Mikrovlnná technologie FUTTEC zachraňuje vozovky v ČR

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.11.2020 (22:30)     Sekcia zajímavosti

Inovativní česká mikrovlnná technologie FUTTEC, zabudovaná ve stroji FT3, slouží k celoročním opravám výtluků a trhlin na asfaltových komunikacích. Nejefektivněji ji lze využít při preventivní údržbě vozovek, protože umožňuje podrobnou pasportizaci a dokumentaci jednotlivých poruch a následných oprav. Její trvanlivost a odolnost proti povětrnostním vlivům se již prokázala na různých asfaltových površích, jako jsou např. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

FUTTEC i pro využití v extrémních zimních podmínkách

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.02.2021 (13:00)     Sekcia zajimavosti

Nepříznivé klimatické podmínky, které v uplynulých týdnech potrápily Českou republiku, měly negativní vliv na kvalitu pozemních komunikací. Rychle se zhoršující stav vozovky, který se projevil vznikem vysokého počtu nových výtluků, řidiči zaznamenali mj. na frekventovaném silničním tahu I/35 z Čech na Moravu. K řešení této kritické situace si ŘSD Správa Pardubice přizvala také společnost FMH,

 

Finanční technologie v bankách: kdo na ně dohlíží a jak jsou bezpečné?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.05.2023 (01:24)     Sekcia zajimavosti

Finanční technologie nám usnadňují běžný život, šetří spoustu času a umožňují pohodlnější využívání peněz. Ale mohou nám přivodit i spoustu starostí, zejména když je nevyužíváme správně nebo když na straně jejich poskytovatele něco nefunguje. Kdo dohlíží na banky, aby jimi zajišťované finanční technologie byly v pořádku? Jistě vás napadne ČNB. Ale není jediná. Finanční technologie nám

 

Hrad na inzerát. Ruiny Hartenbergu a lidé kolem nich píší příběh naděje

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.08.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jedna z nejstarších památek u nás se díky němu a dobrovolníkům z celého světa mění v symbol naděje. Magazín Víkend DNES zjišťoval, jak Bedřich Loos koupil hrad Hartenberg a jak ho zachraňuje. A hrad zachraňuje „své“ lidi. Takový rozhovor moc často neděláte. Ptáte se, posloucháte a… najednou máte slzy v očích.

 

Kde všude firmy využijí ICT – od komunikace po automatizaci

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.03.2024 (07:00)     Sekcia zajimavosti

Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační

 

Technologie budoucnosti

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.05.2020 (13:41)     Sekcia zajimavosti

Podle aktuálních údajů poskytuje 5G síť o řád vyšší přenosovou kapacitu, minimální latenci a další výhody, ze kterých nebudou těžit jen naše chytré telefony. Tato technologie umožní připojit k internetu až 100 přístrojů na metr čtvereční. Propojí tak další tisíce nových druhů zařízení od různých čidel až po autonomní vozidla. Studie Ericsson ConsumerLab mapující postoje

 

Moderní technologie chrání kulturní památky

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.07.2021 (10:57)     Sekcia zajimavosti

Národní muzeum v Praze, hrad a zámek v Českém Krumlově, Zlatá bula sicilská v Národním archivu či obnovená chata Libušín na Pustevnách – to jsou příklady památek, které chrání moderní technologie Siemens. Dokážou se postarat nejen o požární bezpečnost, ale i o ideální teplotu a klima v interiérech a zajištění proti nezvaným návštěvám.   Zabezpečení

 

Nová technologie v léčbě Parkinsonovy nemoci

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.04.2021 (23:25)     Sekcia zajimavosti

Světový den Parkinsonovy nemoci si každoročně připomínáme 11. dubna. Jedná se o druhé nejčastější neurodegenerativní onemocnění a v Česku jím trpí podle některých odhadů 25-50 tisíc lidí, po celém světě pak více než 6 milionů. K významnému posunu léčby této nemoci nyní dochází díky hluboké mozkové stimulaci, tzv. DBS (deep brain stimulation), s využitím technologie

 

Vědou budoucnosti je chemie

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.11.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Chemická kybernetika. Biochemie a mikrobiologie. Omezování klimatických změn.  Vodíkové technologie a nanomateriály. Na dnech otevřených dveří, které 24. a 25. listopadu pořádá pražská Vysoká škola chemicko-technologická, se středoškoláci a jejich rodiče seznámí se širokým spektrem studijních oborů, špičkovým vybavením laboratoří nebo výrobou ve výzkumném minipivovaru. „Zájemci si vyzkouší moderní přístroje a technologie, ale především budou

 

Žil v biblickém Jerichu. Technologie teď dala muži tvář

Zdroj Zdroj: idnes.cz     20.01.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Byla jednou ze slavné skupiny sedmi lebek z Jericha, které byly obaleny sádrou a v očních důlcích měly vsazené mušle. Jak vypadal její nositel, ztvárnil 3D model před sedmi lety. Teď mu pomohly nejnovější technologie a rekonstrukce tváře muže, který žil před devíti tisíci let, je podle serveru Ancient Origins jednou z nejpřesnějších na světě.

 

Léky z krevní plazmy denně pomáhají tisícům pacientů

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.10.2021 (08:00)     Sekcia zajimavosti

Darování krevní plazmy je stejně důležité jako darování krve – zachraňuje životy. Krevní plazma je důležitou surovinou pro výrobu léků, které zkvalitňují život tisícům vážně nemocných pacientů s poruchami srážlivosti krve, popáleninami, nebo dokonce s onkologickým onemocněním.   „Jedním z využití krevní plazmy získané od dobrovolných dárců je výroba krevních derivátů k léčbě hemofiliků. Farmaceutický

Jíl, bambus, vlna: delikátní dějiny hygieny před toaletním papírem

Různé nemoci soutěží o to, která nás zabije, říká evoluční biolog Zrzavý

Je libo garsonku, nebo 3+1?

Jak si plave robodelfín?

Jaká tajemství skrýval Amenhotep I.?

Židle navržená pomocí umělé inteligence

Když vědci mluví „rostlinštinou“

Obor budoucnosti? Získejte magisterský titul z 3D tisku

Pocta prezidentu Fordovi za 13 miliard dolarů

Akvaponie: Technologie, díky které nevymřeme hlady

VIDEO: Úprava šourku, hranatá brada. Trendy mužského zkrášlování

Návrat důležitého smyslu

40 milionů let stará láska zachovaná v jantaru

Ženy a dívky jsou žádané pro technické pozice

Umělá inteligence v závodní hře zastínila i zkušené řidiče

První vodíkový vrtulník dostává obrysy

Pozor na kyberšikanu!

Bezpečnější silnice? Rusko chce do automobilů umístit alkoholové zámky

Technologie snižuje pracovní stres

Nová pomocná síla na kardiochirurgii? Roboti!

Hasiči budou mít nové pomocníky

„Kuřátko“ z tiskárny? KFC plánuje vyrábět nugety na ruském 3D tisku

Velkoformátový tisk – jak vám pomůže v marketingu a reklamě

Šest technologických průšvihů roku 2021

Svět už nikdy nebude tak pomalý jako dnes, říká odborník na digitální inovace

Technologie známá „z kriminálek“ odhalí zločince

Nové archeologické objevy díky technologii LIDAR

Know-how z vesmíru: Seznamte se, diamanty z plastu…

Když ledničky útočí…

Nový Peugeot 2008: Svůdný a chytrý

Budoucnost české energetiky? Uran ve všech podobách

Byl megalodon skutečně mega?

VIDEA ROKU 2022: Sex, unikátní doma vyrobená zbraň, kráska ze středověku

Nebeský křižník budoucnosti

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy