V panamském pralese byly objeveny zombie rostliny

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.02.2024 (13:04)     Sekcia zajímavosti

Neživí se sice mozky, ale přece jen dosud neznámé kapradiny zombie připomínají. Je to první známý druh rostlin, který přeměňuje svou rozkládající se tkáň na nový zdroj živin. Vědci v deštném pralese v západní Panamě narazili na vskutku neobvyklou scenérii. Nalezli zde kapradiny s téměř dva metry dlouhými listy, které se při odumírání ohýbaly k celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

V Indii byly objeveny pozůstatky hada, který mohl být nejdelším na světě

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.04.2024 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem

 

V italské jeskyni byly nalezeny pravěké ostatky

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.05.2021 (19:01)     Sekcia zajimavosti

O životě našich prapředků se neustále dozvídáme něco nového. Nejvíce informací pak pramení z archeologických výzkumů a nálezů. Italské ministerstvo kultury oznámilo, že byly v blízkosti Říma nově objeveny ostatky, jež patřily devíti neandrtálcům. Odhady stáří kostí jsou 100 tisíc let u té nejstarší, zbylých osm bylo datováno na 50 tisíc až 68 tisíc let.

 

OBRAZEM: Aljaška před sto lety. Staré fotky líčí všední život indiánů

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.10.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Vznikly v roce 1927, objeveny však byly teprve nedávno. Fotograf a etnograf Edward S. Curtis na snímcích zachytil život indiánských kmenů na Aljašce. Do jeho stěžejního díla Severoamerický indián se nedostaly, knižně vycházejí až nyní. Je mezi nimi i foto muže z ostrova Nunivak.

 

První neandrtálská rodina nalezena! Seznamte se!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.10.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

První lebky neandrtálců byly objeveny už v roce 1829, přesto toho ani dnes o životě jednotlivých komunit spadajících pod druh Homo neanderthalensis mnoho nevíme. To by ale mohla změnit nová studie provedená vědci z Institutu Maxe Plancka pro evoluční biologii v německém Lipsku… Zakládajícím ředitelem oddělení genetiky tohoto institutu je mimochodem Svante Päabo, švédský genetik

 

Agresivní opice ukradly v Indii vzorky krve s koronavirem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.05.2020 (22:30)     Sekcia zajimavosti

Zní to jako začátek katastrofického filmu, na jehož konci planetu ovládnou zombie. V indickém státě Uttarpraddéš ve městě Meerut opičí gang ukradl z místní univerzity vzorky krve, které byly odebrány lidem infikovaným nemocí COVID-19. Agresivita a drzost opic v Indii je všeobecně známa. Ta je mimo jiné způsobena i ničením jejich přirozeného životního prostředí. Ovšem,

 

V soutěži o největší počet měsíců ve Sluneční soustavě jde Jupiter do trháku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.02.2023 (10:46)     Sekcia zajimavosti

Astronomové objevili dvanáct dosud neznámých měsíců obíhajících kolem největší planety Sluneční soustavy Jupiteru. Král našeho planetárního systému tak obrátil skóre proti svému největšímu konkurentovi Saturnu a nyní na počet známých měsíců vede 92:83. Dosud neznámé měsíce byly objeveny pomocí pozemských teleskopů umístěných na Havaji a v Chile v loňském a předloňském roce. Nejedná se o

 

Dobrá zpráva: smartphony a sociální média nedělají z dětí zombie

Zdroj Zdroj: idnes.cz     11.05.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je to jen morální panika. Navzdory chytrým telefonům, tabletům, sociálním médiím mají dnešní děti stejné sociální dovednosti jako předchozí generace. Zjistil to americký výzkum.

 

V Amazonii byla objevena houba, která zabíjí pavouky

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.03.2023 (13:43)     Sekcia zajimavosti

Seriál The Last Of Us, ve kterém důležitou roli hraje parazitická houba, je hitem poslední televizní sezóny. Že tvůrci seriálu měli slušné biologické znalosti, svědčí i nový objev, ke kterému došlo v Brazílii. Badatelé objevili v brazilském pralese parazitickou houbu, která je postrachem zdejších pavouků. Jedná se o celkem vzácný organismus a patří do skupiny

 

Obsah žaludku 465 milionů let starého trilobita

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.10.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Paleontologům z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy se s využitím moderních zobrazovacích metod podařilo odhalit, co pozřel rokycanský trilobit, objevený v roce 1908, než zemřel. Dříve zkoumání nebylo možné, aniž by došlo ke zničení vzácné fosilie. Trilobiti jsou vyhynulí členovci, kteří se objevili ve starších prvohorách, tedy kambriu, asi před 550 až 530 miliony lety. K

 

Přišel Richard a já běhal pro těhotenské testy, vzpomíná ošetřovatel goril

Zdroj Zdroj: idnes.cz     10.10.2023 (16:00)     Sekcia zajimavosti

Jeden z nejslavnějších chovatelů lidoopů v Česku se ke gorilám dostal náhodou – místo vojny. A narození prvního gorilího mláděte u nás dodnes popisuje jako jeden z nejemotivnějších zážitků. Má jich ovšem mnohem víc. Přestože z pražské zoo dávno odešel, gorilám jeho život patří dál. „Jezdíme do Afriky a podporujeme tam gorily žijící v pralese,“ říká Marek Žďánský.

Zombie virus starý 50 000 let je stále infekční

Zabijácká zahrada. Park představuje vražedné rostliny

OBRAZEM: Hororové mořské panny byly podvodem, který fascinoval

Jak na obnovu lesů?

Zelení dravci a rostliny na lovu

Čechura: Čarodějnické procesy na Moravě byly jiné, sekta tam opravdu existovala

Bylinky na detox nebo uklidnění…

Proč pralidé nepotřebovali ochranu před sluncem a UV zářením?

Stres si rostliny pamatují častěji, než se předpokládalo

HIV a HCV: Tři písmena zhouby na „vedlejší koleji“

Spásná narkóza: Definitivní tečka za bolestí

Pralidé před 10 000 lety: Proč nepotřebovali ochranu před sluncem a UV zářením?

Jde to i bez slunce?

Detekce plastového odpadu

OBRAZEM: Monstra i kouzelníci. Japonské hasiče chránily obrazy na halenách

Pokojovky jako čističky vzduchu? Ne tak docela…

Zánik nepotřebných rostlin

Když se k moderní medicíně připojí ta tradiční

Roman Pavela: Šaman českých bylinek

Jak jsou na tom vzácné rostliny v evropských lesích?

Místo noční lampičky svítící petúnie

Vesmírné zahradničení: Vědci z NASA vypěstovali rostliny v půdě z Měsíce

Pes člověka doprovází už 23 000 let

Tajemná zkamenělá rostlina patří do stejné rodiny jako kadidlo a myrha

Předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová: Rostliny jsou mnohem schopnější organismy než živočichové

Některé hodinky byly schopny dotikat až do míst, kam se většina smrtelníků nepodívá

OBRAZEM: Masky Kvakiutlů děsily misionáře, za potlače indiánům hrozilo vězení

Jak své rostliny zbavit škůdců okamžitě, účinně a snadno?

Půda druhově bohatého trávníku si pamatuje, ale ne příliš dobře

Cesta chilli papričky do Číny

Pokrmy anglických králů byly zeleninové. Masové hody byly politickou akcí

Umění dávných taterů

„Kočičí vikingové“

Symbol moci vůdců ve Skandinávii doby bronzové

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy