ty

 

KVÍZ: Jak se vyznáte ve světě fitness?

Zdroj Zdroj: idnes.cz     11.07.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Studie potvrzující další a další benefity dýchání se vrší jedna za druhou. Důvodů, proč začít s péčí o fyzickou kondici, sílu, přibývá. Prověřte, jak se ve světě fitness orientujete.

 

Sebevraždy v Česku. Statistiky vedou muži a oběšení, přibývá dospívajících

Zdroj Zdroj: idnes.cz     23.09.2023 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Sebevražd je v České republice nejméně za posledních 150 let. Minulý rok si vzalo život 1302 lidí, drtivá většina jsou muži. Covidové roky ale pošramotily psychiku dospívajících a mladých dospělých. Kvůli tlaku okolí sahají po ukončení života až příliš často, píše týdeník 5plus2.

 

Léčba zhoubných nádorů kůže za miliony

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.05.2021 (07:00)     Sekcia zajimavosti

V České republice stále přibývá nemocných s rakovinou kůže, a to navzdory značné osvětě týkající se zdravého opalování. Ročně je u nás zhoubný melanom diagnostikován zhruba 2 600 lidem. Pozitivním trendem je naopak vysoký počet zachycení v jeho počátečních stadiích. Zdravotní pojišťovny často podporují včasnou diagnostiku svých pacientů v rámci speciálních programů pro prevenci onkologických

 

Pacientů, kteří mají problémy se zrakem, celosvětově přibývá

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.10.2021 (18:42)     Sekcia zajimavosti

Nejsou to zrovna optimistická čísla: podle aktuálních údajů špatně vidí celkem 1,1 miliard obyvatel naší planety. Odborníci přitom upozorňují, že se dá problémům s očima předcházet nebo je léčit v devíti z deseti případů. A právě prevence je hlavním tématem Světového dne zraku, který letos připadá na 14. října. Podle IAPB (International Agency for the

 

Obezita má vliv na rychlejší stárnutí mozku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.11.2021 (14:11)     Sekcia zajimavosti

Na jedné straně se ve společnosti šíří důraz na zdravý životní styl, ovšem paradoxně na straně druhé obézních lidí v globálním měřítku přibývá. V současnosti žije na planetě 700 milionů lidí patřících do kategorie obézních, což je téměř desetina veškeré populace. Obezita přitom není problém jen západního světa. V poslední době prudce stoupá počet lidí

Dobré zprávy z Austrálie: Tasmánských čertů ve volné přírodě přibývá

Romantický podvod. Babička i dědeček se často zadluží, říká expert na kyberútoky

Lékaři volají po včasných kontrolách rakoviny prostaty

Počet případů opičích neštovic stále stoupá. Nemoc zabíjí jen vzácně…

Čeští lékaři provedli první transplantaci Langerhansových ostrůvků pacientovi ze Slovenska

Parybí dýchánek: Proč u Nového Zélandu přibývá žraloků bílých?

S technologiemi to není vždy růžové! V robotických skladech Amazonu údajně přibývá zraněných…

Tragický osud starosty z Hluboké. Zubožené tělo našel mlékařský pes

VIDEO: Šéfuje cateringu na F1. Lístek stojí statisíce, říká Čech

Naléhal, ať s ním odejde. Našla ho mrtvého u kůlny a odvezla k sousedům

Chtěli jsme dát skejťákům kvalitu, říkají Maxim Habanec a Daniel Rahman

Michelinský průvodce lákal první řidiče k opotřebovávání pneumatik

VIDEO: Sam návod na praní odstraní. Teď ukazuje, že se pere za kosatky

Hromy, blesky nebo hejna ptáků. V boeingu jsem si mohl vyzkoušet všechno

Stromy čekají na objevení

Nová viagra. Volně prodejný gel funguje do deseti minut

Cihlový dům: klasika, která nezklame

Placky okořenila arzenem. Její muž se skoro nestačil rozloučit se světem

Nejen dobyvatelé. I muži chtějí slyšet, že po nich žena touží

Mravenci: Skrytí vládci světa

Oftalmologie: Bystrý zrak za tři, dva, jedna…

Fackovací liga. Primitivní disciplíny se ujal šéf UFC, sklízí kritiku

Potlačuje záněty i cukrovku. Studie chválí fyzické cvičení

Návrat plejtváků do jejich původní domoviny

Řez Arizonou: Symbol všech kaňonů

Svět algoritmů: Zítra ordinuje MUDr. AI

Nepřátelé v naší hlavě: Jak si stojí současná medicína?

Nákladné vzdušné síly. Kolik stojí hodina letu vojenských strojů USA

Nejslavnější fotbaloví trenéři

Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?

Záměrné poškozování proteinů uvnitř buněk

Dedikované GPU servery: kdy se vyplatí jej pronajmout?

Co zabilo slony?

Čím větší nos, tím delší penis, tvrdí studie. Zjistila to na mrtvolách

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy