Dokážou psi rozeznat nakažené koronavirem?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.05.2020 (15:44)     Sekcia zajímavosti

Britští badatelé zahájili výcvik psů, jehož cílem má být schopnost rozpoznat lidi nakažené koronavirem dříve, než se u nich projeví první příznaky. Pokud by testy byly úspěšné, šíření infekce by se výrazně omezilo. Už dříve byli psi vyškoleni, aby rozeznali specifický pach lidí trpících některými druhy zhoubných onemocnění, malárií nebo Parkinsonovou nemocí. Nyní vědci učí celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Zatočit s koronavirem zvládnou i náhražky mýdla

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.03.2021 (15:33)     Sekcia zajimavosti

Mytí rukou je jedním ze základních preventivních úkonů jak se vyhnout koronaviru. Ne každé pokožce však vyhovuje alkoholová dezinfekce nebo klasické mýdlo. Nový britský výzkum ukázal, že i náhražky mýdla, které používají lidé s rozpraskanou pokožkou na rukou, dokážou zlovolný koronavirus zničit. Lidé trpící tzv. dráždivou kontaktní dermatitidou zažívají během pandemie ještě větší peklo, než

 

Na den recepčním. Dokážou zařídit všechno možné i nemožné

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.06.2022 (16:00)     Sekcia zajimavosti

Jako každá firma, kterou navštěvují klienti, investoři a náhodní návštěvníci, má i společnost JRD Development recepci, v níž pracují usměvavé recepční. Ty dokážou všechno možné i nemožné zařídit, obstarat, zjistit a vyřídit, a to v jazyce nikoli pouze českém. Redaktor se pokusil stát jednou z nich. Jak se mu dařilo, si přečtěte v jeho reportáži.

 

Čím je sport náročnější, tím je pro nás větší výzvou, říkají bratři Svobodovi

Zdroj Zdroj: idnes.cz     15.09.2022 (17:00)     Sekcia zajimavosti

Rozeznat jednoho od druhého je pro ty, kdo je dobře neznají, opravdu těžké. Jsou stejně sympatičtí, milí, skromní a přívětiví, mají stejný účes, úsměv, dikci i smysl pro humor. A nejen to, dvojčata Tomáš a David Svobodovi jsou také velmi úspěšnými sportovci světové úrovně.

 

Kdy antibiotika nepomůžou?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.01.2022 (16:28)     Sekcia zajimavosti

V zimě již klasicky vrcholí sezóna respiračních onemocnění a stoupá také spotřeba antibiotik. Nicméně infekce dýchacích cest s projevy rýmy, kašle a bolestí v krku jsou většinou vyvolány viry.   Antibiotika na ně nepůsobí, protože léčí jen bakteriální infekce. Jenže rozeznat původce infekce může být někdy alchymie. Na téma zda antibiotika (ATB) brát, či nebrat

 

Gorilí výjimečnost: Unikátní boj s emocemi pod lupou…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.06.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Dokáží znakovat, slyší podobně jako člověk – dokonce umí rozeznat jednotlivé lidské hlasy. V čem se ovšem od goril lišíme, je vnímání našich největších traumat. Největší primáti jsou totiž mnohem odolnější. Nejnovější výzkum ukázal, že se náš druhý nejbližší předek mnohem lépe vyrovnává s životními ztrátami – především se ztrátou matky. Gorily, které se dožily

 

První brýle EnChroma pro barvoslepé v ČR

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.11.2021 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Šanci vidět svět doslova v lepších barvách pro až 450 000 Čechů nabízí brýle EnChroma. Právě tolik lidí totiž podle odhadů v České republice trpí barvoslepostí.   Brýle mají speciální filtr, který pomáhá barvoslepým úplně poprvé vidět široké barevné spektrum, a zlepšit tak kvalitu jejich života. Všechny barvy duhy Rozeznat všechny barvy duhy, různé odstíny

 

Co dokážou sourozenci. Kriminální impérium, hromadné vraždy i masakry

Zdroj Zdroj: idnes.cz     19.06.2020 (12:00)     Sekcia zajimavosti

Zamilovaných dvojic jako Bonnie a Clyde, které se rozhodnou ve víru vášně vraždit, bychom v historii našli víc, ale ani sourozenecká dua se zbraní v ruce nejsou ničím ojedinělým.

 

Vědci ví, kolikrát denně se zahloubáme. Spočítali „myšlenkové červy“

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.08.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Hlava plná nápadů. A vědci už dokážou odhadnout, kolik se jich v ní urodí. Během jediného dne se lidskou hlavou prožene v průměru na 6 200 myšlenek, tvrdí aktuální výzkum.

 

Bez mužného zápěstí nezískáme ženu ani sex, hořekují incelové

Zdroj Zdroj: idnes.cz     09.01.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Čím spokojenější jsou muži s muskulaturou, s fyzickou kondicí a se sexuální atraktivitou, tím více si dokážou užívat sexu. Že na vnímání těla záleží spokojenost se sexuálním životem, studie dlouho potvrzují v případě žen. Nový výzkum odhalili propojení i u pánů.

 

I kočky mají city

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.08.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Říká se o nich, že je na rozdíl od psů nelze ochočit – hrdá a svéhlavá stvoření si často dělají vše po svém – tak, jak chtějí a kdy chtějí. Podle nejnovějších výzkumů se nyní prokázalo, že i kočky si dokážou utvořit určité pouto se svými dvounohými majiteli. Ale jak silné? Touto otázkou se zabývali

VIDEO: Jako z Růžového pantera. Ind vynalezl střílející boty

Pes dokáže odhalit pravou lidskou laskavost, zjistili vědci

Porno a peníze. Představujeme herečky, které našly cestu k vlastnímu byznysu

Ženský orgasmus se projevuje jinak, než si většina myslí. Sténáním jen zřídka

Sobi jako mistři multitaskingu?

Pozoruhodný svět vyder

Sedm (staro)nových pocitů. Co je awumbuk, pronoia nebo bezvlastí

Co ukrývá bolest?

V Indii byl vynalezen robot na sběr kokosů

Tajní agenti nejsou jen muži. Příběhy žen, které úspěšně pracovaly jako špionky

U hub si dejte pozor na rtuť a stříbro

Zabíjí mrože balvanem? Lední medvědi používají při lovu nástroje

Ibisi se naučili omývat jedovaté žáby

Odhalené tajemství tzv. „Hippo talk“

Hustí démoni vesmíru: neutronové hvězdy

Země zrychluje tempo své rotace

Moderní technologie chrání kulturní památky

Small talk z říše rostlin: „Haló, hlásím stres!“

K čemu slouží tulení vousy?

Adrenalin: Chemická laboratoř v lidském těle

Brouk jako důkaz proti vrahovi. Hmyz na mrtvole odhalí dobu smrti, líčí vědkyně

Škola budoucnosti? Unicorn University – tam, kde se těží data

Jde to i bez slunce?

Dávný sopečný výbuch, který rozmetal ozónovou vrstvu

Jak zlikvidovat alespoň některá klíšťata? Čeští vědci možná nalezli cestu…

Jak (a proč) dokážou světlušky zářit do noci?

Robotické třídičky PackMan poprvé v Evropě

Dost sběratelů ztroskotá, protože v tom má bordel, říká vydavatel knihy rekordů

Železnice dokážou být pěkně nebezpečným prostředím

Ledviny: Účinnou filtraci? Máme!

Opeřený mistr s tágem: Vědci papouška naučili hrát kulečník

Akta Parkinson: Seznam příčin rozšířily nanoplasty

Několik názvů – jedna nemoc

Snímky NASA ukazují klimatickou krizi v praxi

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy