Kůže: Co ukrývá pod svým povrchem?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.11.2023 (14:00)     Sekcia zajímavosti

Coby největší orgán chrání tělo před teplotními extrémy, škodlivými organismy i slunečním zářením. Každý její centimetr se skládá z 19 milionů kožních buněk, 650 potních žláz, 20 cév a 1 000 nervových zakončení. Není tedy divu, že představuje 7 % naší celkové hmotnosti… 2016 Po 15 letech výzkumu a vývoje představili lékaři z curyšského Kinderspitalu celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Ženy před objektivem: Když činžák ukrývá milovnici BDSM

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.01.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je to jako nahlédnout do života neobyčejné obyvatelky obyčejného domu. Fotoset slovenské modelky Patrície naznačuje, že pod povrchem běžného života se mohou odvíjet netradiční příběhy. Ona sama prý byla při focení jako doma. „Miluji pózování ve stylu BDSM jako submisivní žena,“ říká.

 

Komu hrozí rakovina kůže?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.04.2021 (14:51)     Sekcia zajimavosti

Rakovina kůže patří k vůbec nejčastějším nádorovým onemocněním, také z důvodu, že lidská kůže funguje jako ochrana těla před prakticky všemi škodlivými vlivy okolí. Nová studie předkládá informace o tom, kdo je jí nejvíce ohrožen.   V tomto případě by se na pozoru měli mít především muži, lékaři totiž zjistili, že větší pravděpodobnost rakoviny kůže

 

Oceán na Europě obsahuje uhlík

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.09.2023 (08:22)     Sekcia zajimavosti

Jupiterův měsíc Europa přitahuje zájem odborné veřejnosti jako magnet. Důvod je jasný. Měření ukázala, že pod ledovým povrchem se ukrývá oceán tekuté a teplé vody. A mnozí vědci nevylučují, že v této polévce mohou přežívat mimozemské organismy… Pozorování provedená vesmírným teleskopem Jamese Webba naznačují, že suchý led čili zmrzlý oxid uhličitý detekovaný na povrchu Europy

 

Cesta do hlubin dutozemě. Expedice z USA měla zmapovat svět pod povrchem

Zdroj Zdroj: idnes.cz     11.01.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zatímco dnes blouzniví příznivci konspiračních teorií bájí o chemtrails či o tom, že je Země placatá, v minulosti se desítky let vědci seriózně zabývali představou, že naše planeta je ve skutečnosti dutá. A nejen to. Pod povrchem světa, v němž žijeme, prý existují skryté civilizace a dokonce druhé Slunce, píše týdeník 5plus2.

 

Na první pohled nerozeznatelné od pravé kůže

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.07.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Kůže je největším smyslovým orgánem a zároveň ochranným pláštěm člověka. „Cítí“ několik smyslových vstupů současně a hlásí mozku informace o vlhkosti, teplotě a tlaku. „Chytrá kůže“, vyvinutá Annou Marií Coclite, vítězkou grantu ERC a výzkumnou pracovnicí Ústavu fyziky pevných látek na Technologické univerzitě Graz v Rakousku, je velmi podobná té lidské. Snímá tlak, vlhkost a

 

Inovativní metoda pro detekování geologie skryté pod povrchem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.03.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Kurosh Karimi a Günther Kletetschka z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy popsali novou metodu lokalizace tělesa skrytého pod povrchem. Nová metoda umožňuje odhadnout polohu, zejména hloubku tělesa a byla publikována v časopise Scientific Reports. Vše v zemské kůře má svou specifickou hustotu, například dvě přibližně stejně velké struktury mohou mít

 

Europa pod svým povrchem neskrývá jen oceán, ale nejspíš i tektoniku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.04.2023 (13:55)     Sekcia zajimavosti

Pozemská tektonika dokáže lidem pořádně zavařit. Koneckonců, devastující zemětřesení v Turecku a Sýrii máme ještě v živé paměti. Ale, ruku na srdce, i ona je jedním z hybatelů života na Zemi. Některé objekty ve vesmíru jsou jen studenými balvany, které jen tak bezcílně letí prostorem. Žádné zvláštní procesy na nich neprobíhají a pro vědu jsou

 

Údolí modrých lidí. Barva kůže Fugateových byla trpkým dědictvím incestu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.06.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jinakost se často setkává s xenofobií, barva kůže s předsudky. Fugateovi z Kentucky o tom věděli své. Byli totiž modří. A se studem z odlišnosti se u nich pojila hanba, protože jejich anomálie byla známkou po generace trvajících příbuzenských vztahů.

 

Účinná aplikace proti tinnitu hlásí 65% úspěšnost

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.01.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Svým průběhem připomíná flétnový koncert – až na to, že tento nikdy neskončí. Nepříjemné pískání, šumění nebo hučení v uších postihuje zhruba 749 milionů lidí na celém světě. Ačkoli účinná léčba prozatím neexistuje, nejnovější terapie v sobě ukrývá slušný potenciál… Alespoň jednou se s nepříjemnými zvuky v uších setkalo 50 % z nás. Povětšinou však

 

Léčba zhoubných nádorů kůže za miliony

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.05.2021 (07:00)     Sekcia zajimavosti

V České republice stále přibývá nemocných s rakovinou kůže, a to navzdory značné osvětě týkající se zdravého opalování. Ročně je u nás zhoubný melanom diagnostikován zhruba 2 600 lidem. Pozitivním trendem je naopak vysoký počet zachycení v jeho počátečních stadiích. Zdravotní pojišťovny často podporují včasnou diagnostiku svých pacientů v rámci speciálních programů pro prevenci onkologických

Budoucností textilního průmyslu je kůže z hub

Z tuku mýdlo, maso do konzerv, kůže na brašny. Polský kanibal naporcoval 31 lidí

„Vystihují nás naše vášně, ne nemoc,“ vzkazují pacienti

Kůže: Ochranný štít lidského těla na čtyři…

Umělotina schopná regenerace: Japonští vědci vytvořili živou kůži na robotickém prstu

V záhadné Gagarinově tragické smrti se ukrývá i česká stopa

Pluto má své supervulkány

Nový objev naznačuje, že vodní světy v naší Galaxii nejsou výjimkou

Co se stane, pokud vybuchne Yellowstone?

Oblaka Venuše obsahují nečekanou látku aneb čeká nás astrobiologický průlom?

Dětem vstup zakázán. Co ukrývá sexshop? Elektrické výboje i smlouvy o otroctví

Co ukrývá bolest?

Děti se připravují na nové učitele. Budou jimi chatboti

Trávicí systém: Spolknout, natrávit a vyživit

Ukrývá Neapole zázračnou krev nebo podvržený „koktejl?

Když život nemá tvář…

Asie devětkrát jinak: Jaké záhady ukrývají zdejší stavby?

Enceladus v sobě skrývá šest základních prvků pro vznik života

Tchéco si užívá v čisté vodě

Hora, jež věčně hoří, není mýtus

Překvapivá studie: Souvisí konzumace ryb s rakovinou kůže?

Zemřel Lovec zkamenělin

Vakcinací ke zdravější kůži?

Se svým „gangem“ páchal rvačky a nehody v zahraničí. Dnes dohlíží i na Štáfka

Nejžahavější rostlina světa

Kůže jako dveře do těla

Myší „symbiózou“ k mladšímu organismu?

Chodí v kůži, loví nanečisto. Povolání: pračlověk. Není to legrace, říká muž

Šaty dělají člověka aneb odkdy se člověk obléká

Pozor na kousnutí

Znečištěná voda v oceánech rozpouští žraloky zaživa

Dívky rozhádala společná práce. Pomsta za použití lyzolu byla krutá

Kapr lnářský modrák by letos oslavil sto let

Včasná diagnostika odhalí rakovinu prostaty i o 10 let dříve

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy