Proč je tak náročné shodit nadbytečné kilogramy? Viníkem je i evoluce

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.07.2021 (19:05)     Sekcia zajímavosti

Nadváha a obezita jsou globálním problémem, což je do značné míry paradoxní, protože v mnoha částech světa stále lidé umírají hlady. Každopádně, nadbytečná kila se negativně podepisují jak na fyzickém stavu organismu, tak i na psychice. Zbavit se jich je přitom obtížné a viníkem tohoto stavu je do značné míry i evoluce. Každý živočišný druh celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Proč se lidé zmenšovali? Výšku našich předků jsme dohnali až v minulém století

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.07.2020 (12:00)     Sekcia zajimavosti

Postupem let se lidské tělo opotřebovává. Náš zrak, sluch i paměť slábnou, bolí nás záda a klouby, přibíráme kilogramy a nemůžeme je už shodit. Mění se i naše tělesná výška. Začínáme růst do země. A to už po třicítce.

 

Ženy odhalí lež mnohem snadněji než muži. Může za to evoluce, říká psycholog

Zdroj Zdroj: idnes.cz     19.08.2020 (12:00)     Sekcia zajimavosti

Kdy je pravda pomalejší než lež a kdy doopravdy vítězí? Proč můžou být negativní, překvapivé a vymyšlené zprávy úspěšnější? Psycholog Vladimír Svoboda vysvětluje, proč a kteří lidé nejsnáze uvěří fake news, tedy lživým zprávám.

 

Vousy jako nárazník. Evoluce nás tak chrání před údery

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.05.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Podobně jako lví nebo paviání hříva chrání důležitá místa jako hrdlo a čelisti. Ano, vousy nám evoluce nadělila kvůli našemu násilí. Aby absorbovaly údery. Tvrdí to aktuální studie.

 

Proč se (ne)vyplatí rozmnožovat se pohlavně?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.02.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Evoluce sexu a význam pohlavního rozmnožování se staly možná nejdiskutovanějšími tématy evoluční biologie. Vedou nejen k mnohým rozporům mezi odborníky, ale i k mnoha matematickým modelům. Přesto, že toho o významu pohlavního rozmnožování byla napsána kvanta, nemáme pořád úplně jasno v tom, proč v živé přírodě převažuje. Byly vysloveny desítky teorií, které si sice často neodporují a žádná

 

Krabi: Vrcholný majstrštyk evoluce?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.11.2023 (21:59)     Sekcia zajimavosti

Krabi, živoucí fosilie, které byly svědky vlády dinosaurů, jsou součástí skupiny vyšších korýšů zvané desetinožci, existujících od éry pozdního devonu. Nejstarší doložený krab, Eoprosopon klugi, žil na Zemi už před 185 miliony lety. A jak se zdá, evoluce je jimi přímo posedlá.   Krabi poustevníčci se na první pohled od ostatních krabů příliš neliší. Za kraba

 

Co skrývala evoluce?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.09.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Evoluce a genetika jsou pěkné „oříšky“, někteří lidé dokonce vývoj druhů popírají. Každý jedinec zajímající se o vědu má na evoluci svůj vlastní názor. Tak jako tak, některé druhy se rozhodly evoluční výhody využít, zatímco některé nikoliv. Jako první přišel s myšlenkou ucelené evoluční teorie Jean-Baptiste Pierre Antoine de Monet, rytíř de Lamarck (1744-1829), jenž

 

Kláštorná Kalcia doporučuje: při fyzicky náročné práci nezapomínejte doplňovat vápník

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.08.2022 (11:58)     Sekcia zajimavosti

Je jedno, jestli máte fyzicky náročné zaměstnání, o víkendu dřete na zahrádce či v dílně, nebo milujete horské túry. Málokdo to ví, ale lidé vykonávající fyzicky náročnou činnost mají zvýšenou potřebu vápníku stejně jako vrcholoví sportovci. A proto by měli myslet na to, aby kromě tekutin doplňovali i minerály, především vápník. Ten je důležitý k udržení zdravých

 

Proč mají lidé potřebu poznávání?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.04.2024 (10:02)     Sekcia zajimavosti

Pokud čtete 21. Století, tak pravděpodobně nad věcmi rádi přemýšlíte. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, co a jak se dotýká charakterové vlastnosti, kterou v psychologii označujeme jako potřebu poznávání? Jejími autory jsou američtí psychologové John T. Cacioppo a Richard E. Petty. Potřebu poznávání popisují jako tendenci lidí častěji vykonávat náročné myšlenkové aktivity a především si

 

Lidský mozek překrucuje vzpomínky. Proč si některé nedokážeme vybavit

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.07.2021 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Co je to „vzpomínkový boom“ a proč se nám nejvíc důležitých událostí vybavuje z doby mezi 15. a 30 rokem věku? Proč máme rádi retro nebo proč je ve vzpomínkách životní partner pro Čechy podobně důležitý jako řidičák pro Američany? Výzkumy autobiografické paměti nabízejí pozoruhodná zjištění.

 

Proč měly vlasy magickou moc? Etnolog o krutých rituálech i pověrčivosti sportovců

Zdroj Zdroj: idnes.cz     01.03.2023 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Co dělá lidi lidmi? A co nás odpradávna až po dnešek spojuje? Různosti a stejnosti života, jak je prožívají lidé z celého světa, zkoumá etnolog a publicista Martin Rychlík. Například to, proč se kdysi lidé začali tetovat a proč to dělají dodnes. Vypráví třeba i o dávných rituálech, které z dětí činily dospělé – proč byly často kruté? A kde jsou kořeny humoru?

Sobec někdy přežije snáz. Psychopatie má evoluční funkci, tvrdí studie

Chcete „probudit“ přírodu? Zhasněte!

Na povrch „vyplavaly“ nové souvislosti

Pralidi neznali důchod. A evoluce po nás chce fyzickou aktivitu dodnes

Sex pomáhá zvládat stres. Proto ho příroda zachovala, naznačuje studie

Co se skrývá za pojmem kreacionismus aneb jak je to s tím stvořením

Smrt hladem a zimou ve srubu plném jídla. Tragédie v Yuba County zůstává záhadou

Zrak nešálí jenom lidi

Když evoluce způsobuje papouškům deprese…

Záhadný tvor jménem čupakabra ve světle vědy

Kdy se velryby přesunuly do moře a ztratily nohy?

Nelogické sny mají význam. Podle nové hypotézy brání přeučení mozku

Sloni dovedou vnímat bouři až na vzdálenost 240 km, říká vědec

Bisexualita má vlastní geny. Vedou k více potomkům, jsou evoluční výhodou

Medúzám jde učení i bez mozku

Tajemný tvor jménem čupakabra: Výmysl lovců senzací nebo dobře utajené zvíře?

Slavní ichtyosauři

Křídla hmyzu se mohla vyvinout z žaber

Kamenné nástroje makaků připomínají ty užívané našimi předchůdci

Zkameněliny z Národního muzea změnily pohled na počátek evoluce zubů

Vnitřní panika stárnoucích mužů. Proč přibývající roky snášejí hůř než ženy

Gorilí střeva ukrývají až kilogramy tasemnic! Primátům to však nepřekáží

Matriarchát neexistoval nikdy a nikde, je to jen romantický blud, říká biolog

Boha nebo Alláha je čas opustit. Slouží sobeckým účelům, říká evoluční biolog

Nejznámější kasina na světě a proč jsou mobilní kasina před nimi

Droga zvaná moc. Proč lidi přitahuje a jak je dokáže změnit

Sex téhož pohlaví dává pro rozmnožování smysl. Aspoň teoreticky

Proč toužíme po jídle, které nás utěší?

Ženy nalevo, muži napravo. Proč máme knoflíky opačně, budí divoké teorie

Československo hrubě podcenilo vliv šlechty, vysvětluje historik Hořejš

Proč nám čokoláda tak chutná?

Proč necítíme vlastní tělesný pach stejně dobře jako pachy ostatních?

Proč se tropické cyklóny netvoří u rovníku?

Proč se děti tak rychle učí a dospělí už ne?

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy