Gorilí výjimečnost: Unikátní boj s emocemi pod lupou…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.06.2023 (10:00)     Sekcia zajímavosti

Dokáží znakovat, slyší podobně jako člověk – dokonce umí rozeznat jednotlivé lidské hlasy. V čem se ovšem od goril lišíme, je vnímání našich největších traumat. Největší primáti jsou totiž mnohem odolnější. Nejnovější výzkum ukázal, že se náš druhý nejbližší předek mnohem lépe vyrovnává s životními ztrátami – především se ztrátou matky. Gorily, které se dožily celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

VIDEO: Unikátní zbraň je opět na trhu. Pistole CZ 75 jde do dražby

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.09.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je součástí limitované série o stovce kusů, ručně vyráběné, každý kus je originál. Pistole CZ 75 Republika je zdobená čtyřiadvacetikarátovým zlatem, nese bondovské číslo 007. Galerie Goltzova tvrz bude unikátní zbraň dražit v úterý 13. září.

 

Sex je fajn. Nejčastější důvod milování se s ex-partnerem je prostý

Zdroj Zdroj: idnes.cz     23.11.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Udržet vztah, užít si, vypořádat se s emocemi. To jsou tři skupiny důvodů, pro něž bývalí partneři vstupují na tenký led sexu po rozchodu. Zjistil to výzkum, který též seznal, že muži takového zážitku využívají k novým praktikám.

 

Žil na Madagaskaru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.05.2020 (22:46)     Sekcia zajimavosti

Ostrov Madagaskar vydal paleontologům fosilii zvláštního prehistorického savce z dob dinosaurů, který byl velký zhruba jako dnešní kočka a jenž nese skutečně unikátní pojmenování. Nalezené zvíře získalo jméno Adalatherium hui, přičemž adalatherium by se volně dalo přeložit jako „šílený tvor“. Druhá část pojmenování je odkazem na vědce Jao-ming Chua, jenž na objevu pracoval. „Jeho unikátní

 

Mlčeti zlato. Profesionální vyjednavač vysvětluje, jak jednat s dětmi či šéfem

Zdroj Zdroj: idnes.cz     20.07.2021 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Každý člověk vyjednává v průměru pětkrát za den. Doma s partnerem, s dětmi, v práci se šéfem, s podřízenými. Radim Pařík je vyjednavač profesionál. V byznysu dohodl smlouvy za desítky miliard korun. „Vy pracujete s emocemi člověka, se vzorci chování a od toho se odvíjejí strategie vyjednávání,“ říká v rozhovoru pro magazín Víkend.

 

Coca-Cola otevřela unikátní mokřad u pražského závodu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.06.2023 (13:32)     Sekcia zajimavosti

Kde je voda, tam je život. Tento neoddiskutovatelný fakt bezezbytku platí i pro pomyslný ostrov divoké přírody, který vznikl v těsném sousedství pražského výrobního závodu společnosti Coca-Cola. Unikátní mokřad se využívá k zadržení dešťové vody, která by jinak končila v kanalizaci. Zásadním způsobem tak pomáhá k podpoře biodiverzity a celkovému ochlazování okolí. Do městské přírody

 

Gorilí střeva ukrývají až kilogramy tasemnic! Primátům to však nepřekáží

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.02.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Dorůstá délky délky 2–4 metry a bez nadsázky představuje „noční můru“ člověka. I takovou pověst má tasemnice, jež způsobuje průjmy, bolesti břicha či úbytek hmotnosti. Gorilám však tento nezvaný střevní host nejspíše vůbec nevadí… Alespoň dle mezinárodní studie, které se společně s dalšími institucemi účastnili také vědci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR. „Zjistili

 

Chorobné odéry: Dokážeme vyčenichat nemoci?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.03.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Čich je považován za „popelku“ mezi lidskými smysly. Americký průzkum provedený v roce 2011 zjistil, že přibližně polovina respondentů ve věku 16–30 let by se raději vzdala čichu než svého chytrého telefonu. Čich je úzce spojen s našimi emocemi a vzpomínkami, pomáhá ale také odhalovat potenciální hrozby, jako jsou zkažené potraviny, toxické látky – nebo nemoci.

 

Mocné emoce. Hněv tlumí bolest, funkci mají smích i odpor, říká Radkin Honzák

Zdroj Zdroj: idnes.cz     09.04.2021 (10:30)     Sekcia zajimavosti

Emoce ovlivňují naše jednání, aniž bychom si to uvědomovali. „Máme spoustu zkušeností, o nichž nevíme, jak jsme je získali, a používáme je úplně automaticky,“ tvrdí psychiatr Radkin Honzák (81), jenž se emocemi profesně zabývá už 58 let. Redakce TÉMA zpracovala základní informace, jež s tím, jak emoce fungují, souvisejí.

 

Vystudoval Oxford, ale finance ho nudily. Teď jako Pán z Ponožkovic plní přání

Zdroj Zdroj: idnes.cz     22.09.2020 (12:00)     Sekcia zajimavosti

Vytvořil úspěšný byznys z něčeho tak obyčejného. Z ponožek. Petr Janda neboli Pán z Ponožkovic dokonce založil klub podobných ponožkových nadšenců, kteří dostávají unikátní pár každý měsíc do poštovní schránky.

 

Řeč barev je globální. Po celém světě vzbuzuje tytéž emoce

Zdroj Zdroj: idnes.cz     01.12.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Červená představuje lásku, vášeň, energii, oranžová svobodu, štěstí. Barvy nesou emoce. A nejen to, jejich poselství je univerzální, pojí se s nimi tytéž pocity napříč planetou, skrze kultury. Prokázala to unikátní studie.

VIDEO: V Brně vyrábějí kolo s boudou pro psa. Zkusili jsme ho

Genetika otrokářství: v USA nejčastěji končili lidé z Konga a Angoly

Sex uvolňuje ucpaný nos, zjistili nositelé humoristické nobelovky

Pes dokáže odhalit pravou lidskou laskavost, zjistili vědci

Byznysu erotických pomůcek covid prospěl. Jejich používání ne nutně

Brutální řež. Nález křižáckých koster dokládá realitu středověkých výbojů

VIDEO: Železnou oponu chtěl za svobodou prorazit ve vyrobeném obrněnci

Za divočinou nemusíte cestovat daleko

Česko finalizuje unikátní projekt dopravy budoucnosti

Co si dal trilobit ke své poslední večeři?

VIDEO: Skateboardový cirkus v Praze. Létalo se přes popelnici i zábradlí

Pluto má své supervulkány

Podvodní Tyranosaurus rex. Lebka ukazuje, že pliosaurus byl monstrum

Kapkami do nosu proti mrtvici

Významný objev českých egyptologů

Příběh Titaniku znovu ožívá

Mikrobiom jako otisk prstu?

Z Ostravy do Stockholmu pěšky. Vnuk odhalil dědův příběh útěku z protektorátu

Unikátní ultra-temná galaxie

Divoký západ v jednom příběhu. Burt Alverd byl muž zákona i bandita

Supervýkonní predátoři a hypermasožravci. Výzkum popsal lidi doby kamenné

Korálová planeta potřebuje záchranu. Je ale naděje na úspěch?

Cvičení přelstí dědičnost. Fyzická aktivita dokáže měnit chování genů

Z rybích šupin lze vyčíst změny životního prostředí

První transplantace plíce provedená robotem

Michal Lukeš, fantom Národního muzea: Tahle budova mě „vcucla“

Hašení budoucnosti? Češi představili světu unikátní novinku

Nový způsob testování je na světě

Rajčatový robot má mozek od Siemensu

Čeští vědci rozvíjí unikátní vlastnosti grafenu

Co se stane se životem po jaderné katastrofě? Na to se pokouší najít odpověď unikátní dokument Fukušima

Odborníci z Oxfordu vynalezli unikátní protézu. Lze ji ovládat dechem

Tažení helvétského kříže proti CO₂: Unikátní švýcarsko-islandský vysavač byl uveden do provozu!

Yarisy lakují v kabině s nulovými emisemi CO2

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy