Upevňuje zdraví? Je víno lék? Odborníci se na jeho účincích neshodnou

Zdroj Zdroj: idnes.cz     09.12.2020 (18:00)     Sekcia zajímavosti

Milujeme víno! Pijí ho tři čtvrtiny dospělých Čechů. Všichni nejsou jeho znalci, minimálně ale příznivci. Až 60 procent zdejších milovníků tekuté révy volí tu z Moravy a Čech a míní, že svědčí jim i jejich zdraví. Ale je to opravdu tak? celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Studie: Kombinace kouření marihuany a cigaret může zvyšovat poškození plic

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.12.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Je běžně přijímáno, že kouření marihuany není škodlivé pro plíce, nebo méně škodlivé, než kouření tabáku. Existuje sice mnoho respektovaných výzkumů, které identifikují škody způsobené kouřením cigaret, ale o účincích kouření marihuany známo velmi málo. Ještě méně výzkumů bylo provedeno na kombinovaných účincích kouření marihuany a cigaret. Výsledky jednoho z nich, které letos v listopadu

 

Pětiminutovou chůzí ke zdraví

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.01.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Dlouhodobé sezení je strašákem moderní doby. Většina z nás tráví v práci osm a více hodin sezením na židli, což má nežádoucí dopady na naše zdraví. Nyní však odborníci objevili, co by mohlo zvrátit negativní účinky dlouhého sezení na náš organismus. V důsledku dlouhého sezení se v těle zvyšuje krevní tlak i hladina cholesterolu, a

 

Za víno ze sámošky dostal sommelier zlatou. Napálil prestižní soutěž

Zdroj Zdroj: idnes.cz     15.08.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Elegantní, hladké, s mladistvou vůní, vychvalovali porotci prestižní soutěže Gilbert et Gaillard valonské víno, které získalo první místo a mohlo se tak spotřebitelům pochlubit zlatou medailí na lahvích. Netušili přitom, že oceněným nápojem je maskované podřadné víno ze supermarketu. A že ho přihlásil známý sommelier, aby odhalil jejich nekalé praktiky.

 

Města potřebují i modř: Vodní plochy zlepšují duševní zdraví

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.09.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

O významu parků a stromů na ulicích odborníci na městský rozvoj již vědí. Jenže kromě zeleně potřebujeme i modř. Vodní plocha, jezírka, řeky nebo kanály jsou vzpruhou a podporou duševního zdraví obyvatel. Města by je měla podporovat, obnovovat, udržovat, doporučuje studie. Zahrnovala přes 132 tisíc lidí.

 

Jídlo pro zdraví: 6 diet, které pomáhají bojovat proti nemocem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.01.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Doba se změnila, dnes se obecně štíhlost změnila v plnoštíhlost, nicméně lidé jsou stále pro dosažení vysněné postavy schopní hladovět nebo vyzkoušet i ty diety, před kterými odborníci varují. Některé stravovací plány však mohou zdraví naopak podpořit a nejsou primárně určeny k úpravě tělesné váhy. Většina diet je koncipována tak, aby pomohly s úbytkem hmotnosti. Ale

 

Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.03.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi

 

Unikátní fakta o dětském mikrobiomu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.09.2021 (10:42)     Sekcia zajimavosti

Zdánlivě „přátelské“ bakterie, které žijí přirozeně ve střevech dítěte, mohou ovlivnit různé aspekty jeho zdraví, včetně trávení, imunity, zdraví pokožky a duševní pohody. Střevní mikrobiom dítěte se vytváří během prvních několika let jeho života, stále se však mění a přizpůsobuje stravě, životnímu stylu a prostředí. Střevní mikrobiom, dříve označovaný jako střevní mikroflóra, podle nejnovější vědecké

 

Hibernující medvědi jako naděje pro lidské zdraví

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.04.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Procesy, které se odehrávají v tělech zimních spáčů, nepřestávají vědce fascinovat. I mezi nimi jsou však velké rozdíly. Odborníci se zaměřili především na medvědy, protože klíč k jejich hibernaci by mohl být přínosem i pro lidstvo. Zatímco sysel Parryův dokáže na přechodnou dobu snížit svoji tělesnou teplotu až na -3 °C, aniž by se u

 

Ztráta vize se týká naší civilizace. Islám vize má, míní psychiatr Cyril Höschl

Zdroj Zdroj: idnes.cz     30.04.2021 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Koronavirus nezpůsobil spoušť jen v oblasti fyzického zdraví, ale jeho dopady se podepsaly i na naší duši a vztazích. Jaký vliv na nás má „zlý“ stres? Narostla agresivita? Vytrácí se soucit? I o tom jsme si povídali s uznávaným psychiatrem Cyrilem Höschlem (71), který oznámil, že končí jako šéf Národního ústavu pro duševní zdraví. Hlavní psychiatrickou instituci v zemi vedl bezmála 31 let.

 

Jak přežít úmorná horka? Možná pomůže triko s chladivým efektem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.08.2020 (09:07)     Sekcia zajimavosti

Horké letní dny jsou pro řadu lidí nepříjemné a někdy dokonce až zdraví ohrožující. Řešením by byla klimatizace, kterou však nelze použít všude a navíc o poznání zvyšuje výdaje za elektřinu. Vědci se proto rozhodli vyvinout něco, co neochladí celou místnost, ale člověka samotného – speciální oblečení.  Odborníci z Americké chemické společnosti dospěli k závěru,

Pacienti s osteoporózou by se neměli bát pravidelně cvičit

Biosenzory jako nástroj veřejného zdraví?

Chůze jako elixír života. Deset tisíc kroků denně? Skutečný ideál je jinde

Antimalarika k léčbě Covidu-19 používána nebudou

Sex pro zdraví. Seznamte se se zdravotními benefity milování

Jak předcházet ztrátě účinků antibiotik? Máme to i ve svých rukou

Sebeobětování až na hranu. Lékaři riskovali při pokusech zdraví i život

V době bronzové to žilo! Vědci odhalili stopy intenzivního cestování

V kuchyni proti Alzheimerovi. Obří studie porovnávala přínosy čtyř diet

Aplikace pro duševní zdraví jsou velký byznys. Ale moc nepomáhají

Penis jako barometr. Noční erekce vypovídají o mužském zdraví

Zdraví zlepší i méně než 5000 kroků denně

Vlastní plátno úkrytem: Rentgen odhalil na obraze Vincenta van Gogha autorovu tvář

Pavouci dál rozprostírají své sítě

Průmyslové potraviny jako zhouba našeho zdraví?

Zdravý životní styl pomáhá předcházet depresi

Chcete předejít infarktu? Postavte si na čaj!

Slabé svaly jsou „nové kouření“. Biologický věk určuje síla, říká studie

Střevní mikroflóra překvapuje

Kyselé oceány

Budou Češi vládnout obloze?

Wim Hofova metoda není zázračná

Extrémy frutariánství: Ztukování jater a likvidace těla

Jsem jako ryba. Proplouvám životem, je těžké mě lapit, říká MOgirl Dia

Harmonie chutí. Máme výhodu, že se od vína z Prahy moc nečeká, říká vinař

Mord v hospodě U Dvou koček. Zloději odnesli cigarety, víno a ruce oběti

Vypijte to na sex. Červené víno podporuje erekci i libido

OBRAZEM: Cvičení za vás obstarají stroje, hlásal mechanoterapeut Zander

Lesní „lázeň“ zlepší zdraví a podpoří boj proti rakovině

Staří mistři a melouny. Díky obrazům vědci stopují dějiny plodin

Nejlepší odrůda? Vlašák – pašák, říká producent Bobulí a Vinařů

Na nejpříjemnější vůni se lidé shodnou napříč planetou. Je jí vanilka

Sklad nám hlídají abstinenti, říká člen fondu, který investuje do alkoholu

Mystérium římských dvanáctistěnů. Artefakty trápí archeology i lovce záhad

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy