S Davidem Attenboroughem za objevem desetiletí!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.03.2022 (07:29)     Sekcia zajímavosti

Když se onen pár procházel kolem čerstvě vykopaného štěrkoviště nedaleko anglického Swindonu, vůbec netušil, že za pár okamžiků učiní zásadní objev pro světovou archeologii. Ze země tam tehdy trčela zkamenělá kost mamutí nohy. Sally a Neville Hollingworthovi jsou přitom sami vášnivými amatérskými lovci zkamenělin, a tak to byl současně i objev jejich života. Ta kost celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

OBRAZEM: Bunkr pro celý Kongres. Obří skrýš utajila Amerika tři desetiletí

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.04.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Veřejné tajemství. Lepší ztělesnění ono úsloví nemůže mít. Bunkr z éry studené války, v němž měl přečkat jaderný útok kompletní Kongres USA, země tajila po více než tři desetiletí. Obyvatelé města White Sulphur Springs o jeho existenci něco věděli, ale před cizími mlčeli jako hrob. Na svou disciplínu a loajalitu byli hrdí. Tajemství však udržovali i proto, že jim bunkr dával práci.

 

Střevní mikroflóra překvapuje

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.05.2021 (16:13)     Sekcia zajimavosti

V lidském trávicím traktu byl identifikován doposud neznámý druh bakterie Desulfovibrio diazotrophicus, jejíž dovednost spočívá v tom, že umí fixovat atmosferický dusík přímo na jeho biologicky využitelné sloučeniny. S objevem přišli biologové z britského Quadram Institute (QI) v Norfolku.   Odborníci jsou přesvědčeni, že nález znamená rozsáhlejší komplexitu mikroflóry. Ve studii zveřejněné v časopise Environmental

 

Čím se voněla Kleopatra?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.04.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Čich je nejslabším lidským smyslem, přesto dokáže neuvěřitelně přesně konzervovat vzpomínky a podle neurologa Richarda Stevensona dokonce vytvářet živou představu historie, kterou jsme nezažili. Proto vůně zajímají archeology. Když profesoři Robert Littman a Jay Silverstein z Havajské univerzity zvažovali, jak naloží s unikátním objevem staroegyptské výrobny parfémů při vykopávkách v Tell Timai, vzpomněli si na

 

Nečekaný objev: Játra jako nová díky lepře?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.12.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Lepra děsí lidstvo už tisíce let, a představa, že by mohla něčím prospívat, působí absurdně. Přesto právě s takovým objevem věda překvapila. Původce lepry dokáže regenerovat játra. Současná medicína nemá postupy, jak omladit a regenerovat játra – ale i jiné orgány – postižené nemocí nebo stárnutím. Vědci se dlouho snažili dojít k regeneraci jater pomocí

 

Jizerská 50: Z tučňáka běžcem, díky mistru Lisičanovi

Zdroj Zdroj: idnes.cz     04.03.2021 (17:58)     Sekcia zajimavosti

Jizerskou 50 jsem jel několikrát, ale nejvíc mi uvízla v paměti v roce 2010, kdy jsem ji běžel jako test před sedmdesátikilometrovou Marcialongou. Šli jsme do toho společně s Davidem Vávrou a čím víc na naši kondici pracoval zub času, tím víc jsme na to šli vědecky.

 

Masakry se nestaly, oběti neexistovaly. Japonsko své zločiny cenzuruje

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.04.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Pro Ameriku je útok na Pearl Harbor zásadní datum, Japonci ho jako milník nevnímají. Byl to jen další den boje za spravedlivou národní věc, pokračování války, kterou vedli už celá desetiletí. A není to zdaleka jediný bod minulosti, který japonský dějepis interpretuje odlišně než zbytek světa.

 

Nefoť nic, dokud na tom nerozeznáš chlupy, radí fotograf přírody Stach

Zdroj Zdroj: idnes.cz     01.08.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Několik desetiletí patří ke špičkovým českým fotografům přírody. Za pětačtyřicet let vytvořil Rostislav Stach bezpočet unikátních snímků zvířat u nás i ve světě. Jak se přiblížit k divokým zvířatům na dotek? Kde zásadně nefotit? Jak se vypořádat s medvědy? A k čemu slouží bublifuk?

 

Policista z linky 158: Většina oznámení je zbytečných. Každý má telefon a hned volá

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.08.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Dvě desetiletí slouží Radomil Metelka u policie. Polovinu kariéry zvedá hovory na lince 158. Kdo nejčastěji volá a proč? A co hovory na tísňovou linku vypovídají o české nátuře? Dočtete se mimo jiné v rozhovoru magazínu Víkend DNES.

 

Spadla z oblaků. Kosmonautům hrozí erektilní dysfunkce, líčí studie

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.11.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Má být vůbec první odbornou prací svého druhu a návštěvníkům kosmu nepřináší dobré zprávy. Hrozí jim erektilní dysfunkce, a to dokonce po celá desetiletí od návratu z vesmírné mise, varuje výzkum financovaný americkou agenturou NASA.

 

Zavinil hádky, rvačky i rozvody. Několik let terorizoval anonymy celé město

Zdroj Zdroj: idnes.cz     20.09.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Pomluvy, lži, vydírání otravovaly atmosféru ve městě Circleville po dvě desetiletí. Kdosi neznámý se bavil rozesíláním dopisů, které očerňovaly místní obyvatele. K Pisatelově potěše se tu lidé rozkmotřovali, rozváděli, podezírali, nenáviděli, pomlouvali, umírali. Identitu autora nebo autorů jedovatých listů dodnes neznáme.

Zapomeňte na Machu Picchu…

„Zrádce“, který nezradil. Propaganda udělala z generála Syrového kolaboranta

Zabíjí mrože balvanem? Lední medvědi používají při lovu nástroje

Pokaždé mám vztek. To přehluší můj strach, říká novinář Josef Klíma

Přispívá špatné ovzduší k neúčinnosti antibiotik?

Devadesátky byly jak z detektivky. Balistici nestíhali, vzpomíná vyšetřovatel

Jak může mít mravenec vliv na lov lvů? Obrovský…

Pandemie: Jedna ještě neskončila a za rohem již číhá další

Vlídná válka. Ve sporu o ostrov si Dánsko a Kanada udělují alko-rýpnutí

Za tajemstvími Mléčné dráhy: Desetiletí mise Gaia

Bisexualita má vlastní geny. Vedou k více potomkům, jsou evoluční výhodou

ADHD možná pomohlo přežívat populacím lovců a sběračů

První rostlina, která bude pěstována na Marsu

Existence mimozemšťanů potvrzena! A co na to věda?

Drsná Asie. Výrobce textilu víc zajímá zboží než život pracovníků, říká novinář

Kapr lnářský modrák by letos oslavil sto let

Záhadné stavby u Machu Picchu

Nastává doba postantibiotická. Rezistence vůči antibiotikům je na kritické úrovni

Poslední řada seriálu Endeavour nabídne brilantní podívanou

Vědci vyvinuli unikátní náhradu zubní skloviny. Poškozený chrup ale nespasí…

Tukovce: Časovaná bomba v útrobách kanalizace

Temná hmota mohla vzniknout již před Velkým třeskem

Nový výzkum: Mezi mozky moderních lidí a neandertálců jsou zásadní rozdíly

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy