Stinná stránka průmyslu: Zamoření atmosféry metanem je značně podhodnocené

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.02.2022 (08:26)     Sekcia zajímavosti

Zpráva Mezinárodní energetické agentury (IEA) poukázala na znepokojivé výsledky studie, podle které jsou emise metanu z výroby energie značně podhodnocené.   Skutečnost je o poznání temnější. Reálná hodnota je totiž až o 70 % vyšší, než uváděly dosavadní odhady, které uveřejňují státy po celém světě. Přestože metan zůstává ve vzduchu o poznání kratší dobu než celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Stinná stránka domestikace: Domácím kočkám se zmenšují mozky

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.01.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

To, co se již v minulosti potvrdilo u psů, ovcí a králíků, je nyní vědecky prokázáno také u koček. Jde o negativní dopady domestikace na mozek těchto zvířat.    V odborném periodiku Royal Society Open Science byla uveřejněna studie, která domácím kočkám rozhodně nelichotí. Domestikace zvířat člověkem obecně vede ke zmenšení velikosti mozku, čímž živočichové

 

Vědci poprvé přímo změřili rychlost proudění ve stratosféře planety Jupiter

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.03.2021 (14:43)     Sekcia zajimavosti

Pomocí radioteleskopu ALMA, jehož evropským partnerem je ESO, se týmu astronomů podařilo poprvé přímo změřit rychlost větru ve středních vrstvách atmosféry planety Jupiter. Na základě studia chemických pozůstatků po dopadu komety do atmosféry planety na začátku 90. let 20. století vědci zjistili, že se v této vrstvě atmosféry Jupiteru vyskytuje extrémně silné proudění, jehož rychlost

 

Proč je tak náročné shodit nadbytečné kilogramy? Viníkem je i evoluce

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.07.2021 (19:05)     Sekcia zajimavosti

Nadváha a obezita jsou globálním problémem, což je do značné míry paradoxní, protože v mnoha částech světa stále lidé umírají hlady. Každopádně, nadbytečná kila se negativně podepisují jak na fyzickém stavu organismu, tak i na psychice. Zbavit se jich je přitom obtížné a viníkem tohoto stavu je do značné míry i evoluce. Každý živočišný druh

 

Databáze plastů je na světě: Obsahuje přes 16 000 chemikálií

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.05.2024 (10:04)     Sekcia zajimavosti

Sdílíme s nimi každou část našich životů, o jejich složení toho ale víme málo. Evropský Projekt PlastChem se rozhodl všechny chemikálie obsažené v plastech spočítat, a číslo překvapilo i největší pesimisty. To je ta špatná zpráva. Dobrá naopak je, že celosvětová dohoda o ukončení plastového zamoření je na dohled.   Plastový svět už neokupují jenom barbíny, sami

 

Balená voda obsahuje 100krát více částic plastu než se očekávalo!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.01.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Mikroplasty se pomalu stávají jedním z hlavních nepřátel člověka. Až dosud se předpokládalo, že k „zamoření“ lidského organismu dochází zejména vdechnutím nebo popíjením kohoutkové vody. Nyní se však ukázalo, že ani ta balená není zcela „bez poskvrnky.“ Průměrný litr balené vody by měl totiž podle nejnovější americké studie obsahovat kolem 240 tisíc detekovatelných plastových úlomků.

 

VIDEO: Pistole CZ 75 je legendou světového zbrojního průmyslu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.05.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Ve své době byla unikátem, jednou z nejkopírovanějších pistolí na světě je však dodnes. Spolu s Coltem 1911, s nímž se díky fúzi České zbrojovky a Coltu ocitla v jedné rodině. Česká samonabíjecí pistole CZ 75 je jednou z ikonických zbraní světového zbrojního průmyslu.

 

Češi se míří do nebe. Proč patří mezi elitu kosmického průmyslu a vědy?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.01.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Prestiž českého kosmického průmyslu a vědy roste. České firmy vedou mezinárodní vesmírné mise, dodávají součástky do raket, staví vlastní družice a stávají se uznávaným centrem analogových misí. Co všech z té české hroudy míří nahoru? Za tři/čtyři roky by měla na oběžnou dráhu Země vystoupat česká družice SOVA. Zkoumat bude procesy ve středních a vyšších

 

Má to být převrat v pornu. Bude ho vyrábět umělá inteligence

Zdroj Zdroj: idnes.cz     25.05.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je to prý začátek revoluce. Za jeden dolar vám webová stránka s pomocí umělé inteligence vygeneruje neexistující nahou ženu. Finálním cílem jsou pornografická videa, kde budou vystupovat fiktivní lidé. Vedlejším produktem je stereotypizace ženského těla a etické problémy.

 

Heuréka, je to podvrh. Galileův rukopis vytvořil milánský falzifikátor

Zdroj Zdroj: idnes.cz     30.08.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Bezmála století patřil onen dokument k nejhodnotnějším artefaktům ve sbírkách knihovny Michiganské univerzity. Zažloutlá stránka s rukopisnými poznámkami měla být dopisem samotného Galilea. Nyní se ukázalo, že jejím autorem vůbec nebyl revoluční vědec z počátku 17. století, ale mistr padělatel.

 

Četník 3008 ze Saint-Tropez

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.08.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Byl vyrobený v Sochaux někdy před rokem. Teď jel kolem na cestě do té nejmalebnější části Francie. Do země vína, levandulí, zámků a neskutečné atmosféry, do kouzelné Provence.   V dosud největším testu 21. Století jsme vyzkoušeli jedno z nejprodávanějších auto Evropy, SUV Peugeot 3008 ve verzi GT. A byla to opravdu mimořádná Grand Tour: Za

Jak bezpečně ukládat v podzemí oxid uhličitý?

Příběh vánočního stromečku s dvaceti rozzářenými vánočními stromky

Vesmír, doména soukromých společností

Skrývá se řešení klimatické krize v měsíčním prachu?

Češi pošlou do vesmíru SOVu

Poklad plný lahví a atmosféry. Svatostánky tří milovníků vína nadchnou i potěší

Změna klimatu ničí houby i bakterie žijící v lesní půdě

Masivní vzestup transporna. Portál Pornhub zveřejnil trendy roku 2022

Česko-norský pilotní projekt ukládání CO2 pod zem pomůže s bojem proti klimatické změně

Tajemná temná skvrna na Neptunu poprvé pozorována z povrchu Země

NASA schválila dvě mise k Venuši

V atmosféře exoplanety byl objeven dosud nejtěžší chemický prvek

Astronomové zaznamenali překvapivé změny teplot v atmosféřě Neptunu

Oteplování planety přinese spíš pozitiva, problémem bude ochlazení, říká expert

Skrytá stránka černobylských hub: Budou nás chránit před kosmických zářením?

Nebezpečná stránka užitečného: Čeští vědci nabízejí společnosti Apple pomoc s AirTagy

Poprvé v dějinách se lidmi vyrobená funkční sonda dotkla Slunce

Spasitel, nebo dobyvatel? Důvtipné sochy na dně moří chrání oceány

Jak chutná bazalka pod vodou?

Jak žili vládci minulosti?

Jak se mohou šířit nemoci?

Zachrání luskouny genetika?

Medicínské objevy roku 2023: AI se školí na screening

Kazy i nové diagnózy: dětské zuby jsou čím dál nemocnější

Příroda a genetika: Láska k zeleni se do značné míry dědí

Budoucnost měsíčních kolonistů? Chov ryb

Známá, či neznámá?

Léčba zhoubných nádorů kůže za miliony

Záludný enzym mění účinky až čtvrtiny léků

BlueWalker 3 jako nepřítel astronomů?

Jaká teplota vzduchu je pro stromy kritická?

Nové archeologické objevy díky technologii LIDAR

Hubbleův teleskop zkoumá vesmír již třicet let

Návštěvy platformy X přispívají k negativním emocím

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy