Darujte plazmu, vyzývají odborníci

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.02.2021 (18:47)     Sekcia zajímavosti

Pacienti po autonehodách, s popáleninami, při operacích, těhotné ženy i lidé se vzácnými onemocněními. Mnoho z nás se alespoň jednou ocitne v situaci, kdy je náš život závislý na darované krevní plazmě. I proto lékaři vyzývají, aby se co nejvíce lidí stalo dárci krevní plazmy. Nezáleží přitom, zda tělo má, či nemá protilátky proti COVID-19. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Darujeme plazmu co nejčastěji, abychom pomohli

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.06.2021 (18:05)     Sekcia zajimavosti

Příležitost pomoci těžce nemocným je motivací pro naprostou většinu dárců krevní plazmy. Ukázal to rozsáhlý průzkum společnosti sanaplasma mezi 3500 dárci krevní plazmy. Většina se také shodla, že vpich nebolí a odběr probíhá rychle. I proto 88 procent z nich daruje plazmu pravidelně, jednou či dvakrát měsíčně.   Hlavním důvodem, proč Češi darují krevní plazmu,

 

Je čas zrušit tabu a zabývat se sexem ve vesmíru, vyzývají vědci

Zdroj Zdroj: idnes.cz     04.04.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zrušte tabu, ostych stranou. Dělejte to, studujte to. Vědci vyzývají k rozvoji vesmírné sexuologie a dosud prudérní americký Národní úřad pro letectví a vesmír se zdát být onomu lákání otevřenější než dříve.

 

V době bronzové to žilo! Vědci odhalili stopy intenzivního cestování

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.09.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Činnost pravěkého člověka rozhodně nevrcholila jen nečinným posedáváním u ohně či kreslením obrazců na nudou oplývající šedé stěny jeskyně. Letošní studie mezinárodního vědeckého týmu, jehož součástí byli i naši odborníci, přišla s překvapivým zjištěním, že lidé už tehdy intenzivně cestovali přes Lamanšský průliv v touze po vzkvétajícím obchodu a kulturním obohacení. Jak odborníci k těmto

 

Vlastní plátno úkrytem: Rentgen odhalil na obraze Vincenta van Gogha autorovu tvář

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.07.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Odborníci ze Skotské národní galerie v Edinburghu odhalili na zadní straně van Goghova obrazu rolnické ženy autorův autoportrét.   K odhalení došlo úplnou náhodou, když zaměstnanci národní galerie rentgenovali obraz před výstavou. „Když jsme ten rentgenový snímek viděli poprvé, byl to strhující zážitek,“ dodala vrchní restaurátorka Lesley Stevensonová. Odborníci se domnívají, že autoportrét zakrytý vrstvou

 

Lov bizonů je duchovní počin, říkají Indiáni. Spíš jatka, tvrdí kritici

Zdroj Zdroj: idnes.cz     20.04.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Na stáda číhali s moderními puškami, za sebou nechávali krví zbarvený sníh, kostry mohutných zvířat i kusy vnitřností. Pro indiánské kmeny je lov bizonů v parku Yellowstone duchovním aktem. Kvůli regulačním důvodům je k němu vyzývají státní úřady. Pro kritiky je však zbytečným masakrem.

 

Lékaři vyzývají kuřáky – Přestaňte kouřit

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.10.2020 (20:24)     Sekcia zajimavosti

O desítky tisíc akutních hospitalizací by v nejbližších měsících ulevili českým nemocnicím kuřáci, kteří by dokázali zahodit cigarety jednou provždy. Dle odhadu expertů následky kouření „stojí“ systém 3000 lůžek převážně na interních a plicních odděleních. Právě nemocnice jsou v současnosti kvůli koronavirové pandemii přetížené. Lékaři proto přišli s výzvou „Odložte cigaretu, pomozte v boji s

 

Mystérium římských dvanáctistěnů. Artefakty trápí archeology i lovce záhad

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.06.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Rituální předmět, hrací kostka, sofistikované zařízení, pouhá ozdoba… Nad významem oněch dvanáctistěnů si lámou hlavu profesionální odborníci, amatérští nadšenci, muzejníci, sběratelé. Dodekaedry zůstávají mystériem. Vůbec netušíme, k čemu sloužily.

 

Upevňuje zdraví? Je víno lék? Odborníci se na jeho účincích neshodnou

Zdroj Zdroj: idnes.cz     09.12.2020 (18:00)     Sekcia zajimavosti

Milujeme víno! Pijí ho tři čtvrtiny dospělých Čechů. Všichni nejsou jeho znalci, minimálně ale příznivci. Až 60 procent zdejších milovníků tekuté révy volí tu z Moravy a Čech a míní, že svědčí jim i jejich zdraví. Ale je to opravdu tak?

 

Muž, či žena?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.10.2021 (17:44)     Sekcia zajimavosti

Archeologický tým objevil ve Statenicích u Prahy hrob s lidskými pozůstatky z pravěku, konkrétně z doby halštatské neboli starší doby železné. Pravděpodobně zde byla pohřbena význačná osobnost, jak dokládá třeba hrot kopí poblíž těla.   Odborníci navíc nevyvrátili možnost, že by se mohlo místo o muže jednat o ženu. „V té době byli v podobných

 

Jak na obnovu lesů?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.04.2021 (20:38)     Sekcia zajimavosti

Káva je něco, co si každé ráno ráda vychutná část lidské populace, mnoho studí se zaměřilo na to, jak káva škodí. Nová studie však naznačuje, čím by mohla být prospěšná.   Mnoho odborníků uvádí, že kávová sedlina je účinné a „levné“ hnojivo pro zahradní a pokojové rostliny. Začátkem roku 2021 odborníci z University of Hawaii

Průvodce pro meditační diamantové malování

Ráno či večer? Odborníci zkoumali, kdy je nejlepší cvičit

Hibernující medvědi jako naděje pro lidské zdraví

Rouškou k atraktivitě: Vědci odhalili zajímavý benefit ochrany úst

Střevní mikroflóra překvapuje

Muži jsou v krizi, hlásal konzervativec. Pomoci jim mělo opalování varlat

Dinosaurus do kapsy

Pětiminutovou chůzí ke zdraví

Medicínské objevy roku 2023: AI se školí na screening

Ženy a jejich role v pravěké politice

Kyselé oceány

VIDEO: Úprava šourku, hranatá brada. Trendy mužského zkrášlování

Zemědělství se dařilo i v nepříznivých podmínkách

Světlo škodí víc, než si myslíme

Nový typ viru u krys byl objeven v Etiopii

Neuromodulační léčba je nadějí pro pacienty s chronickou bolestí

Koronavirus nepozorovaně mutuje

Mravenčí med jako účinný lék

Co nového na Marsu?

Návrat běžného nachlazení

Co zabilo slony?

Jak připravit své tělo na těhotenství?

Nakupování budoucnosti se inspiruje od Průmyslu 4.0

Archeologové objevili pozoruhodnou mumii

Preference hýlů rudých

Přispěje ptačí imunita u léčbě cukrovky u lidí?

Kdo žil v Antarktidě před 40 miliony let?

Vařili naši předci v kladinské situle pivo?

Když se ledviny plní cystami

Paleo, středomořská, SlimFast? Výzkum vybral nej diety pro rok 2024

ZEMĚ SE PROBOUZÍ – Vulkány zvyšují svou aktivitu

Budou Češi vládnout obloze?

Pacientů, kteří mají problémy se zrakem, celosvětově přibývá

Začnou dávat žáci hvězdičky učitelům? Recenze se staly symptomem doby

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy