Z tuku mýdlo, maso do konzerv, kůže na brašny. Polský kanibal naporcoval 31 lidí
Zdroj:
idnes.cz
02.12.2021 (00:00)
zajímavosti
Z kůže vyráběl brašny, z tuku mýdlo, kosti šly na moučku, maso nakládal a vyráběl z něj konzervy. Produkty prodával v krámku, objížděl s nimi trhy. Že ve vsi mizí tulák za tulákem, si nikdo nevšiml. Sériového vraha a kanibala Karla Denkeho prozradil až poslední chudák. Ten totiž z jeho spárů unikl. celý článek
Je libo maso, kvůli kterému se neumírá?
Zdroj:
21stoleti.cz
11.08.2025 (10:00)
zajimavosti
Na jídelníčku většiny lidí nemůže chybět maso. Není ale maso jako maso. Existuje i varianta kultivovaného nebo také umělého masa, které vzniká v laboratoři. Nejedná se o poslední výkřik doby. Umělé maso je tématem, jehož kořeny sahají celkem hluboko do minulosti Měnit představy v realitu umožnil postupně technologický pokrok na konci 20. a v 21. století a
Maso chybělo. Jídelníček lovců sběračů z And s paleo dietou nesouzněl
Zdroj:
idnes.cz
16.03.2024 (00:00)
zajimavosti
Maso a maso, hodně masa. A k tomu oříšky, bobule. Tak vykresluje stravu pravěkých lidí paleodieta. Její obraz byl zpochybněný už několikrát, nepřispívá jí ani aktuální studie jídelníčku někdejších lovců a sběračů z And.
Skippy na talíři: Jíst, či nejíst klokaní maso?
Zdroj:
21stoleti.cz
29.01.2025 (10:28)
zajimavosti
Vnímání tohoto vačnatce u obyvatel australského kontinentu prochází bouřlivým vývojem a je plné protikladů. Z přemnoženého škůdce se stal národním symbolem. Z vítaného zdroje bílkovin náplní do psích konzerv. Z jeho masa, považovaného za prolezlého červy, nutričním zázrakem. Dle průzkumu z roku roce 2008 si pouze 14,5 % Australanů dopřálo klokana na talíři alespoň čtyřikrát do roka, na druhou stranu
Komu hrozí rakovina kůže?
Zdroj:
21stoleti.cz
18.04.2021 (14:51)
zajimavosti
Rakovina kůže patří k vůbec nejčastějším nádorovým onemocněním, také z důvodu, že lidská kůže funguje jako ochrana těla před prakticky všemi škodlivými vlivy okolí. Nová studie předkládá informace o tom, kdo je jí nejvíce ohrožen.   V tomto případě by se na pozoru měli mít především muži, lékaři totiž zjistili, že větší pravděpodobnost rakoviny kůže
Gastro revoluce: Amerika koštuje umělé maso!
Zdroj:
21stoleti.cz
18.09.2023 (10:00)
zajimavosti
Bylo to právě (tepelně zpracované) maso, které nasměrovalo člověka na jinou vývojovou linii oproti jiných hominidům (lidoopům). Tisíce staletí zažitá tradice, že maso pochází výhradně ze zvířat, už ale neplatí. Je tu nový druh – maso laboratorní. Letošní rok mohou Američané označit za zlomový. Po Singapuru se totiž západní velmoc stala druhou na světě, která
Nemocná kůže ohrožuje celé tělo
Zdroj:
21stoleti.cz
29.01.2025 (14:00)
zajimavosti
Jakým ohrožením pro život může být rozsáhlejší poškození kůže, dokládají popáleniny. Jenže výzkumy posledních let ukazují, že podobné riziko mohou představovat i chronická onemocnění kůže. Následky přicházejí pomaleji, ale rovněž zasahují celé tělo.   Popáleniny názorně a v plné šíři devastace předvádějí, co vlastně znamená neutrálně znějící formulace, že kůže je vnější bariérou těla: Naše tělo
Snížení množství tuků ve stravě pomohlo u pacientek s rakovinou prsu nádor vyhladovět!
Zdroj:
21stoleti.cz
28.10.2025 (09:00)
zajimavosti
Výzkumníci z Huntsmanova onkologického institutu zjistili, že buňky triple negativního karcinomu prsu jsou „závislé“ na tucích. Snížení jejich množství ve stravě myší zpomalilo progresi rakoviny, což dává naději, že i u žen by léčba založená na sníženém příjmu tuků ve stravě mohla růst nádoru zpomalit. Zároveň však vědci varují před dietami s vysokým obsahem tuku,
Údolí modrých lidí. Barva kůže Fugateových byla trpkým dědictvím incestu
Zdroj:
idnes.cz
29.06.2023 (00:00)
zajimavosti
Jinakost se často setkává s xenofobií, barva kůže s předsudky. Fugateovi z Kentucky o tom věděli své. Byli totiž modří. A se studem z odlišnosti se u nich pojila hanba, protože jejich anomálie byla známkou po generace trvajících příbuzenských vztahů.
Kapr lnářský modrák by letos oslavil sto let
Zdroj:
21stoleti.cz
21.12.2021 (15:00)
zajimavosti
Lnářský modrák byl poprvé veřejnosti představen v květnu roku 1921 a po celá dvě desetiletí okouzloval na vánočních trzích. Vyznačoval se menší hlavou, zavalitým tělem, chutným masem a namodralým zabarvením tenké kůže v důsledku minimálního množství podkožního tuku.   Sbírkový fond Národního zemědělského muzea skrývá nepřeberné bohatství badatelských skvostů. K nejzajímavějším z nich patří osobní
Překvapivá studie: Souvisí konzumace ryb s rakovinou kůže?
Zdroj:
21stoleti.cz
15.06.2022 (15:24)
zajimavosti
Maso ryb je dlouhodobě považováno za tu zdravější část jídelníčku, ve které nechybí vysoce ceněné omega-3 mastné kyseliny, jód, vitamíny A a D aj. Poslední studie ale naznačují, že to s tím zdravím nemusí být zase tak jednoznačné…   Vědci z Brownovy univerzity a Národního institutu pro výzkum rakoviny sledovali po celých 15 let stravovací
Kůže je schopna produkovat vlastní protilátky
Na první pohled nerozeznatelné od pravé kůže
Umělé maso: I zrodila se „božská mana“
Strava bohatá na maso jim příliš nesvědčila
Metabolický věk dětí je i osmdesát let. Lidé se chodí měřit častěji
Mýdlo jako naděje a prádlo pro život
Telecí, či tuňák v suši. Kanibalové se neshodnou, jak chutná lidské maso
Maso z laboratoře má zelenou. Ve Spojených státech padl přelomový verdikt
Nic pro vegetariány. Rybí prsty z laboratoře jsou z masa
Léčba zhoubných nádorů kůže za miliony
Budoucností textilního průmyslu je kůže z hub
Ženy vegetariánky jsou v pozdějším věku náchylnější ke zlomeninám „krčku“
Jak chutná lidské maso. Stopy kanibalismu byly nalezeny i na území Čech
Maso ze zkumavky na pultech už za dva roky? Uleví to přírodě, říká expert
„Vystihují nás naše vášně, ne nemoc,“ vzkazují pacienti
Paleo přálo obilí. Pro vývoj pralidí byla významná rostlinná strava
Znečištění ovzduší může chránit před rakovinou kůže, ale za strašlivou cenu
Jak se účinně chránit proti slunci aneb Praktické tipy pro zdravou kůži i oči
Kůže: Ochranný štít lidského těla na čtyři…
V pomatení smyslů. Náhlá smrt milovaného manžela ji dohnala k šílenství
Mlýn hrůzy. Polské židy ubytovali a zabili. Jejich nasolené maso prodali hladovým
Umělotina schopná regenerace: Japonští vědci vytvořili živou kůži na robotickém prstu
Kanibalismus lidé praktikovali kvůli hladu, rituálům i jako „léčbu“
Lidojedská hostina. Kost svědčí o tom, že se naši předchůdci pojídali
Ze svých obětí vyráběla mýdlo a sušenky. Paní Leonarda vraždila z tmářství a lásky
Jsem kanibal. Aféra hollywoodské hvězdy otevřela temnou rodinnou historii
Zatočit s koronavirem zvládnou i náhražky mýdla
Obézní, ale fit. Studie nabádá k novému pohledu na zdravý život
Zavřená tělocvična? Cvičte venku, zima zesílí benefity, říká studie
Jak na hubnutí problémových partií?
Příběh profesora Kolmera: prošel třemi koncentráky, přišel o oba syny
Kouření z generace na generaci
Když otylá břicha matou. Tuk dokáže boxerům pomáhat. Některým
Nově objevené typy lidského tuku by mohly usnadnit léčbu obezity

