Lidé dávají štědřejší spropitné. Restaurace tíží nahromaděné stravenky
Zdroj: idnes.cz 25.06.2020 (14:35) ekonomika
Jsou lidé, kteří v restauraci stále dýško nedají. Koronakrize ovšem části zákazníků otevřela peněženky a jsou naopak štědřejší než před pár měsíci, ukázala data firem, které provozují restaurační systémy. Stejnou zkušenost mají i někteří restauratéři. celý článek
Na spropitné se baristovi složili lidé. Žena, jež ho urážela, chce půlku
Zdroj: idnes.cz 16.07.2020 (20:09) ekonomika
Mediální příběh baristy, který odmítl obsloužit ženu bez roušky, obletěl svět a dočká se i pokračování. Za rozbušku přitom lze pokládat facebookový příspěvek Amber Gillesové, která si na obsluhu stěžovala. Navzdory jejímu očekávání se solidarity dočkal barista, lidé mu darovali pohádkové spropitné. Teď chce Gillesová půlku.
Paušál na obědy se neosvědčil. Smysl dávají digitální stravenky nebo kantýny
Zdroj: idnes.cz 29.11.2022 (11:18) ekonomika
Stravenky v digitální podobě s denním limitem a zaměstnanecké kantýny jsou podle Centra ekonomických a tržních analýz efektivnější než stravenkový paušál. Ten podle studie nesplnil očekávání a do gastroprovozů nepřinesl žádné nové strávníky. Navíc ho zaměstnanci mnohdy vůbec nevyužívají na obědy. Pro firmy se však stává zajímavým nástrojem daňové optimalizace.
Kolik stojí oběd v „závodkách“ a jak se dá najíst za stravenku
Zdroj: idnes.cz 24.07.2020 (00:00) ekonomika
Mezi zaměstnaneckými benefity se krčí mezi posledními. Dotovaná strava v závodní jídelně se podobně jako stravenky bere jako samozřejmost k platu. Přitom je o hodně výhodnější než stravenky. Za menu v „závodkách“ zaplatí lidé o polovinu méně než stravenkáři v restauracích.
Síť pražských barů začala automaticky účtovat spropitné. A nabádá ostatní
Zdroj: idnes.cz 26.05.2020 (19:51) ekonomika
Pražské vinné bary Vinograf začaly zákazníkům od pondělí automaticky účtovat 10procentní spropitné. Iniciativa #milujemevino, kterou Vinograf spustil, teď k tomuto kroku nabádá další restauratéry.
Papírové stravenky neprodloužíme, tvrdí vydavatelé. Zvýší ale útratu u elektronických
Zdroj: aktualne.centrum.cz 27.10.2020 (13:29) ekonomika
Ministryně financí Alena Schillerová loni upozornila, že ročně propadnou stravenky za zhruba 150 milionů korun. Letos ale odhad nemá.
Optimální hodnota stravenky pro rok 2021 činí 137 Kč. Má ji ale málokdo
Zdroj: idnes.cz 01.04.2021 (00:00) ekonomika
Maximální možný daňově uznatelný příspěvek zaměstnavatele na stravenky se letos opět zvýšil. Nově mají zaměstnavatelé možnost přejít na stravovací paušál. Co je výhodnější?
Cena daňově nejvýhodnější stravenky vzroste na 180 korun, oznámil resort
Zdroj: idnes.cz 19.08.2022 (14:47) ekonomika
Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) od soboty zvyšuje hodnotu stravného na pracovních cestách. Cena daňově nejvýhodnější stravenky pro zaměstnance i zaměstnavatele od soboty kvůli vysoké inflace vzroste o 30 korun na 180 korun. Resort běžně upravuje hodnotu stravného, od něhož se výše nejvýhodnější stravenky odvozuje, jednou ročně, a to od ledna.
Češi za oběd utratí víc než slovenští sousedé. Štědřejší jsou i ve výši spropitného
Zdroj: idnes.cz 26.03.2023 (18:00) ekonomika
Češi za oběd platí v průměru více než jejich slovenští sousedé. Zatímco Češi hradí v polední špičce 270 korun, Slováci v přepočtu o 70 korun méně, tedy přibližně 200 Kč. Štědřejší jsou Češi i ve výši spropitného, které v průměru překonává šest procent, vyplývá to z dat společnosti Qerko.
Kaufland začal přijímat všechny stravenky. Zaplatit jimi jde až za 1600 korun
Zdroj: idnes.cz 09.11.2020 (11:29) ekonomika
Po Lidlu a Globusu začíná v mnohem větší míře přijímat stravenky i společnost Kaufland. Limit platby poukázkami Benefit Plus, Up (původně Le Cheque Déjeuner) a kartou eStravenka, nastavil řetězec ze všech nejvýš - na 1 600 korun na jeden nákup.
Cena daňově nejvýhodnější stravenky kvůli inflaci vzroste o 30 Kč na 180 Kč
Zdroj: financninoviny.cz 19.08.2022 (13:40) ekonomika
Praha - Cena daňově nejvýhodnější stravenky pro zaměstnance i zaměstnavatele od soboty kvůli vysoké inflace vzroste o 30 korun na 180 korun. Běžně ministerstvo práce a sociální věcí...
Cena nejvýhodnější stravenky bude příští rok 150 Kč, meziročně o 13 Kč vyšší
Nový paušál stravenky nezruší. Odbourá provize a přinese větší konkurenci
Digitalizací proti plýtvání. Startup Choco propojuje restaurace s dodavateli
V Brně zavřela vyhlášená restaurace Koishi. Je to genocida, říká majitel
Dovolenou navíc lidé chtějí, v Česku ji poskytuje třetina zaměstnavatelů
Lidé stižení tornádem nemají finanční rezervy, říká hodonínský poradce
Už polovinu českých domácností tíží vysoké ceny energií, uvádí průzkum
Za tři měsíce o čtyřicet procent více. Domácnosti tíží ceny energií
Rezervací do zahrádek rychle přibývá. Restaurace se ale bojí kontrol testů
A co když začne pršet? Restaurace se připravují na otevření zahrádek
Restaurace v pražském Obecním domě neustála tlak koronaviru. Po dvaceti letech končí
Lidé přestanou chodit na oběd, bojí se restaurace stravenkového paušálu
Průzkum: Tři čtvrtiny lidí dávají přednost tuzemským potravinám
Jídlo z michelinské restaurace jako „hotovka“. Není to ono, říká šéfkuchař
Dubajská restaurace v oblacích slaví deset let od svého otevření
Restaurace si sáhly na dno. Pandemie jim ukázala nové cesty prodeje
Hosté se do restaurací vracejí jen pomalu, podniky musí našetřit na zimu
Koronavirus zapůsobil i na české investory – nebojí se rizika a dávají více peněz
Dýňové latté se vrací. Kavárnám i fastfoodům se vyplácí sázka na sezónní menu
Jste sám? Je nám líto. Některé zahrádky v Barceloně neobslouží jednotlivce
Pro hotely a restaurace by měl vzniknout podle expertů program COVID
Velké rozvolnění startuje, obchody se na něj připravovaly i týdny
Pět obědů zdarma či peníze zpět. Stravenkové firmy podporují restaurace
Brigádníci dávají přednost práci v kanceláři nebo u vody
Češi uhájili michelinské hvězdy, všechny oceněné restaurace jsou v Praze
Výpadek počítačových systémů. Český McDonald’s musel ráno zavřít provozovny
Další obchod si plácl se stravenkáři. Nákupy za jídelní kupóny rozšiřuje i Kaufland
Hůř být nemůže. Hollywoodská stávka dopadá na čistírny, pekárny i restaurace
Větší moc zaměstnancům. Firmy budou dokazovat, že výpověď nedaly neprávem
Zavíračka v osm? Radši vůbec neotevřeme, reagují restaurace na nová nařízení
Analýza: Útrata v restauraci činí v průměru 180 Kč, meziročně o 10 Kč více
Místa v restauracích se plní už před otevřením, rezervují se i Vánoce
Slavná kodaňská restaurace světa odložila uzavření. Přesouvá se do Japonska