Darwinismus jinak: přirozený výběr straní přátelství a spolupráci

Zdroj Zdroj: idnes.cz     06.08.2020 (00:00)     Sekcia zajímavosti

Klíčem k přežití a důvodem, proč je lidstvo jako druh tak zdatné, je jeho schopnost přátelství a spolupráce. Právě ta nás úspěšně provází přirozeným výběrem. Teorie amerických vědců zcela překopává darwinistickou tezi o tom, že vítězí ti nejsilnější. Nese název Přežití nejpřátelštějšího. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

OBRAZEM: Pikniky, výlety. Fotky zachytily, jak vypadalo ženské přátelství

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.01.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Dopřávají si limonádu, opékají na výletě na ohni, leží na pláži. Stylizovaně pózují na žebříku, způsobně sedí u čaje. Fotografie Theresy Babbové z Maine na americkém východním pobřeží dokumentují podoby ženského přátelství na sklonku devatenáctého století.

 

Více sexu, méně touhy. Tradiční genderové role plodí paradoxní intimitu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.03.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jak častý je sex. Jak hluboká je sexuální vášeň, touha, přitažlivost. Jak konzervativní je přístup páru k genderovým rolím. Tuto trojčlenku se pokusil rozřešit aktuální výzkum. Shrnuje, že povaha vztahu, zda se drží v tradičních genderových stereotypech, nebo jestli straní emancipaci, má vliv na frekvenci sexu i na míru vášně. Paradoxní vliv.

 

Sex s roboty. Studie odhalila, koho láká a proč. Patříte mezi zájemce?

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.04.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zajímají se o sex s roboty spíše lidé, kteří straní svobodomyslnému přístupu k sexu? Jaký vztah k němu mají ti, co zastávají sexismus, jak blízko mají k robosexu ti, kdo se na vztahy dívají z hlediska dominance? Kanadská studie zjistila, koho láká sex s roboty. A vyjevila také, proč o něj stojíme.

 

Konec dávných časů: Co všechno bylo jinak na počátku 20. století?

Zdroj Zdroj: idnes.cz     21.08.2020 (12:00)     Sekcia zajimavosti

Přestože je to teprve sto dvacet let, zdá se, že tenhle rok patří do dávné historie. Tolik toho bylo jinak! Ovšem už se rodil nový svět. Naše země spadaly pod Rakousko - Uhersko, republika ještě nebyla ani na obzoru.

 

V Liberci poprvé v historii odchovali zoborožce šedolícé

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.11.2020 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Výjimečný chovatelský úspěch zaznamenali ošetřovatelé z pavilonu tropů. Poprvé v historii liberecké zoo se tam rozmnožili zoborožci šedolící (Bycanistes brevis). Přestože je Zoo Liberec chová již od roku 2012, prvního mláděte se dočkala až letos. „Je to pro nás obrovská radost, protože přirozený odchov zoborožců v lidské péči je náročný a nedochází k němu často.

 

Zmizení magnetismu z míst, kam dopadl meteorit

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.11.2021 (16:56)     Sekcia zajimavosti

Místa po dopadech meteoritů, krátery, podléhají erozi a často je těžké taková místa identifikovat. Tým doc. Günthera Kletetschky z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy přišel na to jak „zmizelá“ místa identifikovat podle hornin, co ztratily svůj přirozený magnetismus. Před pěti lety, v roce 2016, se v Santa Fe v Novém Mexiku konala vědecká konference z cyklu

 

Amišové jsou zlatým dolem genetiky, vědci u nich objevili gen chránící srdce

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.12.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jsou hluboce věřící, asketičtí, pacifističtí, odmítají moderní technologie, straní se státu. A jejich život, vztahy, rodiny jsou sevřeny uvnitř hranic jejich zemědělských komunit. Právě proto jsou amišové požehnáním pro genetickou vědu. Naposledy díky jejich výzkumu vědci odhalili genovou variantu, která je chrání před srdečními nemocemi.

 

Půdní houby pomáhají rostlinám přijímat fosfor, jejich spolupráci ale ničí pesticidy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.07.2022 (13:10)     Sekcia zajimavosti

Velké množství pesticidů v zemědělské produkci může negativně ovlivnit pouhým okem neviditelné mykorhizní houby, a tím všudypřítomnou spolupráci mezi rostlinami a půdními mikroorganismy. Naznačují to výsledky unikátního obřího výzkumu více než 200 půdních ploch od Španělska po Švédsko. Mezi experty, kteří zkoumali, jak mykorhizní houby ovlivňují transport fosforu z půdy do rostlin, nechyběli vědci z

 

Nejprve kamarádi. Většina vztahů začíná přátelstvím, říká studie

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.08.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Než vzplane oheň vášně, erotické intimity a lásky, plují dvojice povětšinou na vlnách přátelství. Zjistil to aktuální výzkum. A prokázal, že hranice mezi přátelstvím a láskou je velmi rozostřená.

 

Proč klesá u mužů hladina testosteronu?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.08.2023 (09:20)     Sekcia zajimavosti

Snižování hladiny testosteronu je přirozený jev, ke kterému u mužů dochází od zhruba 30. roku věku. Sedavý způsob života, nevyvážená strava, nadváha, chronický stres, užívání návykových látek, nedostatek spánku však způsobují, že tempo poklesu je nepřirozeně rychlé. Stejně tak, mladí muži mají dnes nižší hladiny testosteronu v porovnání  s těmi, kterých dosahovali mladí muži na začátku minulého

Pes člověka doprovází už 23 000 let

Pořiďte si psa, zajistí vám fyzické i mentální zdraví ve stáří

Vlky domestikoval nadbytek masa, lidé vyhledávali tuk, říká věda

Na věčné časy. Indiány Čokty spojilo neuvěřitelné přátelství s Irskem

Ženský orgasmus má evoluční důvod. Podporuje vztah, domnívá se studie

Hvězdné války v Praze

Zadržte dech. Podvodní hokej je kolektivní sport bez komunikace s týmem

Jak může matrace ovlivnit kvalitu vašeho spánku a vaše zdraví?

Klonovaná hříbata koně Převalského mají zvýšit diverzitu druhu

Mechanické ploty nebo elektřina?

Plánujete koupi auta? Vsaďte na ojetý vůz

Katastrofa klepe na dveře

Záhadná smrt Kleopatry: uštkla ji kobra nebo si namíchala vlastní jed?

Na co dojeli proradní špióni. Příběhy tajných agentů, kteří zradili

Pořizujete soláry? Pečlivý výběr dodavatele je stejně důležitý, jako samotná technologie

Test vyjeví, jaký sexuální typ jste. A přiřadí k vám pornoherce

„Kuřátko“ z tiskárny? KFC plánuje vyrábět nugety na ruském 3D tisku

Nová metoda výběru spermií může významně zvýšit šance na otěhotnění

Ženy před objektivem: V nedokonalostech je půvab, říká Mejinka

Nová éra ve šlechtění rostlin

Byla udělena Nobelova cena za fyziologii a lékařství

Jaká teplota vzduchu je pro stromy kritická?

Hemofilici jsou při pandemii pod tlakem

Vyvíjejí lék proti leukémii

Rajčatový robot má mozek od Siemensu

Rodičovské splynutí myslí. Společná péče o děti synchronizuje mozky

První škola doktorských studií v ČR

Nová série Medikomiksů vysvětluje dětem, co to jsou vážné nemoci

Léčba rakoviny mozku u psů dává naději i lidem

Robohad do extrémů

Altán pro onkologické pacienty jako místo odpočinku

Cesta do vesmíru je opět volná

Čeští vědci zachraňují africkou divočinu

Při psaní na papír jinak myslíme, volíme jiná slova. S dopisy končí jedna éra

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy