Za tajemstvími Mléčné dráhy: Desetiletí mise Gaia

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.12.2023 (21:53)     Sekcia zajímavosti

O každém balíčku dat, který tato evropská observatoř odhalí, se mezi astrofyziky mluví jako o „zlatém dolu“ nebo „tsunami“. Nijak nepřehánějí. Gaia už 10 let revolucionizuje vše, co víme o Mléčné dráze. Její úkol se pomalu blíží do finále. Co nás tento hvězdný kartograf naučil o naší galaxii? Gaia je astrometrická mise. Zabývá se tedy celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

NASA zveřejnila snímek ukazující energetické centrum Mléčné dráhy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.05.2021 (21:12)     Sekcia zajimavosti

Unikátní fotografie pořízená za pomoci radioteleskopu Chandra, který vesmír pozoruje už od roku 1999, zobrazuje miliardy hvězd a nespočet černých děr v centru naší galaxie Mléčné dráhy. Snímek je složen ze 370 pozorování, které observatoř Chandra uskutečnila. Rušné a vysokoenergetické galaktické centrum Mléčné dráhy je od Země vzdáleno 26 000 světelných let. Astronom Daniel Wang

 

Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.04.2024 (13:08)     Sekcia zajimavosti

Astronomové objevili dosud nejhmotnější hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Prozradila ji obíhající hvězda, která se kvůli ní při svém pohybu podivně „kymácí“. Neunikla tak pozornosti mise Gaia Evropské kosmické agentury. K ověření hmotnosti černé díry byla použita data z dalekohledu Very Large Telescope Evropské jižní observatoře (ESO VLT) a dalších pozemních observatoří, podle nichž

 

Galaktická havárie Mléčné dráhy se blíží

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.09.2022 (15:42)     Sekcia zajimavosti

Za čtyři miliardy let bude naše planeta již dávno neobyvatelná a Slunce se bude připravovat na proměnu v rudého obra. Naše galaxie ovšem bude mít poněkud jiné starosti. V té době totiž začne splývat s galaxií Andromeda, což potrvá ještě další dvě miliardy let. Poté se na vesmírné mapě objeví nový útvar, galaxie, která v

 

Tajemství hvězdy X3a pomohl odhalit český vědec

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.03.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Záhadné okolnosti vzniku velmi mladé hvězdy poblíž masivní černé díry v centru naší Mléčné dráhy objasnil mezinárodní tým pod vedením Floriana Peißkera z Univerzity v Kolíně nad Rýnem. Členem týmu byl i Michal Zajaček z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Spektrální charakteristiky naznačují, že X3a je nejmladší a zároveň nejtěžší hvězdou, kterou se dosud podařilo

 

Spadla z oblaků. Kosmonautům hrozí erektilní dysfunkce, líčí studie

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.11.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Má být vůbec první odbornou prací svého druhu a návštěvníkům kosmu nepřináší dobré zprávy. Hrozí jim erektilní dysfunkce, a to dokonce po celá desetiletí od návratu z vesmírné mise, varuje výzkum financovaný americkou agenturou NASA.

 

Legenda Harry Houdini. Mág ohromoval davy, učil vojáky uniknout ze zajetí

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.03.2023 (18:00)     Sekcia zajimavosti

Jak jen to dělal? Pomáhaly mu snad síly nadpřirozena? Ohýbal si vlastní kosti, nebo se upsal ďáblu a ten mu s kouzly pomáhal? Nikdo se již nedozví, jak to tehdy s jeho tajemstvími bylo. Odpovědi věděl jenom Harry Houdini sám.

 

Sondě JUICE se po problémech podařilo vysunout anténu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.05.2023 (12:44)     Sekcia zajimavosti

Mise sondy JUICE k Jupiteru je jedním z nejvýznamnějších projektů naší Evropské kosmické agentury (ESA). Ale jak to tak bývá, žádná kosmická mise se neobejde bez problémů. Aparát, který se na cestu vydal 14. dubna, měl potíže s vysunutím své nejdelší antény. Šestnáct metrů dlouhá anténa RIME (Radar for Icy Moons Explorer) je však už

 

OBRAZEM: Bunkr pro celý Kongres. Obří skrýš utajila Amerika tři desetiletí

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.04.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Veřejné tajemství. Lepší ztělesnění ono úsloví nemůže mít. Bunkr z éry studené války, v němž měl přečkat jaderný útok kompletní Kongres USA, země tajila po více než tři desetiletí. Obyvatelé města White Sulphur Springs o jeho existenci něco věděli, ale před cizími mlčeli jako hrob. Na svou disciplínu a loajalitu byli hrdí. Tajemství však udržovali i proto, že jim bunkr dával práci.

 

Příprava vědecké mise Plato pokračuje

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.04.2021 (06:00)     Sekcia zajimavosti

Mise Evropské vesmírné agentury PLATO, jejímž úkolem je objevování a výzkum planet podobných Zemi mimo naši sluneční soustavu, tzv. exoplanet, se posouvá do další vývojové fáze.   Brněnské firmě SAB Aerospace se podařilo splnit požadované vibrační testy pro transportní kontejnery, které před cestou do vesmíru ochrání extrémně citlivé kamery. V těchto dnech navíc firma odesílá

 

Artemis I znovu neodstartuje, plány NASA překazilo počasí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.10.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Mise Artemis I k Měsíci, která měla původně odstartovat už 29. srpna, neodstartoval ani na druhý pokus. Zatímco první start odsoudil k nezdaru porouchaný odvzdušňovací ventil, tentokrát bylo na vině počasí. Nad Spojenými státy se přehnal hurikán Ian, který zasáhl nejsilněji právě Floridu, kde leží Kennedyho vesmírné středisko. Mise Artemis I se tak musela znovu

NASA schválila dvě mise k Venuši

NASA vyvíjí nejlepší boty v dějinách pro účastníky mise na Měsíc

Mise sondy InSight se chýlí ke konci

Úspěch z Brna: O další kus blíže k české vlajce na Měsíci

Tajemná vlákna v naší Galaxii

Mořský ježek inspiruje dentisty

Masakry se nestaly, oběti neexistovaly. Japonsko své zločiny cenzuruje

Policista z linky 158: Většina oznámení je zbytečných. Každý má telefon a hned volá

Nefoť nic, dokud na tom nerozeznáš chlupy, radí fotograf přírody Stach

Zavinil hádky, rvačky i rozvody. Několik let terorizoval anonymy celé město

Zapomeňte na Machu Picchu…

Zabíjí mrože balvanem? Lední medvědi používají při lovu nástroje

„Zrádce“, který nezradil. Propaganda udělala z generála Syrového kolaboranta

Pokaždé mám vztek. To přehluší můj strach, říká novinář Josef Klíma

Přispívá špatné ovzduší k neúčinnosti antibiotik?

Devadesátky byly jak z detektivky. Balistici nestíhali, vzpomíná vyšetřovatel

S Davidem Attenboroughem za objevem desetiletí!

Jak může mít mravenec vliv na lov lvů? Obrovský…

Pandemie: Jedna ještě neskončila a za rohem již číhá další

Vlídná válka. Ve sporu o ostrov si Dánsko a Kanada udělují alko-rýpnutí

Obvinění z kacířství, zákaz sobího masa. Seznamte se lapáliemi kosmonautů

Bisexualita má vlastní geny. Vedou k více potomkům, jsou evoluční výhodou

Zlaté mámení. Kov, který jitří emoce po celém světě, je nejdražší od války

První rostlina, která bude pěstována na Marsu

Existence mimozemšťanů potvrzena! A co na to věda?

Drsná Asie. Výrobce textilu víc zajímá zboží než život pracovníků, říká novinář

Kapr lnářský modrák by letos oslavil sto let

Záhadné stavby u Machu Picchu

Artemis II: Přepíše „bohyně“ historii lidstva?

Dobrodružná pouť k Jupiteru

Nastává doba postantibiotická. Rezistence vůči antibiotikům je na kritické úrovni

Rover, který přepsal historii

Raketě hrozí střet s Měsícem

Návrat na Měsíc se nejméně o rok odkládá

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy