Přesnější a úspornější ložiska využijí divadelní točny i špičkové teleskopy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.02.2024 (14:00)     Sekcia zajímavosti

První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Kosmická kost pro psa polapena teleskopy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.09.2021 (14:21)     Sekcia zajimavosti

Tým astronomů pracujících s teleskopem ESO/VLT získal dosud nejostřejší a nejpodrobnější záběry poněkud podivné planetky Kleopatra. Pozorování vědcům umožnila určit tvar a zpřesnit hmotnost tohoto podivného asteroidu, který svým vzhledem připomíná velkou kost. Výzkum přinesl nové poznatky, které vysvětlují, jak tato planetka a její dva měsíce vznikly. „Kleopatra je ve Sluneční soustavě opravdu výjimečná,“ říká

 

Vědci pozorovali dosud nejvzdálenější černou díru a to ve chvíli, kdy dojídala hvězdu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.12.2022 (08:00)     Sekcia zajimavosti

Když na počátku letošního roku objevily přehlídkové teleskopy neobvyklý zdroj okem viditelného záření, přijal oznámení s žádostí o detailní pozorování také dalekohled VLT Evropské jižní observatoře, a stejně jako řada dalších teleskopů se na cíl urychleně zaměřil. Jednalo se o superhmotnou černou díru ve vzdálené galaxii, která právě pohltila hvězdu a její pozůstatky vyvrhla ve

 

Smrt špagetifikací: Teleskopy zaznamenaly poslední okamžiky hvězdy pohlcené černou dírou

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.10.2020 (15:15)     Sekcia zajimavosti

Pomocí dalekohledů Evropské jižní observatoře (ESO) a dalších astronomických organizací po celém světě se vědcům podařilo zachytit vzácný úkaz – intenzivní záblesk záření doprovázející ‚slapové roztrhání‘ hvězdy superhmotnou černou dírou. Zjasnění, které jev vyvolal, bylo svého druhu nejbližší, jaké se dosud podařilo zaznamenat. Odehrálo se ve vzdálenosti asi 215 milionů světelných let a bylo tak

 

Následky srážky sondy DART s planetkou Dimorphos: První výsledky pozorování teleskopy ESO

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.04.2023 (14:34)     Sekcia zajimavosti

Dva astronomické týmy sledovaly pomocí dalekohledu ESO/VLT následky srážky kosmické sondy DART s menší složkou binárního asteroidu Didymos-Dimorphos. Cílený střet je považován za první test ‚planetární obrany‘ před potenciálně nebezpečnými tělesy. Kromě toho astronomům přináší unikátní příležitost zjistit nové informace o složení planetek na základě detailní analýzy vyvrženého materiálu. Kosmická sonda DART (Double Asteroid Redirection

 

Zlepší mozek i spánek. Věda chválí starodávné cvičení, stačí 20 minut denně

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.12.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Její benefity jsou měřitelné. Otiskly se do kognitivních testů, přinesly přesnější a rychlejší reakce, jde-li o pracovní paměť, abstraktní myšlení. Zlepšily prostorové učení se, pozornost. A odměnily se též lepším spánkem. Přínosy starodávné jógy nidra doložila a chválí aktuální studie.

 

Kde všude firmy využijí ICT – od komunikace po automatizaci

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.03.2024 (07:00)     Sekcia zajimavosti

Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační

 

Čeká nás nová průmyslová revoluce?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.07.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

V jakých oblastech dosáhla umělá inteligence značného pokroku? 1. Robustnější AI modely a jejich vliv na strukturu zaměstnanosti Na základě vyjádření vedoucího společnosti Verne Global Tate Cantrella, jímž je Tate Cantrell, se budou modely umělé inteligence a strojového učení i nadále rozšiřovat, budou čerpat z ještě větších datových sad a vytvářet stále přesnější rozhodnutí – na

 

Nový systém českých vědců zjišťuje bojové toxické látky

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.09.2022 (16:09)     Sekcia zajimavosti

Vědci z Farmaceutické fakulty MU se už roky podílejí na vývoji přesnější detekce bojových chemických látek. Teď vyvinuli nový systém, maximálně aktuální, o čemž svědčí současná geopolitická situace… Čpavek, chlor nebo sarin jsou látky zakázané Ženevskými úmluvami, přesto zabíjely před několika lety při ozbrojeném konfliktu v Sýrii. A možná zabíjely i na Ukrajině, kde je mělo

 

Talent funguje, když se nastartuje v mozku. Odemkněte ho, radí Jan Mühlfeit

Zdroj Zdroj: idnes.cz     19.09.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Dvaadvacet let pracoval ve firmě Microsoft po boku Billa Gatese. V byznysu se dostal na vrchol, ale také zažil strmý pád až na dno. Dnes Jan Mühlfeit koučuje špičkové byznysmeny, sportovce a firmy, aby dosáhl celosvětového úspěchu. Zkusíte to také?

 

Vyrábět na poli elektřinu, nebo pěstovat zemědělské plodiny? Obojí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.08.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Agrovoltaice se blýská na lepší časy. Nově totiž bude ukotvená v zákoně a zemědělci nebudou muset volit, jestli půdu využijí na pěstování plodin, nebo na výrobu elektřiny. Počítá s tím novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Česko po vzoru západních států podpoří rozšíření obnovitelných zdrojů energie. Přispěje tak nejen k vlastní energetické nezávislosti, ale

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy